reklam
reklam

Beyaz Hüzün Sarıkamış’ın Galası Gerçekleşti

Eklenme Tarihi: 23 Aralık 2019, Pazartesi - 09:43   Okunma Sayısı: 109427
Yönetmenliğini Kenan Korkmaz’ın yaptığı, İsmail Bilgin’in aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan “Beyaz Hüzün/ Sarıkamış” filminin galası yapıldı. "Beyaz Hüzün/Sarıkamış" filminin Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki gala gösterimine yapım ekibi, yönetmeni ile oyuncularının yanı sıra oyuncu Turgay Tanülkü, yönetmen Mesut Uçakan ve Nazif Tunç, yazar Kahraman Tazeoğlu ile Erzincan'daki çekimlerde görev alan köylüler katıldı.

Yönetmen Kenan Korkmaz "Zor bir dönemin zor bir filmini çektik. Amacım hep bir hikaye anlatmaktı. Ben büyük bir savaşın büyük komutanlarını, büyük meydan muharebelerini değil sıradan bir çavuşun öyküsünü anlatmayı tercih ettim. Yorucu bir film oldu ama şu an yaşadığımız keyif bütün sıkıntıları geride bırakıyor. Artık bu işin mutluluğunu seyirciyle paylaşmanın keyfi var"

Gösterim öncesi basına konuşan filmin yönetmeni, oyuncusu ve senaristi Kenan Korkmaz, senaryonun yazımından bugüne gelen sürecin 5 yıla yakın olduğunu belirtti. Korkmaz, "Zor bir dönemin zor bir filmini çektik. Amacım hep bir hikaye anlatmaktı. Ben büyük bir savaşın büyük komutanlarını, büyük meydan muharebelerini değil sıradan bir çavuşun öyküsünü anlatmayı tercih ettim. Yorucu bir film oldu ama şu an yaşadığımız keyif bütün sıkıntıları geride bırakıyor. Artık bu işin mutluluğunu seyirciyle paylaşmanın keyfi var" şeklinde konuştu.

Sarıkamış Harekatı'nı anlatan bütün filmlerin çok değerli olduğunu vurgulayan Korkmaz, bu filmin farkının yaşanılan tarihi olayları bir askerin gözüyle anlatması olduğunu söyledi.

Filmin oyuncularından Murat Yatman da filmin kaybolan bir manganın hikayesini ele aldığına işaret ederek, "Filmde bütün karakterlerin tek tek hikayesine değiniliyor. Zor bir çekim süreci geçirdik ama çok da güzeldi. Bazen 'Keşke şimdi orada olsak.' diyorum. Oradaki insanlarla duygusal bir bağ kurdum diyebilirim. Benim için oyunculuk, performans ve gişenin ötesinde bir film oldu bu" dedi.

Erzincan'da da gala yapılacak

Yapımcı Abdurrahman Korkmaz ise Sarıkamış Harekatı'nın şimdiye kadar askeri yönden anlatılmadığına dikkati çekerek, filmin savaştan çok insan hikayelerine odaklandığını anlattı.

Çekimlerin 2 yıl sürdüğünü ve gerçek mekanlarda yapıldığını belirten Korkmaz, "Karın erken kalkması ya da geç yağması gibi nedenler çekim süresini uzattı. Figüran olarak bine yakın oyuncu oynattık. Yöre halkından gerçek kişileri diyaloglu oyuncu olarak kullandık. Galaya da Erzincan ve Bayburt'tan çok sayıda davetlimiz geldi. Gelemeyenler de oldu tabii onların gönlünü almak için Erzincan'da da gala yapacağız" dedi. 

Filmin çekimleri iki yılda tamamlandı

Senaryosunu ve yönetmenliğini Kenan Korkmaz'ın üstlendiği filmde, Kenan Korkmaz ile Murat Yatman, Duygu Poyraz, Suat Ergin ve Yavuz Gürbüz rol alıyor. Film, Balkan Savaşı'nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış'a hareket eden Abrek Çavuş'un hikayesini konu ediniyor. Erzincan ve Bayburt'ta gerçekleşen çekimler, hava şartlarının zorluğu ve zaman zaman kar yağışının yetersizliği nedeniyle iki yılda tamamlandı.

Savaş tarihinin en hüzünlü cephesi

“Sarıkamış-Beyaz Hüzün” filmi savaş tarihinin en hüzünlü cephelerinden birini beyazperdeye taşıyor. Kenan Korkmaz ilk filminde 1. Dünya Savaşının en zorlu cephesi Sarıkamış’tan yürek burkan bir insan hikayesine odaklanıyor.

Bir çavuşun gözüyle Sarıkamış anlatılıyor

İsmail Bilgin’in çok okunan “Sarıkamış-Beyaz Hüzün” romanından aynı isimle sinemaya uyarlanan filmde, Çerkez Sürgününde Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden Abrek Çavuş’un Sarıkamış Harekatına katılması konu ediniyor.

Yöre halkı da rol aldı

Yaklaşık bin 500 kişinin görev aldığı filmin çekimlerine yöre halkı da destek verdi. Sarp bir coğrafyada zorlu iklim koşullarıyla mücadele etmek durumunda kaldıklarını anlatan Yönetmen Kenan Korkmaz, “Oyuncu arkadaşlarımızı her çekimin ardından hastaneye yetiştirmek zorunda kaldık. Sette görev yapan sağlık ekibimiz, oyuncularımızın sağlıklı bir şekilde görev yapabilmesi için olağanüstü gayret sarf etti. Çekimler sırasında Sarıkamış Harekatının ne kadar zor koşullarda yapıldığını bir kez daha anlamış olduk” diye konuştu.

“Beyaz Hüzün Sarıkamış” ilk askeri Sarıkamış filmi

Filminin askeri anlamda çekilen ilk Sarıkamış filmi olduğunu savunan Korkmaz, “Zor bir dönemin zor bir filmini çektik. Amacım hep bir hikaye anlatmaktı. Ben büyük bir savaşın büyük komutanlarını, büyük meydan muharebelerini değil sıradan bir çavuşun öyküsünü anlatmayı tercih ettim. Savaş gibi yıkıcı bir gerçekliğe Abrek Çavuş’un gözüyle bakmaya gayret ettim. Umarım seyirci beğenir, çabamızı takdir eder” dedi.

 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Kenan Korkmaz

Oyuncular: Kenan Korkmaz, Murat Yatman, Duygu Poyraz, Şenol Kara, Edip Tutal, Ali Poyraz, Yavuz Gürbüz, Suat Ergin

Senaryo: Kenan Korkmaz

Görüntü Yönetmeni: Erol Civan

Müzik: Yıldıray Gürgen

Vizyon Tarihi: 20 Aralık 2019

Filmin Türü:        Dram, Tarihi

Yapım Yılı: 2018

Süre: 125 dakika

Filmin Konusu:

Büyük Çerkez sürgününde annesi ile birlikte Anadolu topraklarına sığınan Abrek; annesini bir cami köşesinde kaybetmiştir.

Sığınmış olduğu Osmanlı topraklarında bir asker olarak hayatına devam eden Abrek, Balkan Harbi'ne katılmış ve savaştaki hezimeti derinden hissetmiştir. Sarıkamış Harekatı için yola çıkan Abrek Çavuş'un tek hedefi; Balkan Harbinin hezimetini, hüznünü bu beyaz dağlarda üzerinden atıp mangasını Sarıkamış'a ulaştırmaktır. Askerler, kemiklerine kadar buz tutarken, köyler yakılıp yıkılmakta, halkın yaşam mücadelesi tüm şiddetiyle devam etmektedir.

Savaş şartlarında bir kızakla kaçmaya çalışan Kadir Ağa ve ailesini de zorlu bir yolculuk beklemektedir. Kadir Ağa, karısı Hatice ve kızı Zehra’yla birlikte, kendilerine emanet edilen minicik bir çocukla, bir kızağa binerek, adeta ölümle yarışır. Üstelik, onlara yük olacağını düşündüğü için, geride kalmak isteyen İbrahim de, o cesur kızaktadır. Kadir Ağa çıkmadık candan ümit kesilmez inancıyla atını kırbaçlarken, geride kimseyi bırakmamaya yeminlidir.

Sıcacık evlerden, güvenden, sıladan, sevdadan, kısacası yolunda giden bir hayattan uzak, tüm bu insanlar, buzla kaplı kaderlerini yaşamaktadırlar! Vatan için, memleket için, bayrak için verilen bu mücadele içinde, öyle çok acı ve ızdırap barınmaktadır ki… Oysa alabildiğine beyazdır her yer…

Kar ve kan, bayrağın rengi için kucaklaşırken, acaba Abrek Çavuş ve Kadir Ağa’nın yolları nasıl kesişecektir? Zehra’nın barut kokusundan uzak yanık sesi, Abrek’in buzlarını biraz olsun eritebilecek midir? Dahası onu, yolundan çevirebilecek midir? Abrek Çavuş ve mangası, düşmanla süngü süngüye çarpışabilmek için emredilen hedefe, sağ salim varabilecekler midir?

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: GAMZE YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam