reklam
reklam

ŞAİRLER

Köşe Yazarı: NEJLA BİLGİN   Eklenme Tarihi: 23 Mayıs 2022, Pazartesi - 23:25   Okunma Sayısı: 94906

Neden insanlar şiir yazar? Gençlik döneminde iki satır duygusal yazı karalayıp aşık olduğunu zannedenlerden bahsetmiyorum. Bir dönem büyük  çoğunluk kendini şair sanabilir, yaşı ilerledikçe  bu durum geçer ;) 

Son nefesine kadar şiir yazandır şair. Kelimelerle oynayan ve herkesin gündelik kullandığı kelimelerden şaheser yaratandır. Kelime haznesi, hâyâl dünyası, ufku geniş olandır. Şair duygularını iyi ifade eden, okuyanın da kendisinden duygular bulduğu şiirleri yazabilendir. Duygusallığın içinde kaybolandır.

Dünya kurulduğundan ve insan var olduğundan itibaren şiir vardı. Belki kaleme alınmadı ve yazılmadı fakat iyi konuşan  insanlar güzel cümlelerle  şiir gibi konuştular. Daha sonra ise duygular kaleme alındı ve şiir ortaya çıktı. 
Bir dönem çok az insan yazdığı için şair sayısı azdı.

 Günümüzde şair sayısı çok fazla ve pek çoğu da serbest şiir yazıyor. Bazıları gerçekten çok kaliteli şiir yazıp, duygularını iyi ifade ederken, bazıları da şiir yazmaya çalışıyor, daha yolun başında.

Şiir emek ister, çok okumak ve iyi gözlemlemek ister. Yürekte hissetmek ve hissettiğini, akıcı  satırlara dökebilmek  ister. Karar verdim şiir yazıyorum diye şiir yazılmaz. Duygu seli, esin, ilham ne ile adlandırılıyorsa yürekten kaleme akması gerekir ki satırlar yazılabilsin. Bazen günlerce tek satır yazamazsın. Bazen sayfalarca yazmaktan yorulursun. Ne zamanı, ne de mekanı önemli değildir.

Şairler yalnızdır çoğunlukla da öksüz ve yetimdir. Şiir yazdım para kazandım diyen şair duymadım varsa bile o para ile yaşamını idame ettirebilmek zor. Bu sebeple ek iş veya başka bir mesleği gelir kaynağı olmak zorunda.  Şiir kitapları ; Yeterince okuyucu kitlesine ulaşamaz. Ya anlaşılmazlar ya da okunmazlar. Çoğunlukla da vefat ettikten sonra değerleri anlaşılır tıpkı ressamlar gibi. Kitap evleri bile şairlerin kitaplarına raflarında yer vermez. Tanınmış bir kaç şairin kitabının dışında şiir kitabı bulamazsınız. Gerekçeleri de "okunmuyor " derler. Buna rağmen şair ısrarla yazar ve kendi imkanları ile şiirlerini yayınlar. 
Bu da bazıları tarafından eleştirilir. "Parası var şiir kitabı çıkarıyor " derler ve diyorlar.
Yayınevleri şiir kitaplarımızı parasız  yayınladı da şairler mi yayınlatmadı?
Bu koşullarda ısrarla şiir kitabı çıkarmaya çalışıyorsa şair bir sebebi var elbet.
Biraz düşünürseniz nedenini bulabilirsiniz.

Şairler şiir yazmaktan vaz geçerse o ülke sessiz bir karanlığa bürünür. Havasız kalır, boğulur. Dallarında kuş olmayan ağaç yetimdir. Derelerinden su akmayan toprak çorak olmaya mahkumdur. Derelerde su akmazsa zaten ağaç da  olmaz, kuş da yaşamaz.  Şair şiir yazmaktan vaz geçerse o ülke de yaşanmaz. Kelimeler öksüz, yetim kalır.  Duygular karanlığa mahkum olur, esaret başlar. Yaşam manasını yitirir. Şair ve şiir anlayana bu kadar mühim..

Sevgi, saygı ve şiir ile kalınız.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam