reklam
reklam

U17B 4.hafta

ÖZEL HABER

Doğanın ve denizin kucağında

Eklenme Tarihi: 4 Eylül 2022, Pazar - 14:55   Okunma Sayısı: 102087
Yelken sporunun en önemli etkinliklerinden biri olan “TAYK-Eker Olympos Regatta” yarışı Moda-Trilye-Moda arasında Marmara denizini rengarenk yelkenlerle süsledi. 20 teknenin ve 200 yelkencinin mücadele ettiği yarışı CMC Holding – Goblin 3 ekibi kazandı.

Yelken yarışlarının sonucu merakla beklenen mücadelesi olan TAYK – Eker Olympos Regatta yat yarışı bu yıl 10. yaşını kutladı. Moda-Tirilye-Moda etaplarında düzenlenen yarışta yelkenciler İstanbul ve Bursa arasında Marmara Denizi'ni bir uçtan bir uca kat ettiler. Kısa adı TAYK olan Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü tarafından Eker Süt Ürünleri ana sponsorluğunda, Bursa Yelken Kulübü ve Moda Deniz Kulübü iş birliğinde düzenlenen “TAYK-Eker Olympos Regatta'da üç gün boyunca 20  yelkenli ve 200  yelkenci dereceye girmek için yarıştı. Güçlü akıntılara, etkili dalgalara ve değişen hava koşulları gibi farklı zorluklara göğüs geren yelkencilerin mücadelesi bir kez daha çekişmeli yarışlara sahne oldu. Rüzgârın ritmini en iyi yakalayan tekne kupasına kavuştu. Moda Deniz Kulübü önünden verilen start ile Marmara Denizi geçen yelkenciler, zeytin ve balık cenneti olarak bilinen Bursa’nın incisi Tirilye’deki koy yarışları ile mücadeleye devam ettiler. Büyük yarış start aldığı Moda’da son buldu. Yarışın birinciliğini 16 puanla Vedat Tezman ve Oğuz Ayan dümenciliğindeki CMC Holding – Goblin 3 ekibi kazandı.

Dalgalarla ve akıntıyla da mücadele ettiler

Yelkenciler, kendilerine zaman zaman zor anlar yaşatan hava şartlarının, dalgaların ve akıntıların üstesinden gelerek nefesleri kesen bir performansla yarışı geride bıraktı. "Rüzgârı Yakala" mottosuyla üç gün boyunca zorlu bir mücadeleye sahne olan Olympos Regatta'nın her bir etabında üst düzey rekabet yaşandı. Sporcular; yarış bilgilerini, kazanma hırslarını ve ekip ruhunu sergiledikleri yarışlarda eşsiz deneyimler kazandı. CMC Holding-Goblin 3 takımının 16 puanla genel klasman birincisi olduğu yarışta, IRC0 Sınıfında, Eker Sailing Team - Eker 40, IRC1 Sınıfında CMC Holding – Goblin 3, IRC2 Sınıfında Coca Cola İçecek DAS - Carina, IRC3 Sınıfında ise NTS Danışmanlık - Falcon kategori liderlerini elde ettiler. “TAYK-Eker Olympos Regatta” yarışı, yelken sporunun son yıllarda iş dünyasında ne kadar popüler olduğunu da gözler önüne serdi.  Yarışlara, yelken kulüplerinin yanı sıra saygın markaların takımları da katıldı. Yelken sporu özellikle takım ruhunu geliştirme özelliği açısından şirketler tarafından tercih edilirken, TAYK – Eker Olympos Regatta 2022’de; spor giyimden inşaata, kimyadan pencere ve kapı sistemlerine, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyondan gıda perakendesine kadar pek çok farklı sektörden markaların takımları yer aldı.

Sınıf birincileri de kupalarını aldı

TAYK – Eker Olympos Regatta 2022 sonucunda sınıflara göre teknelerin dereceleri ise şu şekilde sıralandı; IRC 0: Eker Sailing Team – Eker 40 (Ahmet Eker), Borusan Racing – Çılgın Sigma 2 (Uğur Tarık Gül), Mesa Sailing Team – Shak Shuka 3 (Hasan Utku Çetiner), IRC 1: CMC Holding – Goblin 3 (Vedat Tezman – Oğuz Ayan), Columbia Alize - Alize 1070 (Sinan Sümer), AKPA Kimya – AKPA Chemicals (Kemal Darcan – Levent Peynirci), Fenerbahçe Doğuş Yelken – Fenerbahçe 1 (Semih Pekyorur), Logo (Onur Bilgen), Trapez Sailing Team – Hedef Yelken (Engin Özgen), IRC 2: Coca Cola İçecek DAS – Carina (Yaşar Doğa Arıbaş), Akkim Kimya – Cheese V (Levent Peynirci – Güney Kaptan), Tüpraş – Fenerbahçe 5 (Uğur Esen), ETİ – Alize M (Doğukan Kapıcıoğlu), Soprano (M. Burhanettin Aydoğan), Burgan Bank - Extrem (Yusuf Tunç - Cenk Tekkaya), Ford Otosan- Fenerbahçe Doğuş – Nox (Evren Koncagül), IRC 3: NTS Danışmanlık – Falcon (Deniz Yılmaz - Berk Balta), Ozay Sailing Team – Electron (Bartu Özsoy - Cenk Tekkaya), ANKA - Linea Rossa (Onur Tok), Provision – Kaçak Pelikan (Reha Akbaş)

Tirilye oy yarışları ilgiyle izlendi

Yelken keyfini zirveye çıkaran güçlü rüzgârlar eşliğinde yarışa başlayan takımlar, akşam boyunca zorlu deniz koşullarına göğüs gererek Bursa'nın şirin kasabası Tirilye’ye ulaştı. Tirilye’de gerçekleşen üçgen rotalı koy içi yarışı birincileri ve first finish yapan tekneler belli oldu. Böylece rüzgarı yakalayarak İstanbul’dan hareket eden tekneler, ilk etabı Tirilye’de bitirdiler. Geleneksel mimarisi ve yöresel lezzetleriyle bir cazibe merkezi olan Bursa’nın incisi Tirilye’deki Koy Yarışları Bursalılara ve bu şirin kasabayı ziyaret eden turistlere rengârenk görüntüler izleme fırsatı sundu. Rüzgarı Yakala mottosuyla yapılan yarışın ilk etabını en hızlı şekilde kateden tekne, 00:47:43 saatlik derecesiyle EKER 40 olurken, Tirilye Koy İçi etabının kategori liderleri ise IRC 0: Eker Grubu - Eker 40, IRC I: Columbia Alize - Alize  1070, IRC II: Coca Cola İçecek - DAS Carina, IRC III: NTS Danışmanlık Falcon şeklinde sıralandı. Koy İçi Yarışları'nda ise yelkenciler dereceye girmek için yoğun bir çaba sarf etti. İzleyenlerin, seyir zevki yüksek anlara tanık olduğu ikinci etabın kategori liderleri, IRC 0'da Eker Grubu - Eker 40, IRC I'de AKPA Kimya - AKPA Chemicals, IRC II'de AKKIM Kimya - Cheese V, IRC III'de Ozay Sailing Team - Electron takımları oldu. Yelkenciler Tirilye Koy İçi Yarışları’nın ardından geleneksel Eker Mangal Partisi'nde bir araya geldi. Takımların, yarışlarla ilgili değerlendirme yapma fırsatı bulduğu mangal partisinde aynı zamanda ilk iki etabın liderlerine ödülleri takdim edildi.

“Her ödülün bir hikâyesi vardır”

Ödüller aslında birer sembolik kavramdır. Ödülün kendi görselliğinden ziyade ifade ettiği anlam ona değer kazandırır. Ünlü tasarımcı Mehmet Erdoğdu, TAYK-Eker Olympos Regatta Kupası’nı tasarlarken denizden, rüzgârdan ve insanların bunlarla olan ilişkisinden esinlendi. Mehmet Erdoğdu’nun tasarım felsefesine göre yelken; insanın doğaya karşı meydan okumasıdır. Denizin dalgalarına, rüzgâra, beklenmedik hava şartlarına zihni ve kas gücüyle dur der yelkenciler. Tüm bu mücadele yaşanırken, her iki tarafa da hayat veren toprak ananın ev sahipliği söz konusu. Bu yüzden ödülün alt kaidesi için toprak anayı temsil eden ahşap bir helezonik formun üzerinde denizi ve dalgaları sembolize eden lapis taşı kullanıldı. İnsanı hareketleri hikayelendiren parlak tonlu yelken formları ise en üstte yer alıyor. Böylece zıt renkleri birlikte yansıtan, oldukça dikkat çekici, bulunduğu vitrinlere değer katacak “TAYK-Eker Olympos Regatta Kupası” ortaya çıktı.

Yarış adını tarihten alıyor

TAYK-Eker Olympos Regatta yarışı adını, Bursa denince akla gelen ilk yer olan Uludağ’dan alıyor. Romalılardan Osmanlılara kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan kentin simgesi Uludağ, antik çağlarda “hep parlayan” anlamına gelen “Mysia Olympos” ismiyle anılıyordu. Ünlü antik tarihçi Herodot’un da bu görkemli dağı, "Olympos" olarak adlandırdığı belirtiliyor. Regatta ise İtalyanca kökenli bir sözcük olup, bir ya da bir dizi tekne yarışına verilen addır. Yarışlar motorlu ya da motorsuz tekneler arasında olabilir. Anlam olarak genellikle yarışın yanı sıra, yarış öncesinde ve sonrasında yapılan şenlikleri de kapsıyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE AVCI

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam