reklam
reklam

Maratonlara fısıldayan adam

Eklenme Tarihi: 7 Kasım 2023, Salı - 11:12   Okunma Sayısı: 48191
Kendi deyimiyle doğduğu günden beri koşan Osman Atakan Tekin, ülkemizde 'Maraton' denilince ilk akla gelen kişilerden birisi. Başarılarla dolu sporculuk hayatını aralıksız sürdüren 78 yaşındaki Tekin, 'İstanbul’u koşarak dolaşın' sloganıyla herkesi koşmaya davet ediyor.

Maraton koşmak büyük bir irade ve disiplin gerektirir. Bu sürecin en zor kısmı antrenman programına sadık kalmaktır. Programa sadık kalmak hedefe bir adam daha yaklaştırır. Osman Atakan Tekin de sıkı bir antrenman programı ile 61 yıldır aralıksız olarak maratonlara katılıyor. Kendi deyimiyle doğduğu günden beri koşan Osman Atakan Tekin, ülkemizde 'Maraton' denilince ilk akla gelen kişilerden birisi. Başarılarla dolu sporculuk hayatını aralıksız sürdüren 78 yaşındaki Tekin, 'İstanbul’u koşarak dolaşın' sloganıyla herkesi koşmaya davet ediyor. Olimpiyatlarda ülkemizi Maraton sınıfında temsil eden Osman Atakan Tekin, bugüne kadar pek çok Uluslar arası maratona katıldı Son olarak geçtiğimi hafta sonu yapılan Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu'na katılan Tekin, gelecek ay yapılacak Tayland ve Mısır maratonlarında da ülkemizi temsil edecek. İstanbul Beylerbeyi'nde Nisan 1945'te doğan Osman Atakan Tekin, sırasıyla Beylerbeyi İlkokulu, Üsküdar Ortaokulu ve Maçka Teknik Lisesi'ne gittikten sonra, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesinden mezun oldu. Çeşitli şirketlerde (Deniz Nakliyat - NETAŞ - TOKAR - ŞİŞECAM - Zihni Denizcilik) Elektrik Mühendisi ve Yönetici olarak çalışan Osman Atakan Tekin, Turist ve Sporcu gruplarına Tercüman-Rehberlik yaptı. Sporculuk hayatına 1958 yılında Beylerbeyi'nde futbol oynayarak başlayan Tekin, 1962'de Atletizm'e geçiş yaptı. 1962-1970 yılları arasında aralıksız 9 yıl Fenerbahçe formasını giyen Osman Atakan Tekin, ''Tokyo 1964, Münih 1972 ve Atina 2004 Olimpiyat Oyunları Meşalesi'ni taşıdı. Antrenörlük, Uluslararası Atletizm Hakemliği ve Spor Yöneticiliği yapan Tekin, 1976 yılında tüzüğünü hazırladığı NETAŞ Spor Kulübü'nün kurucusu ve ilk Genel Sekreteri oldu.

Atletizm ile dolu bir ömür

1979'da İstanbul Avrasya Maratonu kurucu komitesinde çalışan Osman Atakan Tekin, 1985-1987 döneminde Türkiye Şişe-Cam Fabrikaları Atletizm Kulübü'nün kuruluşunda görev aldı. İdari Menajerliğini yaptığı Şişe-Cam Kros Takımı 1987'de Clusone - İtalya'da Avrupa üçüncülüğünü kazandı. Bu başarı Türkiye Atletizm tarihinde bir ilk olarak tarihe altın harflerle yazıldı. 1986'da İstanbul'da 5 bin 500 kişinin katıldığı Uluslararası Mavi Haliç Yarı Maratonu projesini hazırlayıp Eyüp Belediyesi ile birlikte uygulayan Tekin, dört yıl bu organizasyonun direktörlüğünü yaptı. 1987'de Türkiye'nin Dünya Maraton Birliği'ne (AIMS) üye olmasında büyük rol oynayan Osman Atakan Tekin, 1986'da Roma’da ve 1987'de Bratislava'da yapılan Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) ve 1988'de Melbourne'da yapılan AIMS kongrelerine delege olarak katıldı. 12-13 Nisan 1989'da İstanbul Pera Palas Otel'de AIMS Yönetim Kurulu toplantısını düzenleyen Tekin, 1995'te Hanoi'de ve 1996'da Saygon'da Vietnam Maratonu parkurunu AIMS yöntemiyle ölçerek, yurt dışında maraton parkuru ölçen ilk Türk oldu. 1998'de İsveç Stockholm'de yapılan AIMS kongresinde alınan kararla Basın ve Halkla İlişkiler Türkiye Koordinatörlüğü görevine getirilen Maratonlara fısıldayan adam, 2006'da Rusya Ultra Maraton Birliği ile birlikte gerçekleştirilen 4 bin 500 km mesafeli Karadeniz Süper Maratonu'nun proje koordinatörlüğünü yaptı. 2007'de Fenerbahçe 100. Yıl kutlamaları kapsamında Rusya Ultra Maraton Birliği ile birlikte gerçekleştirilen 3 bin 500 km mesafeli Moskova-İstanbul Süper Maratonu'nun proje koordinatörlüğünü ve teknik direktörlüğünü yapan Tekin aynı zamanda Süper Maraton'da da bizzat koştu.

6 kıtada 52 ülkede bulundu

Atletizm hayatı boyunca Amerika'da 12, Japonya'da 5 olmak üzere Moğolistan, Kamboçya, Tayland,  Hong Kong, Arjantin, Sibirya, Güney Afrika ve Vietnam dahil 20 ülkede toplam 52 maraton koşarak kırılması zor bir rekora imza attı. Türkiye’de organize edilen İstanbul Avrasya Maratonu, Haliç Yarı Maratonu, Tarsus Yarı Maratonu, Adana Yarı Maratonu, Antalya Maratonu, Bursa Tarihi Kent Koşusu, Çayırova Yarı Maratonu, Darıca Yarı Maratonu, Mersin Maratonu, Erzurum Yarı Maratonu, Gordion Yarı Maratonu, Urfa Göbeklitepe Yarı Maratonu, Tuzla Bahar Koşusu, Gebze Olimpik Gün Koşusu,  Kadir Has Üniversitesi Koşusu, Maltepe Üniversitesi Koşusu, Kulüplerarası Avrupa Atletizm Şampiyonası, Cezmi Or Atletizm Yarışları, Balkan Atletizm Şampiyonası, Avrupa Milletlerarası Atletizm Şampiyonası, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kros Şampiyonası gibi uluslararası organizasyonlarda Türkçe-İngilizce lisanlarında “Master of Ceremony” (Tören Yöneticisi ve Yarışmalar Sunucusu) olarak görev yaptı.

Gerçek bir Fenerbahçe sevdalısı

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu ve Genel Kurul üyesi olan Osman Atakan Tekin, 1994-1996 döneminde Fenerbahçe Haysiyet Divanı üyeliği yaptı. 2015-2018 döneminde Fenerbahçeli Sporcular Derneği Genel Koordinatörlüğü yapan Tekin, 2016-2018 döneminde Fenerbahçeli Sporcular Derneği adına üç ayda bir renkli-resimli haber bülteni yayınladı. 2016, 2017 ve 2018 Haziran ayında "Küresel Koşu Günü" organizasyonları düzenledi. 2018 Mart-Haziran döneminde 12 hafta süreyle Bostancı-Caddebostan sahil yolunda FBSYD Koşularını organize etti. Fenerbahçe Televizyonu'nda "Küresel Koşu Günü" ve "FBSYD Koşuları" programları yaptı. Haziran 2018'de Fenerbahçeli Sporcular Derneği'nde "FBSYD Koşuları Ödül Töreni" düzenledi ve koşuya katılanlara madalya ile sertifikalarını takdim etti. Ali Koç başkanlığındaki yönetimin 2018-2021 dönemi için Fenerbahçe Disiplin Kuruluna seçildi. 20 Ekim 2012’de yapılan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu toplantısında 50. Yıl (1962-2012) altın rozeti ve sertifikasını aldı. 30 Temmuz 2022’de yapılan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu toplantısında başkan Ali Koç tarafından kendisine 60. Yıl (1962-2022) altın rozeti ve plaketi takdim edildi.

Bir çok ilke imza attı

Kasım 2018'de yapılan Firenze Maratonu'na onur konuğu olarak davet edilen Osman Atakan Tekin,  22 gün İtalya'da kaldı. 1985'ten beri hamiliğini ve antrenörlüğünü yaptığı fiziksel engelli maratoncu Yavuz Şap'ı yetiştirip  dünyaya tanıtan Tekin, bir dönem Türk, Kenyalı ve Etiyopyalı maratoncuların uluslararası menajerliğini yaptı. 2000 yılında kurduğu Türkiye'nin ilk ve tek Atletizm-Maraton sitesi olan MaratonTürk Internet yayınını 21 yıldır yönetti. İstanbul'da MaratonTürk Jogging Turları düzenlemekte olan Osman Atakan Tekin, Ekim 2019'da digital yayıncılık yapan OAT MEDYA'yı kurdu. Ayrıca, 1974’te İnsan Yönetimi, Sevk ve İdare Sanatı, Tercüman - Rehberlik, 1981’de İzcilik Genel Müdürlüğü Temel Liderlik eğitimleri alan Tekin, 1989’da İstanbul Amerikan (Amiral Bristol) Hastanesi Spor Hekimliği kurslarını tamamlayıp diplomasını aldı.

İstanbul Maratonu'nda da koştu

Geçtiğimiz hafta sonu koşulan İstanbul Maratonu'na katılan Atakan Tekin, yarışı başarılı bir performans ile bitirerek, fısıldadığı maratonlara bir yenisini ekledi. Yarış parkurunun güzel olmasından bahseden Tekin, ''15 Temmuz Şehitler otobüs durağı önünden gişelerin yaklaşık 250 metre öncesinden yarışa başladık. Köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı’ndan sahile inerek ve bu yolu takip ettik. Dolmabahçe caddesi, İnönü stadı, Dolmabahçe sarayı, Meclisi Mebusan Caddesi, Fındıklı, Tophane, Kemeraltı caddesi, Salı Pazarı, Karaköy, yolunu izleyerek Galata Köprüsüne giriş yaptık. Galata Köprüsü’nden sonra Sirkeci yönüne dönen parkuru takip ederek sahil yolunda koşmaya devam ettik. Sirkeci, Kennedy Caddesi, Cankurtaran, Kumkapı, Yenikapı, Yedikule, Zeytinburnu, Bakırköy, Rauf Orbay Caddesi, sonunda Hava Harp Okulu araç tahliye kapısına kadar ulaştık. Buradan dönüş yaparak aynı sahil yolunu takip edip Gülhane Parkı alt kapısından giriş yaptık. Gülhane Parkının içinden geçerek Tramvay yolu üzerinden Sultanahmet meydanına çıktık. Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan “At Meydanı”ndan geçip, Sultanahmet Camii’nin giriş kapısı ile Dikilitaş arasında İstanbul Maratonunu tamamladık'' diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam