reklam
reklam

"Kudret ve Hafıza, Gücün Sanatı" sergisi Millet Kütüphanesi'nde

Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2023, Perşembe - 23:26   Okunma Sayısı: 106469
Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait kıymetli eser ve objelerin yer aldığı "Kudret ve Hafıza, Gücün Sanatı" sergisi, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Anadolu Salonu'nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Ankara

"Cumhuriyetin 100'üncü Yılı Etkinlikleri" kapsamında, Darphane ve Damga Matbaası Koleksiyonlarındaki Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi nişan, sikke, madalya, hatıra para ve kıymetli evraktan oluşan objelerin yer aldığı ve 23 Ocak'ta açılışı yapılan sergide, paranın tarihi yolculuğu gözler önüne seriliyor.

Sergide, Lidyalılar tarafından icat edilen ilk paradan Cumhuriyet Döneminde basılan son paraya kadar, farklı dönemlere ait bakır, gümüş, altın Osmanlı sikkeleri, çok sayıda değerli madalya ve nişan yer alıyor.

Geçmişte kullanılmış ekmek karneleri, mühür kayıt defterleri, tedavül para albümleri, pul örnekleri, kimlik, ehliyet, evlenme cüzdanları da sergileniyor.

Sergideki her paranın bir hikayesi var

Sergiyle ilgili bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Kıymetler Muhafızlığı Amiri Yaşar Çukur; "nişan", "para", "madalya" ve "değerli kağıtlar" olmak üzere dört bölümden oluşan koleksiyonla, paranın tarihi yolculuğunun görülmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Çukur, paraların bugüne dek darphanenin arşiv geleneğiyle korunduğunu ve her üretilen paradan bir tanesinin arşiv amaçlı saklandığını anlattı.

Sergideki her paranın bir hikayesi olduğunu söyleyen Yaşar Çukur, "Bu sergide, Türk İslam sikkelerinde hayat ve medeniyet düsturunu öne çıkardık. Sergiye ilgi oldukça yoğun. Özellikle bilim adamları, çocuklar, nümismatlar ilgi gösteriyor. Gelen tepkilerden çok memnunuz." dedi.

"Dünyadaki tek nişan"

Koleksiyondaki en kıymetli eserlerden birinin, Yağcı Şefik Bey'e ait "Donanma Nişanı" olduğunu belirten Çukur nişanın hikayesini şöyle anlattı:

"1. Dünya Savaşı öncesi İngiltere'den üç savaş gemisi sipariş edilir. Savaş gemilerinden birinin parasını Osmanlı zengini Yağcızade Şefik Bey öder ve donanmaya hediye eder. Bunun üzerine dönemin padişahı Mehmet Reşad, Donanma Nişanı'nı yaptırır ve Yağcızade Şefik Bey'e hediye eder."

Yaşar Çukur, tamamı altın kaplama ve 65 pırlantadan oluşan "Donanma Nişanı"nın dünyadaki tek nişan olduğunu, başka örneğinin bulunmadığını da kaydetti.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam