reklam
reklam

Göz Çevresi ve morlukları

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2023, Pazartesi - 09:11   Okunma Sayısı: 90777

Göz altı morlukları olarak da adlandırılan ve alt göz kapaklarının altında koyu halkalar şeklinde ortaya çıkan durum, kadınlarda ve erkeklerde yaygın olarak görülür. Çoğu zaman göz altı torbalarının da eşlik et- tiği göz altı morlukları kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olur.

Yorgunluk göz altı mor-
lukları için en mantıklı açık-
lama gibi gözükse de, bu
duruma katkıda bulunabile-
cek bir dizi farklı faktör vardır. Çoğu durumda, göz altı morlukları endişe edilecek bir sağlık sorununa işaret etmez ve tıbbi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte estetik sorunlara neden olur ve işin kötü tarafı bu halkalardan kurtulmanın zor olabileceği gerçeğidir.

Göz altı morlukları neden olur?

Koyu halkalara neden olabilen en yaygın nedenler şunlardır:
Uykusuzluk. Aşırı yorgunluk, yeterli uyumama ya da normalden fazla uyuma göz altlarında koyu hal- kaların oluşmasına neden olabilir. Uykusuzluk, ciltte donuk ve soluk bir görünüme neden olarak cilt altın- daki koyu dokular ve kan damarlarının ortaya çık- masına neden olabilir. Uykusuzluk aynı zamanda göz altlarında sıvı birikmesine ve dolayısıyla bu alan- larda şişkinliğe neden olabilir. Göz altındaki koyu görünüm bazen şişmiş göz kapaklarına ait gölgeler olabilir.

Yaş. Doğal yaşlanma süreci göz altındaki koyu hal- kaların yaygın bir nedenidir. Kişi yaşlandıkça cilt in- celir ve esnekliğini kaybeder. Cilt altı yağ dokusu ve cilde esnekliğini sağlayan kolajen miktarı azalır. Sonuç olarak ise cilt altında bulunan koyu renkli kan damarları daha belirgin hale gelir ve göz altındaki alanın koyu görünmesine neden olur

Göz yorgunluğu. Televizyon bilgisayar, tablet ve tele- fon ekranına bakmak gözlerde önemli bir gerilime neden olabilir. Bu gerginlik uzun süre devam ederse göz çevresi kan damarlarının genişlemesine yol açar. Sonuç olarak, göz etrafında ve altındaki böl- geler koyu bir görünüm alır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam