reklam
reklam

'Türkiye'de kadınlar aile ve sosyal hayatta çok güçlü'

Eklenme Tarihi: 7 Mart 2018, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 157742

ANKARA 

Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Marin Mottus, diplomasi dünyasında kadının yeri, kadın sorunları ve Türkiye'de kadının rolüne ilişkin izlenimlerini AA muhabiri ile paylaştı. 

Mottus, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün belki de en önemli günlerden biri olmadığına işaret ederek, "Ne Estonya'da ne de Türkiye'de kadınlar, akıllı, iyi ya da yararlı insanlar oldukları konusunda doğrulanmaya ihtiyaç duyuyor. Asıl ihtiyaç duyulan şey, ailesi olan bir kadının da erkekler kadar siyasi ve profesyonel kariyerine devam edebileceği düşüncesiyle kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmaları konusunda destek görmesi." diye konuştu.

Türk kadınlarına ilişkin izlenimlerini paylaşan Mottus, "Türkiye'de kadınların, aile ve sosyal hayatta çok güçlü duruşları var. Türkiye'de kadınlar, herkesin saygı duyacağı ve hatta hayran olacağı bir noktada aile ve iş hayatını sürdürmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kadınların çalışma hayatında nasıl teşvik edildiğine dair detaylı bilgi sahibi olmasa da bu konuda çok önemli adımlar atıldığını gördüğünü söyleyen Mottus, şöyle devam etti:

"Bu hiçbir ülke için kolay bir iş değil elbette. Eğer bir kadın çocuk yetiştirmek için çalışma hayatının dışında kalırsa onun işe dönüşünde koşulları nasıl korunacak, bunun çözümü 'yarım gün çalışma mıdır, yoksa anaokulu ve kreş hizmeti sağlamak mıdır' gibi konular var. Türkiye'de buna önem verildiğini görüyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türkiye'deki kadın büyükelçiler olarak bir araya geldiğimizde de bizzat görüş alışverişinde bulundum. Her ikimiz de kadınların kendi yaşamına ilişkin kararları kendilerinin alabilmesinin ve seçimleri nedeniyle eleştirilmemesinin önemli olduğu konusunda mutabık kaldık."

"Profesyonel olmalı, ne yapıyorsan iyi yapmalısın"

Estonya'da kadın büyükelçi sayısının gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Mottus, diplomat olmaya karar verdiğinde babasının bunun zor bir görev olduğunu, başka ülkelerde yaşaması gerektiğini, kendisine zaman ayıramayacağını anlattığını ancak hiçbir zaman "bu erkeklerin işi, sen kadınsın, kadınlara göre bir meslek seç" demediğini söyledi.

Mottus, "Profesyonel olmalı, ne yapıyorsan iyi yapmalısın. Kariyerimde kadın olduğum için çok büyük engelleri aşmak zorunda kaldığımı söyleyemem." dedi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam