reklam
reklam

Balıkçılara büyük destek

Eklenme Tarihi: 1 Temmuz 2022, Cuma - 11:39   Okunma Sayısı: 104904
Tarım ve hayvancılık yapan çiftçilere verilen desteğin bir benzeri “Ölçeği küçük değeri büyük” sloganıyla küçük ölçekli balıkçılar için de başlatıldı. Büyükada'da 12 metre altı balıkçı teknesi sahibi bin 297 kişiye malzeme desteği sağladı.

Gerek pandemi, gerekse müsilaj nedeniyle özellikle küçük ölçekli balıkçılar uzun bir süre sıkıntı yaşadılar. Ancak geçen sene Temmuz ayında Silivri'de başlayan yardım desteği genişleyerek devam ediyor. Küçük ölçekli balıkçılık, 12 metreden küçük tekneler ile kıyıya yakın bölgelerde pasif av araçları ile yapılan günübirlik balıkçılık faaliyeti olarak tanımlanıyor. Bu tür balıkçılık faaliyeti, özellikle geçimini balıkçılıkla sağlayan kıyı topluluklarının refahı açısından önemli bir yere sahip. Türkiye’de balıkçılık filosunun yaklaşık yüzde doksanı küçük ölçekli balıkçı teknelerinden oluşuyor. “Ölçeği küçük değeri büyük” sloganıyla Büyüada'da düzenlenen törenle Prens Adalarında küçük ölçekli balıkçılarla uğraşan denizcilere tekne bakım malzemeleri desteğinde bulunuldu. Balıkçılar için başlatılan destek bu yıl da devam ediyor. 12 metre altı balıkçı teknesi sahibi bin 297 kişiye malzeme desteği sağlandı. Büyükada'da Büyükada Su Ürünleri Kooperatifi’nde gerçekleşen programda küçük ölçekli balıkçılar destek kolilerini İBB Başkan Vekili Selçuk Sarıyar’dan teslim aldı. Törende balıkçılara “Tekne Bakım Malzemesi Desteği” kapsamında tekne bakımında kullanılan Epoksi Macun, Antifauling Boya, Beyaz Yağlı Boya ve Balıkçı Tulumu verildi. 2021 yılında toplam bin 200 balıkçı teknesine yapılan destek, 2022 yılında bin 297’ye yükseldi. Türkiye genelinde küçük ölçekli balıkçı teknesi sayısı toplam sayının yüzde 91’ini oluşturmasına rağmen toplam üretimin ancak yüzde 10’unu gerçekleştirmesi sebebiyle küçük ölçekli balıkçıların desteklenmesi büyük önem taşıyor.

Küçük ölçekli balıkçılık önemli

Büyükada Su Ürünleri Kooperatifi'nde yapılan törene İBB Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık, İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, Başkanımız Erdem Gül, Başkan Yardımcımız Engin Çelik, Meclis Üyelerimiz Metin Önal ve Rıza Çiftçioğlu, Büyükada Su Ürünleri Başkanı Ali Coşkuner, Kadın Balıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Konkuş, CHP Adalar İlçe Başkanı Ercan Akpolat, İyi Parti İlçe Başkanı Ayşe Şakir, Büyükada Muhtarı Rafet Garip, Heybeliada Muhtarı Hüseyin Yay, balıkçılar ve Ada halkı katıldı. Yapılan konuşmalarda küçük ölçekli balıkçılığın önemine dikkat çekilirken, Adalı balıkçılarla dayanışmayı büyütmek gerektiği vurgulandı.

Balıkçılara destek devam edecek

Daha çok insanın evine balık girmesinin ve daha çok çocuğun balıkla beslenebilmesinin önemine değinen İBB Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, ekmek teknelerinin bakım onarımına katkıda bulunmak için Adalı balıkçılara malzeme desteği gerçekleştirdi. Çiftçilerin ardından küçük ölçekli balıkçılıklar için de destek programı başlattıklarını hatırlatan Sarıyar, “Küçük ölçekli balıkçılarımız yoksullukla mücadele veriyor. Kaynakların sürdürülebilir olarak kullanılması açısından da çok yüksek bir potansiyele sahip. Daha çok insanın evine balık girsin, daha çok çocuk balıkla beslenebilsin diye bu destekleri vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Desteklerin devam edeceğini söyleyen Sarıyar, “Küçük ölçekli balıkçılarımızın mensubu oldukları su ürünleri kooperatifleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Tüm ortaklarının faydalanabileceği destekler üzerine çalışıyoruz. Hep birlikte ihtiyaçları tespit edip, gereken noktalarda adımları atacağız. İBB olarak, İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, Su Ürünleri Kooperatifleri ve küçük ölçekli balıkçılarımızla bir araya geldik. Bir ortak akıl oluşturduk ve İstanbul'da ilk defa 2021'de küçük ölçekli balıkçılarımıza tekne bakım malzemesi desteği sunduk. Destek kapsamında balıkçılarımıza en önemli gider kalemlerinden olan tekne bakımında kullanılan epoksi macun, antifouling boya, beyaz yağlı boya ve balıkçı tulumu verdik. 2021'de toplam 1200 balıkçı teknesine destek olmuştuk. Bu yıl 1297 teknemize kişi başına 1.900 TL maliyetine destek vereceğiz. İstanbullu üreticilerin emekçilerin yanında durmayı sürdüreceğiz. Bu ekonomik koşulları dayanışma duygusuyla aşacağız” dedi.

'Kapsayıcı ve birleştirici bir destek'

Törende şehrin üreten, emek veren; çiftçisi, besici, balıkçılarına verdikleri destekleri paylaşan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, 2022’yi küçük ölçekli balıkçılık ve yetiştiricilik yılı olarak ilan etti. Ancak İBB, bu yılı dahi beklemeden küçük ölçekli balıkçıları desteklemeye başladı. Bundan sonra yer problemleri çözüldükçe desteklerimizi daha da çeşitlendirerek size hizmetlerimizi büyüteceğiz” şeklinde konuştu. Balıkçılığın “erkek mesleği” olarak tanımlanmasının sıkıntılarını anlatan ve dayanışmanın öneminin altını çizen Kadın Balıkçılar Derneği Başkanı Sevinç Konkuş, balıkçılara desteğin kapsayıcı ve birleştirici bir çalışma olduğunu belirterek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkürlerini iletti. Büyükada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Coşkuner de destek paketlerinin çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Adalar balıkçılığı İstanbul için önemli

Küçük ölçekli balıkçılara destek amacıyla hayata geçirilen destek için kullanılan “Ölçeği küçük, değeri büyük” sloganının Adalara çok benzediğini vurgulayan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, ''Adalar için de aynı tanımlamayı yapabiliriz. Çünkü Adalar’ımız da nüfusu, ölçeği küçük ama değeri büyük. Dolayısıyla böylesi bir sloganla yapılan etkinlik Adalar’a çok yakıştı . Deniz üretimi yıllardır kaderine terk edilmiş. Bu bakımdan İBB’nin bu kaderine terk edilmiş alana güçlü bir biçimde el attığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Bize yakışan bu” diye konuştu. Adaların balıkçılık açısından İstanbul’un en önemli ilçesi olduğuna vurgu yapan Gül, ''İstanbul’da deniz üretimi yıllardır kaderine terk edilmiş durumda. Ülke de kaderine terk edilmiş durumda ama denizler özellikle terk edilmiş. Kaderine terk edilmiş alana güçlü bir biçimde el attığı için Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Silivrili balıkçılara da destek sağlanmıştı

İBB benzer bir desteği geçen yıl Temmuz ayında Silivrili balıkçılar için de yapmıştı. 34 plakalı, 12 metre altı, balık avlama ruhsatı bulunan toplam bin 685 teknenin sahiplerinden bin 200 küçük ölçekli balıkçı, İBB desteğinden yararlanmaya hak kazanmıştı. Destek kapsamında, balıkçılara, 0-8,99 metre arasındaki toplam 1.026 tekneye; 3 kg “epoksi macun”, 2,5 lt “antifauling boya”, 2,5 lt “beyaz yağlı boya”, 1 takım muşamba balıkçı tulumu. 9-11,99 metre arası toplam 174 tekneye; 4 kg “epoksi macun”, 3,5 lt “antifauling boya”, 3,5 lt “beyaz yağlı boya, 1 takım muşamba balıkçı tulumu dağıtılmıştı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam