reklam
reklam

Sadık dostlar..

Köşe Yazarı: ELİF DOĞAN   Eklenme Tarihi: 18 Mart 2023, Cumartesi - 22:41   Okunma Sayısı: 28669

Köpekler dünyanın belki de insanla en çok bağ kuran ve insanlara yoldaş olan hayvanıdır. Köpeklerin insanların yanında avcı toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçişte her zaman bir dost olarak var olduğu araştırmalar ile bilinmektedir. Yani köpekler tüm toplumların geçmişten bugüne “sevimli ve sadık dostları” olmuştur. Ama ABD’de yapılan bir araştırma evcil köpeklerin, yüz ifadelerinin insanları etkilemek ve davranış- larını manipüle etmek için kullandığını ortaya çıkardı. Pittsburgh kentindeki Duquesne Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Anne Burrows`un son araştırması, köpeklerle kurtlar arasındaki farklılıkları karşı- laştırıyor.

Burrows, “Kurtların çok farklı yüz ifadeleri yok. Onlar bizlerle iletişim kuruyorlar ve aynı insanlar gibi yüz ifadesi yapıyorlar” diyor. Burrows ayrıca köpeklerle kurtlar arasındaki kasların hareketlerini de incelerken köpeklerin gözleri ve göz çevrelerinde insanlaşma etkisinin görüldüğünü tespit ediyor. “Köpeklerin gözlerini seğirmesini sağlayan kaslar daha hızlı ve sık oluyor fakat bu kaslar daha çok yoruluyor. Yavaş seğirmeye sebep olan kaslar ise daha etkili.

Kurtlarda ise bu kaslar daha dengeli bir şekilde” diyerek araştırmasını detaylı şekilde açıklıyor. Anne Burrows, “Köpekler, insanlar ve atlar ya da kediler gibi diğer evcil memeliler arasında gözlemlemediğimiz, karşılıklı bakışlarla gösterilebilen, insanlarla karşılıklı bağlarında diğer memelilerden çok farklı.” diyor. Ayrıca “Bu farklılıklar, daha hızlı kas liflerine sahip olmanın, bir köpeğin insanlarla etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneğine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Evcilleştirme süreci boyunca insanlar, kendi yüz ifadelerine benzer yüz ifadelerine dayalı olarak seçici bir şekilde köpek yetiştirmiş olabilir ve zamanla köpek kasları, köpekler ve insanlar arasındaki iletişimden daha fazla yararlanarak ‘daha hızlı’ hale gelmek üzere evrimleşmiş olabilir.” diyor.

Daha hızlı kasılan liflere sahip olmak, daha fazla yüz hareketliliğine ve daha hızlı kas hareketine izin vererek, kaş kaldırma ve havlamaya dahil olan kısa, güçlü kas kasılmaları gibi küçük hareketlere olanak tanır. Yavaş kasılan lifler ise kurtların ulurken kullandıkları gibi uzun süreli kas hareketleri için önemlidir. Daha önce okuduğum araştırmalarda da özellikle yavru köpeklerin mama isterken insanlara yaptıkları yalvarır bakışların tamamen bilinçli olduğu ve insanı manipüle etmeye çalıştıklarını okumuştum. Araştırmaları birleştirince ortaya çıkıyor ki uzun yıllardır köpekler tarafından bilinçli bir şekilde manipülasyona maruz bırakılmışız. Köpekler bu silahı kullandıklarında içimizde güçlü bir “onların istediğini yapma” arzusu uyanıyor. Köpekleri o kadar seviyorum ki bugüne kadar manipüle edilmiş olan beni, bundan sonra da manipüle etmeye devam edebilirler. Eminim sizler de aynısını düşünüyorsunuzdur.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam