reklam
reklam

Mutluluk ve Mutsuzluk

Köşe Yazarı: SELAMİ BALTAOĞLU   Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2022, Çarşamba - 15:52   Okunma Sayısı: 114784

Mutlu musunuz, mutsuz mu? Mutluluğa inanır mısınız? Mutsuzluktan kaçınır mısınız? Peki ya aslında nedir mutluluk?

Mutluluğun resmini en güzel Ben çizebilirim. ‘mutlu- luk yemeği’nin tarini de ben verebilirim; hayatı sevgi kabında, saygı ile sabır kaşığıyla karıştırırken içine (aşk+anlam+amaç+arkadaş) katarak pişirilen lezzettir. Ayet olsun!

Mutlu musunuz, mutsuz mu? Mutluluğa inanır mısınız? Mutsuzluktan kaçınır mısınız? Peki ya aslında nedir mutluluk?

Peki ya mutsuzluğu nasıl tanımlayabiliriz?

Mutsuzlukilemutluluksıcakilesoğuk, karanlıkile aydınlık gibidir. Biri arttığı zaman diğeri otomatik olarak azalır. Termodinamiğin ikinci yasası olan en- tropi yasasına göre doğada sıcaklık arttığı zaman soğukluk azalır, soğukluk arttığı zaman sıcaklık azalır. Evrende düzenden düzensizliğe, aydınlıktan karan- lığa doğru bir denge vardır. Aynı şekilde bir de davranışsal entropi vardır. Buna görede iyilik arttıkça kötülük azalır.

Mutluluk da bir entropidir. Mutluluk arttığı zaman mutsuzluk kendiliğinden azalır. Tam da bu nedenle pozitif psikoloji bilimi ortaya çıktı. İnsan kendini mutlu etmeye başardıkça mutluluk entropisi yükseliyor ve bunun sonucunda da mutsuzluğu azalıyor. O nedenle mutsuzlukla savaşmak yerine kendimizi mutlu etmeye gayret etmeliyiz.

klasik psikoloji, kişideki eksiği/arızayı düzeltiyor, sıfır noktasına getiriyor. Ama pozitif psikoloji kişiyi sıfırın üzerine çıkarıyor, kaliteli ve mutlu yaşamayı, iyi insan olmayı öğretiyor. Mutluluk bilimi, insanın kendi kendini tanıması ve geliştirmesi açısından 21.yüzyılın bilimsel bilgisi olacak gibi görünüyor.Pozitif olun mutlu olun hayatın tadına varın yaşamın anlamıyla varolun.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam