reklam
reklam

KOKULAR

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 29 Haziran 2022, Çarşamba - 23:02   Okunma Sayısı: 89494

Kokular yaşamımızda etkin bir role sahiptir. Ancak koku alamıyorum diyorsanız, bir sağlık sorununuz olabilir. Burada sakin olmanızda yarar olduğuna inanıyorum. Doktorların tespitleri ışığında şu bilgiyi paylaşmak gerekiyor; koku alamıyorsanız ya, bir viral enfeksiyon sonrası üç-beş günlük bir durum vardır ya da bir rahatsızlığınız vardır.

Eğer grip değilseniz, sinüzitiniz yoksa, burnunuzda bir tıkanıklık yoksa, hastalığınız iyileşmişse ve hala koku alamıyorsanız o zaman bir an önce doktora başvurmanız gerekmektedir. Çünkü koku hücreleriniz zedelenmiş, viral enfeksiyon sonrası koku hücrelerinden elektriksel sinyalin gittiği koku soğancığında bir hasar ortaya çıkmış olabilir.

Koku alamıyorum diyorsanız; ne zaman başladığı, ne kadar süredir devam ettiği ve hangi hastalıktan sonra olduğu çok önemlidir. Tat duyusu normalde dil üzerindeki tat alıcıları ile algılanır, ama lezzet kavramı koku, tat, doku ve ısının bir birleşimidir. Bu yüzden grip, sinüzit, alerjik nezle ya da diğer burun tıkanıklığına bağlı hava akımının bozulduğu durumlarda, lezzet algımız da bozulur. Özellikle aromatik tatların algılanmasında, düzgün bir şekilde koku alabilmek büyük bir önem taşır. Koku duyusunun eşlik etmediği bir lezzet algısı, sadece temel tatları içeren kuru bir lezzetten öteye gidemez.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam