reklam
reklam

MOR NE KADAR MÜHİM

Köşe Yazarı: NEJLA BİLGİN   Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2021, Cumartesi - 23:43   Okunma Sayısı: 93703

Mor rengi  kadın ve erkek kullanır, mor ne kadına ne de erkeğe ait bir renktir. Tarihten bu yana mor rengi kullanan hükümdarlar ve din adamları vardır. Bir dönem  Avrupa’da mor zenginlerin, gücün ifadesiydi ve Saray’ların rengi olarak kabul görüyordu.

Mor renk ana renk değildir, kırmızı  ve mavi rengin karışımından mor renk elde edilir. Doğada üç ana renk kabul edilir; sarı, mavi ve kırmızı, diğer tüm renkler bu renklerin karışımından oluşur.

Günümüzde Mor renk kadınlar İçin farklı manalar taşır.  Mor; baş kaldıran geleneklere, acılara, dur diyen kadınların rengidir. Bu sebeple mor temalı ürünler kadının mücadelesini temsil eder. Mor çatı derneği bu sebeple bu ismi almıştır. Kadınların özel günlerde yaptıkları yürüyüş ve konuşmalarda üzerlerinde mor renkli bir giysi bu sebeple bulunur.

Anadolu’da yörüklerde kadın özgürdür, at biner, erkek ile birlikte yaylaya Göçer, zor tabiat koşullarında dimdik mücadele eder, korkusuzdur yörük kadını. Anadolu’da kızların çeyizlerini hazırlanan her çeyiz parçası sözsüz bir edebiyattır okumasını  bilene. Yazma oyalarının hepsinin bir manası vardır, o gün hangi oyalı yazmayı takarsa gelin ruh halini anlar diğerleri. Kilimlere  nakış eder, dokur duygularını kadın, dantel gibi emekle örer duygularını sanat eseri haline getirir.  Özgürdür kadın fakat gelenek ve göreneklerine sımsıkı bağlıdır Anadolu kadını, nineden toruna geçer ve asırlardır bu gelenekler sürer gider.  Mücadeleci yapısına rağmen naiftir Anadolu kadını öyle ulu orta söze dökmez duygularını, yaşadıklarını, giysileri ile Dokumaları ile anlatır asırlar sonrasına ne yaşadığını.

Yörük kadınları kızlarının çeyizine mor cepken hazırlarmış ilk önce Sandığa mor cepken konulurmuş. Maviye yakın renkte bir mor cepken dikilir, kenarlarına sırmalar işlenirmiş. Her kadının sandığının dininde bohça içinde bir mor cepken bulunurmuş kadın ölünceye kadar o mor cepken sandıkta kalırmış.

Yörük anası kızının çeyizine o mor cepkeni işlerken “inşallah giymek zorunda kalmazsın” diye dualar edermiş. Gelin kız çeyizindeki mor cepkene bakarken yüreği titrer, mor cepkeni zor gününde sığınağı, kendisini ifade edecek güvencesi görürmüş.
Kocası tarafından aldatılan, şiddete uğrayan, evliliğinin çekilmez hale geldiğini yüreğinde hisseden, evliliğini bitirme kararı alan kadın sandığını açar ve o mor cepkenini giyer, herkesin kendisini göreceği bir yere ortaya oturur susarmış. Mor cepken ile  içinde bulunduğu durumu etrafına anlatmış olurmuş. Mor cepken giyen kadının etrafını yaşlı kadınlar sarar, onu sarmalar ve bir daha koca evine göndermez, baba evine teslim edermiş. Mor cepken giyen kadına kocası bir daha yaklaşamazmış, buna diğer kadınlar izin vermezmiş. Kadın kendi iradesi ile mor cepken giyip kocasını  boşamış olurmuş.
Mor cepken giyen kadının boşadığı adam bir daha evlenemezmiş keza obada ona kimse itibar etmez, dışlanmış bir şekilde yaşarmış. Bu sebeple erkekler kadınlarına mor cepken giydirecek duruma sebebiyet vermemek için saygı duyarmış.
Kadını koruyan ne kadar güzel bir gelenek. Mor renk ne kadar farklı bir renk.

Mor menekşe ne kadar güzel bir çiçektir, saflığı ve masum aşkı temsil eder,  buna rağmen  hercai menekşe ise geçici hevesi, gelgeç duyguları ifade eder.

Mor renk bazıları İçin gücün ve paranın rengidir bu sebeple mor rengi tercih ederler.
Tüm renklerin ruh halimize yansıttığı bir enerji vardır ve her insan ayrı bir renk ile kendisini iyi hisseder ve o rengin enerjisinden farklı şekilde faydalanır.

Bahar mevsiminde doğa kış uykusundan uyanıp, rengarenk çiçeklerle insanlara yaşama Sevinci ile sevgi duygusunu derinden hissettirir. Ağaçların kuru dallarından fışkıran baş döndürücü renk ve kokudaki çiçekler, İstanbul boğazındaki erguvan ağaçlarının mor renklerinin ihtişamı ile baş döndürücü kokusu ile yaşama Sevinci verir insana.

Hep mutlu, huzurlu ve keyifli günlerde ve anlarda mor çiçekli menekşelerle, umutla,  mor renkli giysiler giymek nasip olsun. Cepkenler sandıkta kullanılmadan, naftalin
kokusu ile kalsın.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam