reklam
reklam

Her şey bir hayal ile başlar!

Köşe Yazarı: MURAT İLTER   Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2023, Çarşamba - 22:33   Okunma Sayısı: 236523

Hangi branşta olursa olsun Avrupa Kupalarında başarı elde etmek, hatta finale çıkıp, bir de şampiyonluk kazanmak eminim herkesin ortak arzusu, ortak hayalidir. Bu güne kadar takım sporlarında Avrupa arenasında özellikle de kadın takımlarımızla bir çok başarı kazandık. Basketbol'da Galatasaray ile üç, Fenerbahçe ve Yakın Doğu Üniversitesi ile bir kez olmak üzere Kadın basketbolunda 5 Avrupa Şampiyonluğu kazandık. Kadın voleybolunda ise 1980'de Eczacıbaşı ile çok yaklaştığımız Avrupa Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu hayalini, 2011 yılından sonra 7 kez gerçeğe dönüştürdük. Diğer kupalarda ise 9 şampiyonluk daha kazandık. Kadınlar Dünya Voleybol Kulüpler Şampiyonasına ise 7 şampiyonlukla ambargo koyduk.

Bu yıl ise Voleybol Kadınlar Şampiyonlar Ligi yarı finalinde tam üç Türk takımı yer alma başarısı gösterdi. Eczacıbaşı, Fenerbahçe ve Vakıfbank voleybolda bir ilke imza atarak, Avrupa Kadın voleybolunu domine eden İtalyanların bile yapamadığı başardılar. Üstelik bu sezon iki Türk takımının finalde karşılaştı. Adına da 'Türk finali' denildi.  
Voleybol tarihimizde ilk kez, iki Türk takımı Avrupa'nın en büyüğü olmak için finalde karşı, karşıya geldi. Her ne kadar VakıfBank kazansa da, gerçekte, kazanan Türkiye oldu. 

Voleybol kadınlarda bu başarı aslında 2011 yılından beri 'geliyorum' diyordu adeta. 2011'de VakıfBank ilk şampiyonluğunu kazandığında, Fenerbahçe 3.lüğü elde etti. 2013'de VakıfBank şampiyon, Galatasaray 4.sırayı aldı. 2014'de VakıfBank ikinci olduğunda, Eczacıbaşı da ilk dörde girmeyi başardı. 2015'de Eczacıbaşı'nın şampiyonluğu ile noktalanan kupada, VakıfBank 3.sırayı aldı. 2016'da VakıfBank finalde kaybederken, 3.lüğü Fenerbahçe elde etti. 2017'de VakıfBank şampiyon olurken, 3.sırada Eczacıbaşı vardı. 2018'de VakıfBank şampiyon noktalarken, bir diğer Türk takımı Galatasaray da son dörde kalma başarısı gösterdi. 2019 sezonunda yine Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde iki Türk takımı Fenerbahçe ile VakıfBank ilk dörde girmiş ama adlarını finale yazdıramamıştı. Son 11 sezonda, 8 sezon son dörde birden fazla takım sokmayı başardık. Bu yıl ise finali biz oynadık.
Aslında benzer bir başarıyı 2013-2014 sezonunda Kadınlar Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştık. O yıl, iki Türk takımının 'Türk finalinde' Fenerbahçe'yi mağlup eden Galatasaray kupayı kazanmıştı.

Voleybol ve Basketbol'dan sonra bir parantez de Hentbol'e açmak gerekiyor.
Üç yıl önce Rize Pazarspor’un yarışma hakkını alarak Süper Lig’de mücadele etmeye başlayan Konyaaltı Belediye Spor Kadın Hentbol Takımı, EHF Avrupa Kupası finalin ilk maçında deplasmanda 23-17 mağlup olduğu İspanyol temsilcisi Atletico Guardes takımını ikinci maçta seyircisi önünde 33-20 mağlup ederek şampiyon oldu. Ülkemiz daha önce başka takımlarla Avrupa’da final oynamıştı ama ilk kez Konyaaltı Belediye Spor bir Avrupa Kupasını kazanma başarısı gösterdi.
Voleybol'da 1999'da Eczacıbaşı ile ilk kez Avrupa'da bir kupa kazandığımızda, bir gün Kadınlar Voleybolunun en büyük kupasının finalini 23 yıl sonra iki Türk takımının oynayacağını hiç kimse hayal bile edemezdi. Ya da 2009'da Galatasaray ile Basketbol'da Kadınlar Euro Cup kupasını kazandığımızda, Kadınlar Basketbolunun en büyük kupasının finalini iki Türk takımının oynayacağını kaç kişi hayal etmişti.
Yıl 2023... Bir Türk kadın Hentbol takımı Avrupa'da kupa kazandı.
Kadınlar Hentbolünün en büyük kupasının finalini, bir gün iki Türk takımının oynayacağının hayallerini sanırım artık rahatlıkla kurabiliriz.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam