reklam
reklam

İlmek ilmek sevgi örüyorlar

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2020, Salı - 11:13   Okunma Sayısı: 206140
12 ilde 300’ü aşkın kadın, “Bir İlmek Bin Yürek” projesi ile sosyal medyadan bir araya geldi. Evlerinde yaptıkları örgülerle, hediyeleşme kültürünü yaşatma adına ihtiyaç sahiplerinin battaniye, bere, kaşkol gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar

2017 yılında oluşan sosyal sorumluluk projesine Kadıköy Halk Eğitim de dahil oldu

Evlerinde kalan yünlerle battaniye, bere, kaşkol örerek soğuk kış günlerinde ihtiyaç sahibi çocuk ve yaşlıları sevgiyle ve anne şefkatiyle ısıtmak isteyen kadınlar internet üzerinde kurdukları grupla takdir edilecek bir yardımlaşma kampanyası başlattı. Sosyal medya üzerinden hayata geçirilen Bir İlmek Bin Yürek projesinin serüveni, Hilal Burcu Kuruöz’ün elde kalan ipleri değerlendirmenin bir yolunu aramasıyla başlıyor. Tek başına çıktığı bu yolda, Facebook hesabı üzerinden artan ip ve yünlerini paylaşmak isteyen gönüllülere ulaşan Kuruöz, zamanla ip paylaşımını atkı, bere, kazak, battaniye gibi el emeğiyle yapılan ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştıran büyük bir topluluğun öncüsü oluyor. Birbirini hiç tanımayan fakat sosyal medya hesapları üzerinden bir araya gelerek başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere ihtiyacı olan herkese el emeği ürünler ulaştıran Bir İlmek Bin Yürek projesi, evdeki fazla ipleri değerlendirerek bunu faydalı bir amaç için kullanması fikrinden, gönüllülerin yardımıyla yeni ipler alarak yardımlar için dağıtım ve ulaşım imkanının arttırılmasını sağlayan bir iyilik hareketine dönüşüyor.

2017 yılında başlamasının ardından tüm Türkiye’de çığ gibi büyüyen kampanya Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ne de ulaştı Çeşitli yaşta ve çeşitli meslek grubundan kadınlar Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nden bu sosyal sorumluluk projesine katıldı. Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi örgün kurslarına devam eden kursiyerleri ile projeye katkı sundu. Kursiyerler karne gününde çocuklara karneleri ile birlikte şapka ve atkılar hediye etti. Ayrıca şu anda yeni doğmuş bebekler için yelek ve battaniye örüyorlar. Kursiyerlere öğretmenler Serap Atmaca, Hacer Doğdu ve Gül Dumlu rehberlik ediyor. Kadıköy’deki grupta şu isimler yer alıyor; Ayşe Akın Ayşe Peker Öztürk Bahar Sahra Behiye Yamalılar Berrin Akbıyık Berna Liga Can Çiğdem Şenol Şahin Fahriye Günerler Füsun Erenler Uzun Gülser Domurcuk Havva Tolgun Hicran Erdem Melek Aktulgalı Mualla Aydın Nejla Ertekin Nur Yılmaz Kangal Özlem Yamalılar Bıçakçı Sabriye Özcan Semiha Çekemoğlu Şükran Eker Suzan Pala Tuğba Songül Görer Ülkü Gürkan Yasemin Demirel Özel Zeynep Dilara Akgün “Daha güzel mutluluk varmı” Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Hülya Narsap, projeyi duyunca çok heyecanlandığını ve örgü kursiyerlerinin bu projeye katılması gerektiğini düşündüğünü belirterek şunları söyledi; Kursiyerlerimiz zaten bu iş için eğitim alıyorlardı ve böylece eğitim alırken, öğrenirken ördükleri ürünleri sosyal sorumluluk amacıyla da kullanmayı öğrendiler. Bir yandan öğrenirken, bir yandan da ürettiklerini sosyal bir amaç için kullanıyorlar.

Bundan daha güzel bir mutluluk var mı? ‘Bir İlmek Bin Yürek’ ekibini kutluyorum. Bu çalışmayı sosyal bir ağlarla tüm ülkeye yaymaları, yardımseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturmaları ve özellikle ev kadınlarını bu işe dahil etmeleri büyük bir başarı.” Bu grubun öncülerinden Berrin Akbıyık’a Bir İlmek Bin Yürek projesinin Kadıköy’deki serüvenini sorduk. Akbıyık anlattı; “Hilal Burcu Kuruöz hanımefendinin öncülüğünde bir kelebek etkisi olarak hayata geçmiş, sosyal paylaşım platformları üzerinden örgü örmeyi seven ve yardımsever hanımların bir araya gelmesiyle etkisini devam ettiren 2017 yılında oluşmuş bir sosyal sorumluluk projesidir İlk başlarda basit bir oluşum gibi görünse de bir buçuk yıllık bir süreçte 16 ilde Türk kadınlarının bir araya geldiğinde ne kadar güçlü ve etkili olabileceğini gösteren işlere imza atmıştır. Farklı coğrafyalarda ve farklı kültürler içerisinde yaşayan yurdumuzun tüm insanlarına ırk, din, dil farkı gözetmeksizin, hiçbir vakıf, dernek ve siyasi oluşuma dahil olmadan çalışmaları sürdürmektedir. Evlerinden anne şefkati ve sevgisi ile sıcacık örgüler hediye etmeyi hedefleyen kimi çalışan, emekli veya ev hanımlarının bir araya geldiği bu iyilik hareketimiz, kendi illerindeki okul, huzurevi, çocuk esirgeme kurumu ve yardıma muhtaç ailelere ulaşmanın dışında, Lösev, Afad ve Türk Kızılay'ı gibi kurumlar ile örgülerini hediye ederek ortak çalışmalarda bulunmuştur”

ÇOCUKLARA VE YAŞLILARA ÖZEL İLGİ

Kadıköy’de neler yaptınız, kampanyaya neler kattınız diye sorunca Berrin Akbıyık şöyle yanıtladı; “Proje kapsamındaki illerde meleklerimiz kış boyu 8 binden fazla atkı, bere örerek okul çocuklarımıza, huzur evlerinde diz veya sırtlarına örttükleri sayısız battaniyeler yaşlılarımıza, çocuk esirgeme kurumlarında yine kendini ördükleri yelek ve patikleri ile annelerinden yoksun pek çok bebeğimize sevgilerini ulaştırdılar. Projemiz yardım etme amacından çok bir hediyeleşme kültürünü yaşatma ve devam ettirme gayesi içerisindedir. Geleceğimiz olan çocuklarımıza, hiç tanımadıkları abla ve teyzelerinden giden hediyeler, yarınların iyilik elçilerinin yetişmesine vesile birer tohumdur. 12 ilde 300’ü aşkın hanımefendi her mevsim örmeye, ihtiyaç sahibi yüreklere şefkat ile dokumaya devam edecek, çünkü ülkemizde anne sıcaklığı ile ısınmayı bekleyen çok yürek var. ONLAR KİM? Tamamı gönüllü hanımlardan oluşan yurdun her köşesinde ihtiyaç sahibi kişilere ulaşmayı hedefleyen, gönüllülük esası ile çalışan hanımların bir araya geldiği bir iyilik hareketi sosyal sorumluluk projesi. Proje, sadece imkanları dahilinde örgü örüp ulaştırmayı hedeflemiş, ikinci el veya sıfır eşya, kıyafet yada yiyecek vb yardımları yok. Projede para yer almıyor, para toplamıyor ve satış yapmıyorlar AMAÇLARI NE? Yaşlı, genç, kadın, erkek, ihtiyaç sahibi kişilerin örgüleri ile bir nebze yüzlerini güldürmek, yalnız olmadıklarını hissettirmek ve hediyeleşme kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak. Örgüleri kalplere ufak birer dokunuş niteliğinde ve karşılıksız sevgi içeren hediyeler.

NASIL ÇALIŞIYORLAR

Bir ilmek bin yürek farklı çalışma alanlarında kendini gösteriyor, bunları 4’e ayırıyorlar Birinci olarak sosyal medyada öğretmenlerin okullardaki farklı ihtiyaçlarını dile getirmek amacı ile yaptığı başvurular sonrası ihtiyaca ve yaş grubuna uygun bere ve atkı örülüp kargo ile gönderiliyor. İkinci olarak resmi kurum ve kuruluşlar ile Kızılay, LÖSEV, AFAD, Yaşlı Bakım ve Huzur Evleri, Çocuk Esirgeme Kurumları ve Sevgi Evleri ile hareket ederek yine ihtiyaç sahibi kişiler ile buluşuyorlar. Üçüncü olarak belirlenen hastaneler ile çalışıyorlar. Yeni doğan servisi ya da ameliyat olmuş çocuklarımıza anne sıcaklığındaki örgüler ile bazen ilk giysisi bazen hastanedeki gülümsemesi oluyorlar. Dördüncü olarak öğretmenler görev yaptığı köy ve ilçelerde ihtiyaç sahibi aileler ulaşma noktasında grubun gönüllüsü oluyor ve hediyeler tespit edilen ailelere elden ulaştırılıyor. Berrin Akbıyık, sözlerini şöyle tamamladı; “Gerçek ihtiyaç sahiplerini bize bildiren ve onlara ulaşmamızı sağlayan öğretmen, hemşire ,aile hekimleri ve çevresine duyarlı kişiler sayesinde daha çok ısıtacak ve sevgi ile saracak kişilere ulaşırız ve sosyal medya üzerinden fotoğraflarını destekçilerimiz ile paylaşırız. Son olarak zaman zaman sosyal medya ya da yaşadığımız şehirlerdeki farklı sosyal sorumluluk projelerine destek de vermeye gayret ederiz (Çocuk Kalp Vakfı, LÖSEV, Steptember, ENADER, Kızılay, Sevgi Bohçası, Alzheimer, Karaçadırın Çocukları Festival, Bir Yumak Umut vb) çünkü melekler her yerdeyiz.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN-İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam