reklam
reklam

TUZLA MERCAN SPOR YILDIZ TAKIMLARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Eklenme Tarihi: 1 Mart 2019, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 467317
Gençlerin severek oynadığı ve spor olarak da ilgilenen sporcuların yıldızlaştığı bir spor dalından bahsedeceğiz sizlere… Bu spor dalı Voleybol ve kısaca değinelim voleybol nedir, nasıl oynanır?

İSTANBUL

 

Voleybol; iki takım arasında oynanan açık hava veya kapalı salon oyunu olup oyuncular, eni 9 m. Boyu 18 m. olan sahanın tam ortasından kesen, 2,43 m. yüksekliğindeki bir filenin üzerinden topu elleriyle vurarak karşı sahaya düşürmeğe uğraşırlar. Voleybolda bir maç en çok beş set sürer, üç seti alan takım maçı kazanır. Takımlar 6şar kişiden oluşmaktadır. Oyun, takımlardan birinin servis atışıyla başlar fakat serviste faul varsa servis hakkı diğer tarafa geçer. Bir takımın oyuncuları, topu filenin üstünden karşı tarafa geçirmeden önce kendi aralarında iki kere paslaşabilirler yani topa aynı oyuncu iki defa üst üste olmamak üzere üç dokunuş yapabilirler. Karşı sahaya atılan top, sahada yere değerse veya karşı takımın oyuncuları tarafından saha dışına atılır yada veya kural dışı karşılanırsa, servisi atmış olmak şartıyla bu takım bir sayı kazanmış olur; servisi atmamış ise sayı alamaz sadece servis atma hakkı kazanır. Bir seti almak için 15 sayı, her iki takımın 14’er sayıya çıkması halinde ise rakipten iki fazla sayı kazanmak gerekmektedir. Servis geçişlerinde servis atacak takımın oyuncuları, bir önceki oyuncunun yerine geçerek daire biçimi yer değiştirirler. Voleybolda topa, tek veya iki elle, parmak uçları yada elin tersiyle, topu avuç içine sıkıştırmadan veya tutmadan vurulabildiği gibi bedenin belden yukarı herhangi bir kısmıyla da vurulabilir. Voleybolun tanımını yaptıktan sonra sizlere şimdi de kısaca tarihinden bahsetmek istiyorum. Voleybol, ilk kez 1895’te ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Genç Erkekler Hıristiyan Birliği (YMCA) beden eğitimi Öğretmeni William G. Morgan'ın geliştirdiği bir kapalı alan sporu olarak oynanmaya başlamış. Morgan bu oyunu mintonette olarak adlandırmış daha sonraları topa yere değmeden vurma (vole) ilkesinden hareketle voleybol adı önerilmiş ve oyun bu adla tanınmış. İlk kez Morgan tarafından kaleme alınan voleybol kuralları, YMCA ile üniversiteler Ulusal Spor Birliği'nin (NCAA) ortak çalışması sonunda 1916'da yeniden düzenlenmiş. ABD'de kısa sürede tutulan voleybol 1. Dünya Savaşı sırasında ABD askerleri aracılığıyla da Avrupa' ya da geçmiş. Sporun çeşitli ülkelerde uzun bir dönem bağımsız bir çizgide gelişmesinden sonra, 1947'de Paris'te Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) kurulmuş. 1980 ortalarında FIVB'ye üye ülkelerin sayısı 145'i bulmuş. Günümüzde FIVB yönetim merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir.

 

Voleybolun dünya tarihindeki başlangıcı ve yerini öğrendikten sonra gelelim ülkemize bu sporla ne zaman tanışmışlar.

Türkiye’de ise voleybol sporu, 1936'sa Spor Oyunları federasyonuna bağlanmış fakat 1958'de federasyonların ayrılmasıyla bağımsız duruma gelmiş. Türkiye'de ilk voleybol karşılaşmaları, şampiyonaların başlamasıyla 1948’de yapılmış. Bundan sonra voleybol ülkemizde de yaygınlaşmış ve ilk milli maç, 1953’te Yugoslavya ile İstanbul'da oynanmış.

Türk Milli Voleybol takımı ise milletlerarası voleybol turnuvasına 1956'da Paris'te katıl olup 1958'de Prag'da yapılan Avrupa Voleybol şampiyonasına katılan 27 ülke arasından da 12. olmuştur. 1959'da başlayan Avrupa Şampiyon Kulübü Voleybol turnuvasına her yıl Türkiye şampiyonu olan takım katılmaktadır.

Voleybolun tanımına ve tarihine değindikten sonra bu spora gönül vermiş ve yıldız sporcular yetiştirmeyi hedefleyen bir spor kulübünden de bahsedeceğiz sizlere….

Tuzla Mercan Spor

Tuzlada kurulan Mercan spor voleybol takımı genç yıldızlar, yetiştiriyor. Tuzla Mercan Spor, 2010 yılında kurulmuş, olup Milli Takımımıza ve büyük spor kulüplerimize sporcular yetiştirip kazandırmak için var gücüyle çalışmaktadırlar. Voleybol, Basketbol, Jimnastik, Plates ve yüzme branşlarında hizmet vermektedir. Yönetim Kurulu Bakanı İsmail Çoban’ın katkılarıyla kurulan bir kulüptür.

Son günlerde voleybolda oldukça başarılı maçlar çıkaran Tuzla Mercan Spor yıldızlarda A ve B takım olmak üzere iki ligde yarışmaktadırlar. Son maçlarda görüştüğümüz voleybol hocası Vural Dilek’in görüşlerini de aldık.

‘’Bu kızlarla gurur duyuyorum’’ diyen Yıldız takım hocası Vural Dilek sözlerine şöyle devam etti.

‘’Takımımız yıldız takımlar olarak A ve B olarak çalışmalarımız devam etmektedir. 2002-2003 ve 2008 doğumlularla çalışıyoruz. Eski bir voleybolcu olarak ben de bu spora gönül verdiğim için bu güzel genç yıldızlarla çalışmaktan çok memnunum iki takımızda çalışmaları hızla devam ediyor aralarında ileride Türk Voleyboluna hizmet edecek yetenekli sporcularımız var.’’ dedi.

Ben de muhabir arkadaşım ile Tuzla Mercan Spor bünyesindeki gençlerinin idmanlarını izledik, maçlarını takip ettik, biz de içlerinde çok yetenekli gençlerin olduğunu gördük. Muhabir arkadaşım ve ben de bu gençleri kutluyoruz başarıların devamını diliyoruz.

 

Emine Kalyon Avcı   Sinan Beratlıgil

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON AVCI-SİNAN BERATLIGİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam