reklam
reklam

Romanya’nın Avrupa Birliği Başkanlığı Onur Konseri

Eklenme Tarihi: 9 Mart 2019, Cumartesi - 10:57   Okunma Sayısı: 208142
Tuna’nın ötesinden gelen konuk sanatçılar Kadıköy Süreyya Operası’nda sanatseverleri coşturdular

 

    1 Mart 2019 Cuma akşamı Şef Bogdan Postolache yönetimindeki Symphactory Orchestrası ve Soprano Otilia Radulescu İpek muhteşem bir konserde sanatseverleri buluşturdular. Konser öncesi verilen kokteylde Türkiye’de yaşayan Romenlerden –Soprano İpek de Türkiye’de yaşayanlardandır- yüksek bir katılım oranı göze çarpıyordu. Romanya’dan gelen dostlarla tanışma fırsatı da doğdu.

    Her altı ayda bir değişen AB Dönem Başkanlığı bu kez Romanya’ya geçti. Romanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu bu geçişi kutlamak için Romanya’dan gelen sanatçılarla bir etkinlik düzenledi.

 

Açış konuşması

    Romanya’nın İstanbul Başkonsolosu Adriana Ciamba, açış konuşmasını yapmak üzere yanında tercümanı ve Kültür Merkezi Müdiresiyle sahneye çıktı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptıktan sonra,

“… Kısaca belirtmek istiyorum ki, bugün buraya beni dinlemeye değil, müziğin tadını çıkarmaya geldiniz. Bugün çok önemli bir galamız var. İzleyeceğiniz konsere çok destek veren oldu. Bugün 1 Mart aynı zamanda Mart’ı simgeleyen Martişor Bayramı’mızdır…”

açıklamasının ardından Kadıköy Belediye Başkanına, Süreyya Operası Müdürlüğüne desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

 

Otilia RADULESCU İPEK Kimdir?

    Romanya’nın Piteşti şehrinde doğdu. Sekiz yaşında müzik eğitimine keman dersleri alarak başladı. İlk şan çalışmalarını 16 yaşında Piteşti Şan Okulu’nda Prof. Cornelia Voica ile Gül başladı. 1991’de Türkiye’ye yerleşti. İÜ Devlet Konservatuvarı Opera Bölümünde Ayşe Sezerman ile çalıştı. Ardından Gül Sabar’ın sınıfından mezun oldu.

    2000 yılında Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nda ikincilik ödülü kazandı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin solist sanatçısı oldu. Ankara, İzmir, Samsun ve Mersin operalarında da sahne alan sanatçının oynadığı önemli roller arasında Verdi'nin Maskeli Balo-Oscar, La Traviata-Violetta, Mozart'ın Don Giovanni-Zerlina, ala Finta Giardiniera-Sandrina, Sihirli Flüt-Pamina, Donizetti’nin Aşk İksiri-Adina ve daha birçokları sayılabilir.

    Türkiye'nin en prestijli orkestraları eşliğinde seslendirdiği oratoryalar arasından Mozart-Requiem, Dvorak-Stabat'ı sayabiliriz. 2001’den itibaren İÜD Konservatuvarı Senfoni Orkestrasıyla Almanya, 2008’de Romanya’da Ptesti Flarmoni Orkestrasıyla 2011’de Atina’da, 2013’te Brüksel’de, 2015’te Bükreş’te ve 2016 ile 2017’de Almanya-Ulm’de resitaller verdi.

    2013'te Semiha Berksoy Opera Vakfı "Türk Operasına Emek Veren Sanatçı", 2014’te Lions "Yılın En İyi Kadın Opera Şarkıcısı" ödüllerine layık görüldü. Sahne çalışmalarıyla birlikte 2007-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı'nda öğretim üyeliği görevini de üstlendi. 2016 yılında Başrejisör göreviyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne atandı.

 

 

 

Bogdan Postolache

    Bogdan Andrei Postolache, Bern ve Zürich'teki çello eğitimini tamamladıktan sonra Bükreş Müzik Akademisi'nde Maestro Horia Andreescu’nun sınıfına katılarak orkestra şefliği üzerine eğitim almıştır. Orkestra şefi olarak göstermiş olduğu performanslar sayesinde Romanya'nın hemen hemen bütün büyük şehirlerine oda, senfonik veya opera programları yönetmek üzere davet edilmiştir. 

    2013 yılında Symphactory Orkestrası'nın şefliğini üstlenerek Bükreş, Cluj, İaşi, Timişoara, Cravioa, Braşov gibi şehirlerde gerçekleştirilen ulusal turneye katılmıştır. 2014 yılında Sibiu'da bulunan Rotary Kulübü için "Opera Gala"yı yönetmiştir. 2015 yılında Symphactory Orkestrası ile birlikte Bükreş, Köstence, Braşov, Cluj, Timişoara’da düzenlenen ulusal turnede orkestra şefi olarak yer almıştır. 

    2017 yılında George Enescu Festivali'nde Symphactory Orkestrası'nın Festival Meydanı'nda düzenlenen konserini yönetmiştir. Bükreş'in hemen hemen bütün büyük salonlarında orkestra şefi olarak çok sayıda konser vermiştir. 

 

Symphactory Orkestrası

    Başlangıçta Silvestri Orkestrası olarak adlandırılan Symphactory Orkestrası, Romanya’nın en genç orkestralarından biridir. Orkestra 2012 yılında genç sanatçılar tarafından kurulduktan sonra Tiberiu Sore ve Gabriel Bebeselea değerli orkestra şefleriyle çalışmıştır. 

    Gençlik, coşku ve gösterdikleri profesyonellik sayesinde Romanya ve yurtdışından birçok ünlü solist ve şef ile çalma fırsatı bulmuşlardır. Kemancı Alexandru Tomescu, basbariton Zoltan Nagy, İrlandalı orkestra şefi David Brophy, tenör Bogdan  Mihai, bariton Jean Kristoff Bouton, soprano Rodica Vica, bariton Şerban Vasilie, orkestra şefi Bogdan Postolache, tenor George Virban...

    Orkestranın katıldığı çok sayıda festival arasında Bükreş Müzik Film Festivali, B-Fit in the Street, George Enescu Festivali, Sapanta Maramureş Gelenekleri Festivali, Transilvanya Tattoo Festivali sayılabilir. 

    Birlikte birçok çalışmaya imza attıkları sanatçılardan bazıları ise Aktris Dorina Lazar, vurmalı çalgı sanatçısı Zoli Toth, Nicu Alifantus, besteci Virgil Popescu, Kripton ve Antract müzik grubu üyeleridir. Tertipleyen ve destekleyen kişi ve kuruluşlara teşekkürler. Sunulan eserler sırasıyla şu şekilde olmuştur.

 

George ENESCU                            Orkestra Süiti No. 1 Opr. 9

Giacomo PUCCİNİ                         Girne'ni SCHİCCHİ'den "O mio babbino caro" 

Solist Otilia RADULESCU İpek

Giuseppe VERDİ.                            La Traviata'dan "Addio del Passato

Solist Otilia RADULESCU İpek

Giacomo PUCCİNİ                          Crisantemi SC 65

Luigi BOCCHERİNİ                       Fandango

Yalçın TURA                                   Hasretinle Yandı Gönlüm

Solist Otilia RADULESCU İpek

Tiberiu BREBREDİCEANU.          Üç Romen şarkısı

Solist Otilia RADULESCU İpek

Doru POPOVİCİ.                             Codex Caioni Op. 22  No.2

George GRİGORIU.                        Muzica

Solist Otilia RADULESCU İpek

Bela BARTOK.                                Romen Halk Dansları 

 

SYMPHACTORY ORKESTRASI. Bogdan POSTOLACHE  şef.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN-CENGİZ BAYSU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam