reklam
reklam

Aşırı tuz tüketimi ülsere davetiye çıkarıyor

Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2020, Salı - 12:42   Okunma Sayısı: 85684
Stres, sigara içmek, çok fazla kahve tüketmek yaşam kalitesini düşürürken mideye de zarar veriyor. Günümüzde mide ağrısı şikayetlerinin artmasının altında yatan en önemli sebeplerden birisi beslenme şekli. Hayat tarzı ve beslenmeye dikkat ederek mide hastalıkları şikayetlerini kontrol altına almanın mümkün olduğunu söyleyen Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Sedat Işık ülserin beslenme ile olan ilişkisini ve ülserle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.

Ülser nedir?

Ülser, mide veya onikiparmak bağırsağın sindirim sıvıları ve mide asidi sebebiyle oluşan doku kaybına verilen isimdir. Bu durum mide asidine maruz kalınan yerlerden yaraların meydana gelmesiyle sonuçlanır. Çünkü asit giderek mide, yemek borusu ve onikiparmak bağırsakta aşınmalara yol açar, aşınmalar zamanla büyük ve derin yaralara sebep olur.

Ülserin ortaya çıkma nedenleri nelerdir?

Ülser, mideyi koruyan kaplayan kalın mukus tabakasının zayıflaması sonucunda oluşur. Bu tabakanın zayıflamasında mukusun azalması ve asit miktarının artması etkilidir. Cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilen ülser, daha çok stres ve duyguların yoğun yaşandığı dönemlerde ortaya çıkar. Bunların yanı sıra ülserin oluşmasında etkili olan faktörler;

Ø Bazı ilaçların uzun süre kullanılması,

Ø Radyasyon tedavisi,

Ø Sigara içmek,

Ø Uykusuzluk,

Ø Helicobacterpylori bakterisi,

Ø Genetik yatkınlık,

Ø Çok sık tüketilen kahve,

Ø Uzun süre aç kalmak,

Ø Aşırı tuz tüketimi,

Ø Yanlış ve dengesiz beslenme,

Ø Çevre kirliliğidir.

 

Midede yanma ile kendini gösteriyor

Midede ülser adı verilen yaraların oluşmasıyla vücut çeşitli belirtilerle tanışır. En sık rastlanılan şikayetlerin başında karnın üst kısmında meydana gelen yanma ve ağrılar vardır. Şiddetli ağrıların yanı sıra;

Ø Şişkinlik,

Ø Gaz,

Ø Mide bulantısı,

Ø Kusma ile gelen rahatlama,

Ø İştahsızlık,

Ø Kilo kayıpları,

Ø Hazımsızlık,

Ø Yemekten sonra oluşan mide ağrıları da ülserin belirtileri arasında sayılır.

Birçok kişide ülser yukarıda belirtilen semptomlarla gözlemlenmez. Bu sebeple ülser ilerler ve çok ciddi kanamalara yol açabilir. Hatta delinmeler oluşabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Ülserin teşhis edilmesinde kullanılan en etkili yöntem endoskopik incelemedir. Bunun yanı sıra, baryumlu grafiler ve ülsere sebep olan H. Pylori bakterisinin olup olmadığını anlamak içinse çeşitli laboratuvar testleri uygulanabilir. Laboratuvar inceleme kapsamında nefes testi yapılır. Bunun için öncelikle hastaya ağızdan radyoaktif karbon içeren madde verilir ve hastanın torbaya üfleyerek nefesini vermesi istenir. Eğer söz edilen bakteri varsa hastadan alınan nefes numunesinde radyoaktif karbona rastlanır.

Tedavisi, hastalığı ortaya çıkaran nedenlere bağlıdır

Mide ülserinin ortaya çıkmasında birçok farklı etmen rol aldığından tedavi süreci bu nedenlere bağlı olarak şekillenir. Genel olarak ilaç ile tedavi yöntemleri ülser için çözümler sunsa da ileri vakalarda cerrahi işlemler de uygulanabilir. Eğer bakterilere bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon söz konusu ise antibiyotikler ve mide asidini dengeleyen ilaçlar kullanılır. Antibiyotik ve baskılayıcı ilaçların etki etmediği durumlarda ise sit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin kesilmesidir. Kanamaların olduğu vakalarda ise gastroskopiesnasında endoskopik tedavi yaklaşımlarıtercih edilerek kanamanın durdurulması sağlanabilir.

Ülseri olan kişilerin bunlara dikkat etmesi önemli;

Ø Öncelikle düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturulmalı,

Ø Günlük tuz tüketimi azaltılmalı,

Ø Sigara ve alkol bırakılmalı,

Ø Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı,

Ø Aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı,

Ø Kızartmalar yerine ızgara ve haşlanmış besinler tercih edilmelidir. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam