reklam
reklam

Anadolu

Köşe Yazarı: AYŞEGÜL NEVİN KAPLAN   Eklenme Tarihi: 24 Ekim 2022, Pazartesi - 23:02   Okunma Sayısı: 462136

Ardahan, Anadolu’nun en uzak noktası ve ülkenin sınır taşı, kale bekçisi olan bir il. O güzelim coğrafyada bin bir çeşit çiçeğin birbiriyle seviştiği, onlarca hatta yüzlerce hayvan türünün yaşadığı bir yerdir. Hatta ülkenin neredeyse önemli bir bölümünün yiyecek ihtiyacı da buradan gelmektedir.

Ben Ardahan’la başladım ama doğal olarak tüm şehirleri tek tek ayrıntılarıyla anlatamayacağımdan genel bakış olarak değerlendirmekte yarar vardır. Ardahan gibi, Kars, Ağrı, Muş, Van, Bitlis vb. iller hemen hemen aynı benzer özellikleri göstermektedir. Kaşarı, balı, pekmezi, cevizi, eti ve hamur işleri meşhurdur buraların. Mesela Alparslan’ın Anadolu’ya ilk giriş kapısıdır Kars. 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşlarının bilinen halk kahramanı Ünlü Halk Ozanı Aşık Şenlik’in diyarıdır Çıldır. O Çıldır ki, Doğu Anadolu’nun ikinci büyük gölünü ve yaz ve kış üzerinde festivallerin yapıldığı, ülkenin her köşesinden Kara Trene binip Çıldır Gölü’ne ulaşma mücadelesi veren ve aylarca sıra beklenen bir turizm cennetidir.

Kurtuluş Savaşı kararlarının alındığı Erzurum’u da anmadan geçmek olmaz. Bakırıyla ünlü Erzincan da başka bir özelliğiyle karşımızda durmaktadır. Zengin yemek kültürleri olan kebapları, tatlıları ve özellikle de dokumacılık ve bakır işleme alanlarında ünlü bir ekonomik değere sahip olan bir bölgemizdir Güneydoğu Anadolu. GAP projesi ile özellikle ülkemizin enerji kaynağıdır diyebiliriz bölgeye. Folkloru ve kültürel yaşamıyla gıptayla baktığımız mis kokulu topraklardır. Aşağıya indiğinizde karşınıza Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Gazi Antep ayrı bir medeniyetin beşiği olarak çıkıyor karşımıza. İlerliyoruz ve yolumuz iç bölgelere doğru ilerliyor.

Mis gibi burcu burcu gül kokan Anadolu’nun belki de en geniş coğrafyasına sahip olan İç Anadolu Bölgesinde yine bizleri o muhteşem Âşık Veysellerin yetiştiği Sivas elleriyle geçiyoruz iç bölgelere. Ülkemizin ve Cumhuriyetimizin kurucu ili olan Anadolu’nun kalbi Ankara. Özellikle tarih fışkıran Kayseri, Nevşehir, Niğde ve ünlü Mevlana’mızın Konya’sı canımıza can katıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir coğrafyadır İç Anadolu. Hatta ülkemizin tarım ihtiyacının nerdeyse tamamına yakınının karşıla-nabildiği verimli topraklardır İç Anadolu.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam