reklam
reklam

“Evvel Zaman İçinde Masal Resim İçinde”

Eklenme Tarihi: 22 Haziran 2021, Salı - 10:52   Okunma Sayısı: 109934
Bostancı Halk Eğitimi Merkezi tarafından hayata geçirilen projede, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim öğrencilerine üç masal anlatıldı, dinledikleri masallardan hayallerinde kalanları çizmeleri istendi

Masallar kuşaktan kuşağa aktarılarak sözlü kültürün vazgeçilmez unsurlarından olmuştur. Masallar, o topluma ait kültürel değerlerin yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynar ve insanları birbirine yakınlaştırarak birbirini daha iyi anlama fırsatı yaratır.

Bu bağlamda, Bostancı Halk Eğitimi Merkezi tarafından planlanan “Evvel Zaman İçinde Masal Resim İçinde” projesi kapsamında; öğrencilere/kursiyerlere yönelik çevrim içi ya da imkanlar dahilinde yüz yüze masal anlatımları gerçekleştirerek sonrasında da o masal ile ilgili hayal dünyalarını yansıtacak, yaratıcılıklarını ortaya koyacakları resim çalışmaları yapılması hedeflendi.

Çalışma ile;

  • Katılımcıların hayal gücünü geliştirmeye destek olmak,
  • Empati kurma becerilerini geliştirmek,
  • İçinde bulunduğu toplumun değerlerini içselleştirerek bunları anlamasını sağlamak,
  • Toplumsal dayanışmanın temelini oluşturan kültürel değerlerin aktarımını sağlamak,
  • Geleneksel kültürümüzde yer alan masalların yeni nesillere aktarılmasını sağlamak
  • Yaratıcı düşünce geliştirerek olaylara farklı açılardan bakabilmeye destek olmak,
  • Kelime dağarcığını artırmak,
  • Anadilinin zenginliğini ve inceliklerini fark etmesini sağlamak hedeflendi.

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmada Kadıköy’de farklı mahallelerde farklı kademelerde bulunan okullarla işbirliği yapıldı. Çalışmaya toplam 175 öğrenci/kursiyer katıldı.

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Resim kursuna devam eden kursiyerlerin de yer aldığı çalışmada şu okullarla işbirliği yapıldı;

  • Acıbadem Erdoğan Yüksel Anaokulu
  • Kozyatağı Şükran Karabelli İlkokulu
  • Mustafa Mihriban Boysan Ortaokulu
  • Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi
  • Suadiye Hacı Mustafa Tarman

Anadolu Lisesi

  • Şöhret Kurşunoğlu Özel Eğitim

Meslek Okulu

Şubat ayında hazırlık çalışmalarına başlanan proje, Mart 2021-Haziran 2021 arasında uygulandı. Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cihan Bingöl başkanlığında çalışmada işbirliği yapılacak okulların müdürleriyle çevrim içi bilgilendirme toplantısı yaptı, okul müdürlerinden projeyi takip edecek bir öğretmen ve sınıf belirlemesi istendi. Bostancı Halk Eğitimi Merkezinde çalışan tüm kadrolu öğretmenlere ve usta öğreticilere yönelik çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapılarak, masal eğitimi verildi.

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Teknoloji Tasarım öğretmeni aynı zamanda Masal Öğretmeni Ümmühan Sürgit tarafından okullara her ay belirlenen değerler kapsamında çevrim içi ya da imkanlar dahilinde okullarına giderek yüz yüze masal anlatımları gerçekleştirildi. Masal anlatımları sonrası kurum web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında haber ve fotoğraf paylaşımları yapıldı.

Mart- Taş Çorbası

Nisan- Tuz Kadar Sevmek Masalı

Mayıs- Kral ve Tohum (Boş Saksı)

Anlatılan her masaldan sonra katılmak isteyen öğrencilerle/kursiyerlerle o masal ile ilgili kara kalem, pastel boya, yağlı boya ile resim çalışması yapıldı.

Projede yer alan masalların anlatıldığı videolar çekildi.

10 Haziran Perşembe günü salgın şartlarına dikkat edilerek Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Merkez binada proje sergisi gerçekleş- tirildi. Sergiye Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan, projede yer alan okulların müdürleri, öğretmenler, veliler, kursiyerler ve öğrenciler katıldı. Merkez binada bulunan üç atölye masal sınıflarına dönüştürüldü. Masallarla ilgili yapılan resimler ilgili sınıfta sergilendi. Sınıflarda ayrıca anlatılan masal ile ilgili objelere yer verildi. Sınıflarda sırasıyla canlı masal anlatımları gerçekleştirildi. Anlatımlar sonrası, yapılan resimler incelendi. Daha önce çekilmiş masal anlatımları, ilgili masal sınıfında gün boyu projeksiyondan yansıtılarak ziyaret edildi.

Masalların sonunda gökten düşen üç elmadan biri masalı dinleyenlere diyerek sergiye katılanlara elma hediye edildi.

2 gün devam eden sergiyi yaklaşık 200 kişi ziyaret etti. Çalışmaya katılan ve destek olan öğretmen ve öğrencilere/kursiyerlere katılım belgesi verildi. Çalışmanın, her yıl yeni beklenti ve ihtiyaçlar dikkate alınıp geliştirilerek sürdürülmesi hedeflenmekte.

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cihan Bingöl projeyle ilgili şunları söyledi;

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi olarak 47 yıldır, hayat boyu eğitim anlayışıyla vatandaşlarımızın ilgi, ihtiyaç, yetenek ve talepleri doğrultusunda sağlıklı, üretken ve mutlu bireyler olmalarına destek olarak mesleki, sosyal, kültürel ve sanatsal becerilerine yönelik eğitimlerimizi sürdürme hedefindeyiz. Dolayısıyla bu çerçevede farklı yaşlardaki anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim olan çocuklarımıza ve yetişkin eğitimi alan vatandaşlarımıza masal öğretmenimiz Ümmühan Sürgit tarafından üç masal anlatıldı. Dinleyiciler, dinledikleri masallardan hayallerinde kalanlarla resim çizdiler. Böylelikle farklı yaş gruplarında olan insanlarımızın bir masaldan neler anladıklarını, neler hissettiklerini yılsonunda yaptığımız sergi ile anlamış olduk. Kurum müdürü olarak yoğun ilgiye şaşırmakla birlikte çok mutlu oldum. Bu projeye destek olan tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN-İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam