reklam
reklam

Tasarruf

Köşe Yazarı: SELAMİ BALTAOĞLU   Eklenme Tarihi: 19 Ocak 2022, Çarşamba - 17:24   Okunma Sayısı: 195759

Tasarruf sadece kişiler için değil hem toplum hem de devletler için de çok önemli bir konudur. Tasarrufu hayatın her anına ve her alanına yaymakta başarısız olanlar maalesef hayatlarında da zorluk çekmeye mahkumdurlar ki aynı zamanda bundan diğer insanlarda etkilenecektir. Peki tasarruf deyince aklımıza ne gelecek. Bir öğrencinin harçlıklarından para arttırması mı yoksa gereksiz ışıkların söndürülmesi mi yoksa gelecek için emeklilik fonlarına kişilerin kendi adlarına para yatırmaları mı? Tamamı aklınıza gelmeli.

Çünkü bu saydığımız küçük basit örneklerin tamamı tasarruftur. tasarruf sadece para toplamak için de yapılmaz. Enerji tasarrufu ile çevreyi korumak, yemeklerimizi tasarruflu kullanarak hem hayvan hem de doğal yaşamın devamı için muazzam bir önem arz etmektedir. Yapılan küçük tasarrufların nelere mal olabileceğini biraz maddi de olsa bir örnek ile açıklamak isterim. Yıllar önce Amerika’da bir hava yolu şirketi nereden tasarruf edeceğini düşünmeye başlamış. tabii ki amaç giderleri azaltmak.

O dönem bu şirkette çalışan bir kişi müşterilere ikram edilen sabah kahvaltılarında bir adet zeytin daha az verelim önerisinde bulunmuş. Bu öneri kabul edilmiş ve bu önerinin hayata geçmesi sonucu binlerce dolarlık ekstradan tasarruf elde etmiş şirket. Yani biz bu örneği kendi hayatımıza adapte edecek olursak kapalı televizyonun fişinin çekilmesi, internet kullanılmadığı zaman modemin komple kapatılması gibi mikro düzeydeki tasarruflar geniş zamanda ailelerin bütçelerine olumlu yansırken bu tarz bir tasarrufu binlerce ailenin yapması ile doğadan tükettiğimiz kaynakların da daha az zarar göreceğini kabul etmemiz gerekir. Bir nevi kelebek etkisi gibidir tasarruf etmek.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam