reklam
reklam

Çorba sezonu açıldı

Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2023, Pazartesi - 13:27   Okunma Sayısı: 88319
Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla çorba sezonu da açılmış oldu. Her yörenin kendine özgü lezzetlerini barındıran ve Türk mutfağının da baş yemeği olan çorbalar yeniden kaynamaya başladı.

Her mevsim yemeklerin vazgeçilmezi olan çorbalar, kış mevsimi gelince sofraların baş tacı haline geliyor. Özellikle soğuktan korunmak, hastalıklara karşı daha fazla bağışıklık elde etmek için sıkı sıkıya sarıldığımız çorbalar sadece akşamları değil, öğlenleri hatta sabah kahvaltılarında bile içimizi ısıtmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar, ülkemizde en çok sevilen çorbanın ‘Mercimek Çorbası' olduğunu gösteriyor. İç Anadolu'dan Arabaşı çorbası, Gaziantep'ten Beyran ve Trabzon'dan Karalahana da en çok tercih edilen yöresel çorba lezzetleri arasında yer alıyor. En çok sevilen çorbalar listesinde üst sıralarda Ezogelin çorbası, Tavuk Suyu ve Kelle Paça çorbası kendisine yer buluyor. Bir çok kişinin mesafeli durduğu, tatmaya çekindiği bir çeşit olan balık çorbası ise lokantalarda en çok tercih edilen çorbalar arasın girmeyi başarmış. Evde hazırlanan çorbalar içerisinde ise tarhana çorbası açık ara önde gidiyor. Yine klasik bir lezzet olan yayla çorbası ve Türk mutfağının bir başka klasik lezzetlerinden işkembe çorbası da gözde çorba lezzetleri arasında bulunuyor. Ülkemizin her köşesi çorbası çok sevmesine rağmen, sadece kendi kültürümüzün çorbalarına ilgi duyuyoruz. Türk mutfağındaki yeri yeni sayılabilecek brokoli çorbası, Japon mutfağının ünlü çorbası Miso, damak tadımızın yeni tanıştığı isimler arasında.

 

Türklerde çorba kültürü

 

İslamiyet öncesi Orta Asya’da Türkler, tahıl ürünlerinden umaç, oğmaç veya omaç adıyla bir çok çorba çeşidi bulunuyordu. Bu çorbanın ana maddesi, genellikle yuvarlak kesilen erişte oluşturuyordu. Ancak bazen bunun içine et de konulurdu. Orta Asya’dan günümüze kadar gelmiş olan en önemli çorbalardan biri de tarhanadır. Önemli bir besin olarak tüketilen tarhana birkaç şekilde hazırlanırdı. Kışın hazırlanan ve Kurut denen bir çeşidinin içine bir tür peynir, tuz, un ve kurutulmuş et konulurdu. Türklerle adeta özdeşleşmiş olan diğer çorbalar ise Düğürcük çorbası ve bulgur çorbasıdır. Çorba'nın medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’ya gelişi de kadim yıllara dayanıyor. Hatta bazı araştırmacılar, tahıl cenneti Anadolu'nun çorbanın çıktığı ilk yer olabileceği görüşünü savunuyor. Son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda bulunan kanıtlar bu tezi doğrular nitelikte. Arkeolojik araştırmalar, en eski çorbaların buğday ve bulgurdan yapıldığını gösteriyor.

 

Her yörenin kendi çorbası var

 

Ülkemizde yöresine göre farklılık gösteren yüzlerce çorba çeşidi bulunuyor. Ülkemizde en çok sevilen ve her yörenin benimsediği çorbalar şunlar; Domates ve un ile yapılan Domates Çorbası, Mercimek, pirinç ve bulgur ile yapılan Ezo Gelin Çorbası, Minik top köfte, pirinç ve unla yapılan Yuvalama Çorbası, Kırmızı mercimek ile yapılan Mercimek Çorbası, Nohut, pirinç, safran ve tavuk eti ile yapılan Nohutlu Gurcu Çorbası, Bulgur, kıyma, maydonoz ile yapılan Analı Kızlı Çorbası, Bezelye, kereviz ve dilimlenmiş pastırma ile yapılan Bezelye Çorbası, Nohut, un ve kıyma ile yapılan Yüksük Çorbası, Pirinç, un, yoğurt ve nane ile yapılan Yayla Çorbası, Mantar, süt ve un ile yapılan Mantar Çorbası, Fasulye, yeşil mercimek, nohut ve domates püresi ile yapılan Kış Çorbası, Lahana, kırmızı pancar ve defne ile yapılan Kırmızı Pancar Çorbası, Brokoli, et suyu ve krema ile yapılan Kremalı Brokoli Çorbası, Yeşil mercimek, erişte ve nane ile yapılan Kesme Çorbası, Havuç, pırasa, kereviz ve lahana ile yapılan Kafkas Çorbası, Yer elması, kırmızı mercimek ve havuç ile yapılan Yerelması Çorbası, Pırasa ve pirinç ile yapılan Pırasa Çorbası, Kereviz, havuç, un ve kestane ile yapılan Kestaneli Sebze Çorbası, Kabak, süt ve et suyu ile yapılan Kabak Çorbası, Bal kabağı, defne, fesleğen, patates ve havuç ile yapılan Fesleğen Soslu Sebze Çorbası

Köfte, pirinç, ve yumurta ile yapılan Ekşili Terbiyeli Sulu Köfte, Aşurelik buğday, safran ve kırmızı mercimek ile yapılan Buğdaylı Mercimek Çorbası, Tavuk suyu, kırmızı dolmalık biber, çarliston biber, patates ve arpa ile yapılan Arpalı Tavuk Çorbası.

 

Çorbaya lezzet veren et suyu

 

Dünya üzerindeki çorbaların neredeyse yarısına yakının ortak özelliği et suyu ile yapılıyor olması. Ancak çorbayı et suyu ile yapmak için muhakkak tuz kullanmak gerekiyor. Tuz kullanılmadığında ise sadece haşlama et elde ediliyor. Bu nedenle tuz lezzet manasından daha ziyade haşlamanın sodyum dengesini değiştirerek etin enzimlerinin patlamasını sağlıyor. Tam da bu nedenle tuz çeşniden ziyade kimyasal tepkime aracı oluyor. Et suyu elde etmek için yapılan haşlamalar soğuk su ile yapılıyor.

Haşlama yapılırken etin suyundan faydalanılmak istenmiyorsa yukarıda belirtilen sebzelerle beraber tencereye soğuk su koyularak etler pişirilir. Sıcak su etin içindeki proteini pıhtılaştıracağından etin tadı ve besin değeri içinde kalır. Haşlanan yiyecek kaynamaya başladıktan hemen sonra ateşin altı kısılır. Harlı ateşte pişen etin rengi koyulaşır ve suyu bulanık olur. Yiyecek maddesi kaynayıncaya kadar tencerenin ağzı açık tutulur ve su yüzeyinde oluşan köpükler kaşık yardımıyla alınarak kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Çorbalar mide öz suyunu artırıcı ve doyurucu bir özelliğe sahiptir. Beslenme uzmanlarınca tavsiye edilen yiyecekler arasında yer alıyor. Ayrıca besleyicilikleri de içlerine konulan malzemelere göre değişir.

 

En sevilen Mercimek çorbası

 

Kalp dostu olan mercimek çorbası, sadece ülkemizde değil, dünyada da en çok tüketilen çorba çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Kış aylarının en çok tüketilen yemeği, soğuk kış günlerinde yemeklerin olmazsa olmazı. Artan hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için de besleyici bir özelliği olan mercimek çorbası adeta sağlık deposu. Soğuk havalarda içimizi ısıtan mercimek çorbası kışın en çok tercih edilen çorbaların başında geliyor. Tereyağlı mercimek çorbası, kandaki kolestrol düzeyini düşürmesiyle kalp dostu yemekler arasında bulunuyor. Anne yemeğinin fast fooda göre popülaritesisin arttığı bu günlere kanserden sindirime, kolestrolden şeker hastalığına kadar birçok hastalığa olumlu etkileri bulunan mercimek çorbası, sadece çorbaların değil, yemeklerin baş tacı.

Kırmızı taneleriyle yemeğe lezzet katan şifası bol mercimek çorbası besin değeri açısından da yüksek bir değere sahip. Kandaki kötü kolestrol düzeyini düşüren, kalp dostu mercimek çorbası yüksek oranda lif içermesi nedeniyle şeker hastaları için de önemli besinler arasında yer alıyor. Zengin

potasyum içermesi nedeniyle de yüksek tansiyonu düşürücü etkisi bulunuyor. Mercimeğin

içinde bulunan maddelerle de kansere yakalanma riskini düşüren mercimek çorbası, sofralara sağlık ve lezzeti bir araya getiriyor. Şifa kaynağı mercimek çorbası bu mevsimin en çok tercih edilen yemeği.

 

Beyran her derde deva

 

İçerdiği besinlerle bağışıklık sistemini güçlendiren Beyran Çorbası, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için en doğal koruyucu. Gaziantep’in en ünlü yöresel lezzetlerinden Beyran Çorbası, içerdiği besinlerle grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmayı engelliyor. Hasta olanların çabuk şekilde iyileşmesini sağlayan “Gripsavar Çorba”, bağışıklığı da güçlendiriyor. Uzmanlar, koronavirüsten korunmak için bağışıklık sisteminin çok güçlü olmasının altını çiziyorlar. Kuzu eti, sarımsak, acı kırmızı biber ve limondan oluşan Beyran Çorbası’nın, gribe karşı adeta doğal bir kalkan görevi görüyor. Gazianteplilerin vazgeçilmezi olan çorbanın son yıllarda ünü il sınırlarını aşmış durumda. Beyran, yapması zahmetli, zor bir çorba. O nedenle iyi yapan yerlerde yemek en güzeli.

 

En lezzetli dünya çorbaları

 

Kökeni İngiltere'ye dayanan çorba, yüzyıllar içinde farklı kültürlerin değişik lezzeti oldu. Avrupa'da bilinen en eski çorba tarifi, altına ekmek koyup, üstüne tavuk suyu yada  et suyu dökerek yapılan bir çorba. Bu tarif bugün Fransa'da çok yaygın olarak Fransız mutfağının en önde gelen yemeklerinden olan soğan çorbasının ilk hali. Çorbanın sulu kısmının öne çıkması, daha sonra bu kısmının daha yoğun ve koyu bir kıvam alması ile çorba dünya yemek tarihinde belki de en çok değişime uğrayan yemeklerin başında geliyor. Ancak bugün hala pek çok ülkenin mutfağını süsleyen çorbalar, içinde konulan malzemelerin çokluğu ile ön plana çıkıyor. Dana eti ve sebzelerle yapılan ünlü Macar çorbası Gulaş, doyurucu bir un çorbası olarak sadece Fransa'da değil, Polonya’da da tüm yıl boyunca içilen  Zurek, içinde nohut veya mercimek, soğan, kereviz sapı, domates ve sığır eti olan Harira, özellikle Fas’ta yaygın olan Kuzey Afrika’dan baharatlı bir çorba. İçerisinde Pirinç, patates, soğan, koçanda mısır parçaları, kabak ve lahana olan tavuk suyu olan Meksika'nın Caldo de pollo çorbası dünyanın en çok bilinen çorbaları arasında yer alıyor. Bir erişte çorbası olan Ramen ise aslen Çin kökenli olmasına rağmen, Kore ve Japonya'da da çok seviliyor. Buğday eriştesinin içerisine tavuk, soya sosu, fermente soya fasulyesi ezmesi, taze soğan, taze zencefil, sarımsak, yumurta ilave ediliyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam