reklam
reklam

Üsküdar'ın camileri göz kamaştırıyor

Eklenme Tarihi: 14 Ekim 2022, Cuma - 18:10   Okunma Sayısı: 92968
Her biri ata yadigarı asırlık camiler Üsküdar'da maneviyatın sembolü olarak yıllara meydan okuyor. Birer birer restorasyonları tamamlanan camiler Üsküdarlılar ile birlikte yurdun dört bir köşesinden gelen ziyaretçilerini karşılıyor.

Kadim tarihimizin ve dinimizin bir şahadet gibi gök yüzüne yükselen minareleriyle Üsküdar'ın camileri teker, teker restore ediliyor. Yenilenen ve aslına uygun hale getirilen camiler, yeniden ibadete açılırken, yapılan ibadetlerle maneviyatlar edilen dualarla kat kat göğe yükseliyor. Üsküdar Belediyesi'nin aralıksız sürdürdüğü camii restorasyon çalışmalarının son örneği Gülfem Hatun Camiinde yaşandı. 482 yıldır Kanuni Sultan Süleyman’dan Üsküdar’a selam getiren Gülfem Hatun Camii’ne, Üsküdar’ın bir hazinesine daha hep birlikte sahip çıkıldı. Restorasyonunu tamamlanan  camii yeniden ibadete açılırken, vatandaşların büyük ilgisine mazhar oldu. Bu yıl içerisinde restorasyonu tamamlanan ya da geçmiş yıllarda yenilenen Üsküdar'ın camilerini sizler için derledik. Yenilenmiş camilerimizi gezerek, adını taşıyan muhterem zatlara, evliyalara ve ecdadımıza birer Fatiha okuyabilirsiniz. Maneviyatın en yoğun olduğu Cuma günleri Cuma namazlarını, her hafta değişik bir camide kılarak, hem bu camilerimizin mimarilerini ve süslemelerini ve daha pek çok detayı yakından görebilirsiniz. Vakti müsait olmayanlar için hafta sonlarını en güzel değerlendirmenin bir yolu olarak Üsküdar camileri rotası belirleyerek, ecdat yadigarı camilerimizi gezebilirsiniz. Tarihi ecdat yadigarı camilerin yanı sıra hayır sever insanlar tarafından yaptırılan camilerde yer alıyor. Eminönü Belediye Başkanlığı da yapan hayırsever iş adamı Ahmet Çetinsaya 'ın adını taşıyan Ahmet Çetinsaya Camii 2019 yılında Küplüce Mahallesi'nde Üsküdar Belediyesi'nin destekleri ile ibadete açıldı. Çamlıca’nın eteklerinde İstanbul’un en hakim noktalarından birisinde yer alan ve 15 Temmuz şehitlerimizden Şehit Onur Ensar Ayanoğlu'nun adını taşıyan Camii 2020 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlandı.

Hazin hikayesiyle

Gülfem Hatun Camii

Üsküdar’da çarşı içinde Doğancılar Yokuşu’nun alt tarafında meydanın sağ yanında yer alan Gülfem Hattun Camii, Kanûnî Sultan Süleyman zamanında yapılmış. Kanûnî Sultan Süleyman’ın haremindeki câriyelerinden birisi olan Gülfem Hatun’un Üsküdar’daki bu camiinin inşasını tamamlamak için padişahla olan görüşme sırasını başka bir hasekiye sattığı ve bunu öğrenen Padişah'ın Gülfem Hatun’u idam ettirdiği rivayet olunur. Gülfem Hatun’un mezar taşındaki “şehîde” ibaresi de bu olayı doğrular niteliktedir. Caminin önünde, etrafı duvarla çevrilmiş bir avlu bulunmaktadır. Ahşap olan son cemaat yeri 1970 yılında kargir olarak yenilenmiş. Caminin duvarları yığma taştan olup, çatısı ahşap. Sağ taraftaki minaresinin kaidesi kesme taş, gövde ve petek kısımları tuğla olup üzeri sıvalı. Mihrabı, minberi ve vaiz kürsüsü mermerdir. Şimdiki görünümüyle bir sanat değeri taşımayan tek şerefeli minaresi geç dönemde değişikliğe uğradığından külahı küçük bir kubbe biçimindedir. Caminin sahnına açılan mermer söveli ve kemerli kapısı yapıldığı devirden kalmadır. Caminin kıble tarafında meşruta ve hazire bulunmakta

261 yıllık bir eser Ayazma Camii

Restorasyonu bu yıl Ağustos ayında tamamlanan 261 yıllık Ayazma Camii Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle kılınan Cuma namazı ile ibadete açılmıştı. Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camii olan Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alıyor. Sultan III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılan Ayazma Camii, mimarı Mehmed Tahir Ağa tarafından 1760 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerinin görülebildiği cami 1872 ve 1881 yıllarında yeniden inşa edildi. 1953 yılında tekrar onarılan cami, 2022 Ağustos ayında restore edilerek yeniden ibadete açıldı. Caminin bulunduğu yerde daha önce Ayazma Sarayı ve bahçesi olduğundan dolayı camiye bu isim verilmiş. Mimari stil olarak batı etkilerinin görüldüğü Ayazma Camiye üç kapılı avludan merdivenle çıkılıyor. Minaresi tek şerefeli merkezi kubbeli, kubbe de dört taşıyıcı payandaya oturtulmuş ve tabanı mermerlerle döşenmiş olan caminin güney cephesinde bir kuş evi yer alır. Minberinde oymalı renkli mermerden, mihrabın içi kırmızı somakiden yapılmış olan Ayazma Camii, hünkar

Üç asırlık ibadethane Ahmediye Camii

Üsküdar’da restorasyon işlemleri bu yıl Mart ayında tamamlanan 300 yıllık tarihi Ahmediye Camii, Üsküdar'ın en nadide camileri arasında yer alıyor. Ahmediye Camii ya da Kefçe Dede Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Tersane emini İbn'ül Emin Ahmed Ağa tarafından yaptırılan cami 1722 yılında ibadete açılmış. Mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtan cami, 1861, 1885 ve 1965 yıllarında onarılmış. Özgün planda bir cami olarak inşa edilen Ahmediye Camii, daha sonra haziresi, imareti, muvakkithanesi, çeşmesi, sıbyan mektebi, medresesi, kütüphanesi ve sebili ile bir Külliyeye dönüşmüştür. Mimarisi kare planlı olan Camiinin minaresi kesme taştan yapılmış. Caminin kubbesi dilimli tromplar üzerine otururken, sekiz kasnağın her bir kenarında birer pencere dikkat çeker.

Çinileriyle ünlü Kaptanpaşa Camii

Restorasyon çalışmaları 2017 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan Kaptanpaşa Camii, Üsküdar, Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi Kaptanpaşa Sokak'ta bulunuyor. Kaptan Paşa Cami, ilk olarak 1499 yılında Hamza Fakih Efendi tarafından mescit olarak yaptırılmış. Zamanla harap olan mescit 1728-1729 yıllarında Kaptan-ı Derya Kaymak Mustafa Paşa tarafından cami olarak şimdiki şekliyle yeniden inşa ettirilmiş. 1890 yılında yanan camii Helvacı kızı Şerife Nefise Hanım tarafından tamir ettirilmiş. Küfeki taşından yapılmış kare planlı cami, tek kubbelidir. Caminin minberi mermer, mihrabı alçı istalaktitli, vaiz kürsüsü ahşaptır. Tek şerefeli minaresi kesme taştan yapılmıştır. Üsküdar ve Boğaziçi'ne bakan hakim bir konumda bulunan camiinin klasik bir tarihi çeşme vardır. Muntazam olmayan kefeki taşından yapılan camii alt üst pencerelerden ışık alır. Üst pencerelerine camları renkli alçı şebekeler yerleştirilmiş. Alt pencereler klâsik demir parmaklı klı ve mermer sövelidir. Kapakları ahşaptır. Eteğinde 16 penceresi bulunan ve üzeri kurşun kaplı kubbe, sekiz yüzlü bir kasnağa oturtulmuş. Bu kasnak, mabedin dört köşesinden yarım kubbelerle desteklenmekte. Kıble tarafında cami duvarına oturtulan kubbe kasnağı, kapı yönünde iki mermer sütuna bindirilmiş. Mermer minberi zarif ve güzel olan caminin vaiz kürsüsü ahşap, mihrabı ise alçı istalaktitli. Camiin içi, çiniler ve kalem işleri ile bezenmiştir. Çiniler, Edirnekapı civarındaki Tekfur Sarayı'nda yapılmış.

Kösem sultan için yaptırılan Çinili Camii

İstanbul Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Çinili Camii 2018 yılında yeniden ibadete açıldı. Sultan İbrahim’in (1640-1648) döneminde Kösem Valide Sultan tarafından Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılan Çinili Camii’nde medrese, sebil, su havuzu ve hamamdan oluşan bölümler mevcut. Çinili Camii, Orta Valide Camii ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Murat Reis Mahallesi'nde yer alıyor. Yapımına 1638 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1640 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır. Zamanla harap olan cami, 1938 ve 1965 yıllarında onarılmış. Özgün planda bir cami olarak inşa edilen Çinili Camii'nin, daha sonra medresesi, şadırvanı, sebili, mektebi, çeşmesi ve hamamı yapılmış.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam