reklam
reklam

Geçmişi hatırlamak

Köşe Yazarı: BAŞAK ERTEKİN   Eklenme Tarihi: 1 Temmuz 2022, Cuma - 11:45   Okunma Sayısı: 78318

Çoğumuzun geçmişle ilgili anıları vardır. Dedemizi, soyumuzu, göç ettiğimiz yeri, taşındığımız evleri, iş ve dost çevremizi hatırlarız. Tarihimizin şanlı sayfalarını hiç unutmayız. Yenildiğimiz savaşları, kaybettiğimiz toprakları, kültür değerlerimizi, dedelerimizin anlattıklarıyla çektiğimiz cefaları, yokluk ve yoksullukları ise göz ardı ederiz.

 

30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi imzalandı. Dünyanın en güçlü orduları Çanakkale Boğaz tahkimatını kana buladı. Anadolu çocuklarının katline sebep oldu. Nice ana kuzularını kaybettik. Almanlar I. Dünya Savaşı’nda yenilince onun müttefiki olan bizler de yenilmiş sayıldık.

 

Çanakkale Boğazı’nı zorla geçemeyen İngiliz ve Fransız donanmaları Mütareke ile ellerini kollarını sallayarak 1918’in Kasım ayında İstanbul’a ulaştılar. İstanbul denizden kuşatılmış, İstanbul Boğazı’ndaki tahkimat el değiştirmeye başlamıştı. 16 Mart 1920 tarihinde ise imparatorluğun resmi dairelerine el konulmuştu. İşgalciler İstanbul’u 6 Ekim 1922 tarihinde terk edip gittiler.

 

Ernest Hemingway İstanbul’da… Kanada’nın “The Toronto Daily Star” gazetesi adına 1922 yılında bir süre İstanbul’da bulunan ünlü yazar, işgal İstanbul’undan Türkler ve şehir yaşantısı hakkında haberler geçmiş, Mudanya Mütarekesi’ni de gazeteci olarak izlemişti.

İşgal yıllarında İstanbul yıllarından manzaralar arasında bir hayırseverin ekmek dağıtımı görülüyor. Mahalle diye bir şey kalmamış, nüfus az… Ekmekçinin başında az sayıda insan toplanmış.

 

Ernest Hemingway, mütareke haberini gazetesine şöyle geçmişti:

“Mudanya’da Batı ile Doğu karşı karşıya geldiler. İsmet Paşa ile görüşecek müttefik generallerini taşıyan ‘Iron Duke’ İngiliz sancak gemisinin öldürücü kulelerine rağmen Batılılar buraya dilenmeye geliyordu, şartlarını dikte ettirmeye değil…”

 

Ernest Hemingway’ın bir başka notu:

“İstanbul’da kaç kişinin yaşadığını doğru şekliyle kimse bilmiyor. Şimdiye kadar sayım mayım yapılmamış. Tahminlere göre 1,5 milyon insan yaşıyormuş…”

 

Zavallı memurlarımız ellerinde çiçeklerle işgalcileri karşılıyorlar.

 

Beyoğlu esnafından işgal ordusu subaylarına ikram

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam