reklam
reklam

PULLAR

Köşe Yazarı: BAŞAK ERTEKİN   Eklenme Tarihi: 2 Mart 2023, Perşembe - 23:22   Okunma Sayısı: 39596

Pul, sadece bir hatıra
değil, bütün zamanlara
rengini veren iletişimin
en önemli araçlarından
biri... 1840 yılında
dünyada, 1856 yılında
ülkemizde basılmaya
başlar. İletişimi kurum-
sallaştırmıştır. Pulların
şekli, konusu, üzer-
lerindeki mühürler,
büyüklükleri, basıldıkları
zamanın estetikleri, öncelikleri ve zamanın kültürü hakkında bugüne ve geleceğe mesajlar taşımıştır. Bir başka deyişle pulun kendisi biz- zat mektup, bizzat kart oluyor. Zamandan za- mana yazılmış kartlar ve mektuplar...

İstanbul Boğazı’nın manzara pulları, 19’uncu yüzyıl sonundan itibaren 20’nci yüzyıl boyunca Ermeni ve Rum mimarların Karaköy ve Bey- oğlu İstiklâl Caddesi’nde yaptıkları anıt bi- naları, harp yıllarına ait enstantenelerini yansıtan pullar... Bu pullardaki tablolarda tarihi yapılar, öncü kişiler ve önemli olaylar yerini alır.

Hatıralar arsında

Çoğumuz pullara bir hatıra olarak bakarız. Oysa pullar, geçmişle günümüz arasında köprü vazifesi gören iletişim araçlarıdır. Yapıştırıldıkları zararı açtığınız zaman içinden bir mektup çıkar.

Pul, ön yüzünde çeşitli resim, şekil veya motier basılmış; arka yüzüne ince tabaka halinde zamk sürülmüştür. Ön yüzünde ait olduğu ülkenin adı ve para birimine uygun değeri yazılıdır. Pullar simetrik, asimetrik, kare, dikdörtgen, üçgen, altıgen, yuvarlak ve benzeri büyüklük ve şekillerde olabilir. İdeolojik nitelikli pullar, ait olduğu yönetimi görkemli gösterir, renkler can alıcıdır.

Pul dünyası

Pulların dünyası “Flateli” (olarak bilinir. Yu- nanca “philos” (aşk, sevgi) ve ateles (ödeme- siz, vergisiz) kelimelerinin biraraya gelmesiyle oluşmuştur.

Pulun doğum yeri İngiltere’dir. 1840 yılında posta ücretlerinin ödenmesi için bastırılmıştır. Türkiye’de 1863 yılında Posta Nazırı Agâh Efendi zamanında kullanılmaya başlanmıştır. Bilinen ilk tuğralı Türk pulu 13 Ocak 1863 tar- ihli dikdörtgen ve dantelsizdir.

Pulculuk özel uğraşı alanı olup kültürel faaliyettir. Çoğumuz, belli dönemlerde pul birik- tirmiş, pulculuk yapmışızdır. İyi bir eğitim aracı olmaları nedeniyle tarihi belge ve doküman özelliği taşır. Pulcuların sayısı gelişmiş ülkel- erde 10-30 milyon arasındadır. Pul koleksiyonu en yaygın koleksiyondur.

Müzisyenler, kuşlar, böcekler, çiçekler, şe- hirler, tarihi eserler, uçaklar... pullarda yer bula- bilmiştir kendilerine...

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam