reklam
reklam

Pir Sultan Abdal Derneği Kadıköy Şubesi Yönetimi Yerel Basınla Buluştu

Eklenme Tarihi: 9 Şubat 2020, Pazar - 19:58   Okunma Sayısı: 228562
Ataşehir İçerenköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren Pir Sultan Kültür Derneği Kadıköy Şubesi ve Cemevi’nin yakın zamanda yeni seçilen yönetimi Ataşehir ilçe yerel basınıyla tanışmak için bir kahvaltılı toplantı düzenledi. Deneğin İçerenköy’deki binasında verilen kahvaltıda dernek yönetimi tarafından yapılan basın açıklamasın da Pir Sultan Abdal ve dernek çalışmalarıyla ilgili basına bilgi verdiler.

Dernek Başkanı İsmail Ay; “2 yıl görev süremiz boyunca istiyoruz ki siz değerli basın mensubu arkadaşlarla süreç içinde her zaman birlikte olalım ve derneğimizin tüm sosyal faaliyetlerin de de sizleri yanımızda görmek istiyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı İsmail Ay; “ Pir Sultan Abdal Derneği İçerenköy Cemevi yönetimi olarak her şeyden önce Ataşehir ’deki basın mensubu arkadaşlarla tanışmak ve istişarelerde bulunmak istedik. Bizleri kırmayarak davetimize iştirak ettiniz. Hepinize teşekkür ediyorum. 2 yıl görev süremiz boyunca istiyoruz ki siz değerli basın mensubu arkadaşlarla süreç içinde her zaman birlikte olalım ve derneğimizin tüm sosyal faaliyetlerin de de sizleri yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

Dernek sözcüleri İlhami Şimşek ve Nilgün Özdemir “Pir Sultan Abdal, yedi ulu Alevi ozanından biridir. Kişiliği, sanatı ve direnişi ile günümüzde de güncelliğini ve haklılığını korumaya devam etmektedir. Derneğimiz; Aleviliği bir yaşam biçimi, felsefe ve yol kabul eden Pir Sultan öğretisini benimsemiştir. Pir Sultan’ın yaşam felsefesi doğrultusunda sosyal kültürel çalışmaları yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik ve insan hakları gibi evrensel değerlere sahip çıkmaktır.”

Daha sonra şube sözcüleri İlhami Şimşek ve Nilgün Özdemir tarafından yapılan açıklamada Pir Sultan Abdal ile ilgili olarak şunları söyledi; “Pir Sultan Abdal, yedi ulu Alevi ozanından biridir. Kişiliği, sanatı ve direnişi ile günümüzde de güncelliğini ve haklılığını korumaya devam etmektedir. Pir Sultan, kendi çağının acılarına ancak direnişle son verileceğine inanmıştır. Alevi öğretisindeki eşitliği, paylaşımcılığı şiirleriyle dile getirmiştir. Alevi inancının en belirgin özelliklerinden birisi de ne pahasına olursa olsun haksızlığa, sömürüye, zalimin zulmüne karşı olmaktır. Pir Sultan Abdal, Osmanlı Devleti’nin halk üzerindeki baskı, sömürü ve zulmüne karşı çıkmış bir halk öncüsüdür. Sarayın baskı, sömürü ve zulmüne fiilen karşı çıkmanın yanında şiirleriyle Alevi kültürünün özünü dile getirmiştir.”

Aleviliği bir yaşam biçimi, felsefe ve yol kabul eden Pir Sultan öğretisini benimsediklerini dile getiren sözcüler derneğin amaçlarını da şöyle açıkladılar: “Derneğimiz; Aleviliği bir yaşam biçimi, felsefe ve yol kabul eden Pir Sultan öğretisini benimsemiştir. Pir Sultan’ın yaşam felsefesi doğrultusunda sosyal kültürel çalışmaları yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik ve insan hakları gibi evrensel değerlere sahip çıkmaktır. PSAKD olarak, Pir Sultan’ın felsefesini ve isyanını mirasımız ve yolumuz olarak görüyoruz. Eşitlik ve adaletin tesis edildiği, laikliğin tam anlamıyla hayat bulduğu bir ülke yaratmak için mücadele ediyoruz” şeklinde ifade edildi.

Alevilik, dünya görüşlerine açık, aydın ve doğaya bağlı hümanist bir inanç felsefesidir diyen dernek sözcüleri derneğin ilkelerini şu sözlerle belirterek : “Alevilik, tarih boyunca ekonomik, kültürel ve siyasi ortaklıkta insanı insan olarak odak noktasında görmüştür. Böylece din ve inanç özgürlüğünü, hoşgörüyü, insan haklarını ilke edinmiştir. Alevi inancına göre tanrı insan içinde vardır. O nedenle Alevilikte büyük önem taşıyan kadın ve erkek eşitliği kültürel alanda da hayat bulmuştur. Yüzyıllardır bu toplumda kadın, erkek, büyük, küçük el ele omuz omuza veren Alevilerin öğretisi hak için eşitlik ve adalete dayanır. Alevi sorununun çözümü, öncelikle sorunun toplumun bütününün siyasal sorunu olduğunu kabul etmekten geçmektedir. Bu anlamda iktidar, Alevileri salt kendi inançları doğrultusunda istemlerde ve çözüm önerilerinde bulunan bir topluluk olarak görmekten vazgeçmelidir. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği; ırk, dil, inanç, cinsiyet ve sosyal görüş ayrımı gözetmeksizin laiklik ve demokrasiden yana herkesle buluşmayı önemsemektedir. Pir Sultan’ı çağımıza taşımayı, çağımızın değerleri ile yorumlamayı, onun ilkelerini, yaşam felsefesini, demokratik ve laik bir Türkiye yaratmayı ve barış tesis etmeyi ilke edinmiştir” düşüncelerini bir kez daha dile getirdiler.

Açıklamalardan sonra toplantı, soru cevap şeklinde devam eden sohbet sonunda toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. . 2 yıl görev yapacak yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşmakta;

İsmail Ay(Başkan), Ali Mola (Sekreter), Vahap İnal (Sayman), Nilgün Özdemir               (Yön.K.Üyesi ve Şube sözcüsü), İlhan Şimşek ,Hıdır İğde ,Erdem Göylüler (Yön.K.Üyesi)

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: GAMZE YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam