reklam
reklam

TRT Genel Müdürü Sobacı: TRT Afrika, Türkiye'nin Afrika'ya dostane yaklaşımının medya sektöründeki tezahürü olarak doğdu

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2023, Cuma - 16:51   Okunma Sayısı: 38754
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, TRT'nin pek çok etkinliğiyle dünyanın en önemli küresel medya aktörlerinden biri olma pozisyonunu, istikrarlı şekilde korumaya devam edeceklerini söyledi.

Sobacı, TRT-Afrika Yayın Birliği 1. Yayıncılık Zirvesi ve TRT Afrika Lansman Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin "Afrika Açılımı ve Afrika Ortaklık Politikası"nın, kıta ülkeleriyle ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi bakımından başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.

TRT Afrika dijital haber platformunun, kurumca Afrika'ya yönelik yürütülen çalışmaların en yeni kazanımı olduğunu dile getiren Sobacı, "TRT olarak, doğru ve yalanın, gerçek ile yanılsamanın iç içe geçtiği günümüz küresel iletişim sistemine şerh düşüyor, insanı merkeze alan yayınlarımızı güçlü zayıf ayrımı gözetmeksizin, hakkaniyet ilkesinden hareketle dünyanın 7 kıtasına 41 dil ve lehçede ulaştırıyoruz." dedi.

TRT World ve TRT Arabi televizyon kanalları ile TRT Almanca, TRT Rusça, TRT Fransızca, TRT Balkan, TRT World ve TRT Arapça dijital haber platformlarının yanına TRT Afrika'yı da ekleyerek uluslararası yayın ailesini büyütmeye devam ettiklerini anlatan Sobacı, TRT İspanyolca ve TRT Farsça dijital haber platformlarının açılması için de çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

"Biz Afrika'ya baktığımızda geleceği görüyoruz"

Türkiye'nin, sömürgecilik yükünü taşımayan dünyadaki nadir büyük devletlerden olduğunu vurgulayan Sobacı, şöyle konuştu:

"Tarihimizden aldığımız bu temiz ve güçlü mirası, bugün de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası platformlarda sıklıkla ifade ettiği 'Dünya beşten büyüktür.' şiarı doğrultusunda geleceğe taşıyor, ülke olarak daha adil bir küresel sistem inşasına öncülük ediyoruz. Nitekim Türkiye bugün, kültürel buluşmaların gerçekleştiği, liderlerin en kritik uluslararası meseleleri müzakere etmek için bir araya geldiği, çözüm önerilerinin üretildiği bir ülke olarak küresel kamuoyu tarafından ilgiyle takip ediliyor, dünyanın barış merkezi olarak ön plana çıkıyor. Bu bağlamda Türkiye'nin kamu yayıncısı olan TRT, özellikle TRT World aracılığıyla, yaşadıkları acılar Batılı medya tarafından görülmeyen dünyanın hikayelerini en tarafsız şekilde haberleştiren kanal olmuştur."

Afrika'nın on yıllar boyunca Batı medyasının üstten bakan, ayrımcı, taraflı haberciliğine maruz kaldığına dikkati çeken Sobacı, TRT Afrika ile çok özel bir kitleye hitap edeceklerinin farkında olduklarını söyledi. Sobacı, "Bu büyük kıtanın gerçek tarihi, renkli kültürü, doğal güzellikleri, anlamlı hikayeleri bugüne kadar yeterince anlatılmadı. Ancak biz Afrika'ya baktığımızda kıtanın genç ve eğitimli nüfusunu, canlı ve zengin kültürünü, dinamizmini, genç girişimcilerini, bütün sorunlarına rağmen dirayetini yitirmeyen halklarını görüyoruz. Biz Afrika'ya baktığımızda geleceği görüyoruz. Biz Afrikalı dostlarımızla, iş ortaklarımızla eşit düzlemde konuşuyoruz. Şu hususun altını özellikle çizmek isterim ki TRT Afrika, Batı'nın aksine Türkiye'nin Afrika'ya karşı yapıcı ve dostane yaklaşımının medya sektöründeki tezahürü olarak doğdu." ifadelerini kullandı.

TRT Afrika'nın, Afrika'yı, "Olduğu gibi Afrika" mottosuyla tanıtacağına değinen Sobacı, "Afrika'nın bugüne kadar anlatılmayan hikayelerini olduğu gibi anlatan tek platform olma iddiasıyla yola çıkıyoruz." dedi.

Sobacı, TRT Afrika'nın, İngilizce, Fransızca, Hausa ve Svahili dillerinde kıtanın tümüne güncel haberler sunacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam