reklam
reklam

Bebeklerde büyüme atağı rehberi…

Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2020, Cuma - 12:29   Okunma Sayısı: 107114
Bebekler anne karnından itibaren bir gelişim sürecine girerler. Bebekler bu süreçte çeşitli evrelerden geçer ve her evre başlangıcında bazı değişimler yaşarlar. Genellikle ebeveynler bu dönemde bebeklerinde görmeye alışık olmadıkları bazı huylara ve ağlama krizlerine tanıklık ederler. Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerdeki büyüme ataklarını anlatıyor.

Bebeklerde büyüme atakları nedir?

Bebeklerde zihinsel ve bedensel olarak görülen değişim süreçlerine büyüme atakları denir. Çoğu bebek atak dönemlerinde çok huysuz olabilir, sürekli ağlayabilir, saatlerce uyuyabilir veya kucak isteği artabilir. Bu dönemde ebeveynlerin üzerine düşen görev, sabırla bebeğin ihtiyaçlarına karşılık vererek ona karşı uygun yaklaşımı bulmaktır.

Atak sonrası bebeğin ilk adımlarına şahit olabilirsiniz

Zihinsel ve fiziksel açıdan bir değişim sürecine giren bebeklerde büyüme ataklarını gözlemlemek çok normaldir. Çünkü bebekler bu evrelerde çevrelerini tanımaya ve keşfetmeye başlarlar. Dolayısıyla her yeni durum ve olay, bebeğin alıştığı rutini etkiler. Bu noktada beslenme, uyku gibi alışkanlıklarda değişimler yaşanması kaçınılmazdır. Atak dönemi ebeveynler için ne kadar zor olsa da, ataklardan sonra bebeğin ilk kez emeklediğini veya yürüdüğünü görmek büyük bir hediyedir.

Bebeklerde büyüme atakları takvimi nasıldır?

Aydan aya farklılık gösteren ataklar genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda ve 3, 6.aylarda gözlemlenir. Son olarak ise 2.yaşta bir atak dönemi geçirirler. Genellikle 2 ila 4 gün süren bu ataklar, 2 yıla kadar toplamda 10 kez geçirilir.

İlk gülücüklere adım adım

4 ve 5. haftalar arasında görülen ilk atakta bebeğin yüzünü daha net görebilirsiniz. Uyuduğu sürenin ilk zamanlara göre nispeten daha az olduğu bu dönemde bebeğinizin ilk gülücüklerini görebilirsiniz. Diğer ataklara göre daha sakin geçen bu dönemde iç organlar ve metabolizma gelişir. Aynı zamanda duyular daha da hassaslaşır.

Kollar ve bacaklara özgürlük

7 ila 9. haftalar arsında görülen büyüme atağı genellikle ilk atağa göre zorludur. Çünkü bu dönemde bebekte sıklıkla gaz sancıları başlar dolayısıyla daha huysuzlaşır, uykusundan sık sık uyanabilir. Aynı zamanda bu dönem bebeğin daha da hareketlendiği bir zaman aralığıdır. ellerini, kollarını incelemeye ve biraz daha hareketlenmeye başlar. Kol ve bacaklarının duruşunu kontrol etmeyi öğrenir.

Dünyayla tanışma vakti

11 ve 12.haftalar bebeklerin hareketlenmeye başladığı dönemdir. Kaslarını daha rahat hareket etmeyi öğrenebildiği için gaz problemleri azalır. Değişik sesler çıkartabilir, salya akıtabilir. Kolları ve bacaklarıyla nesnelere dokunabilir. 14 ve 19. haftalarda ise kusma problemleri azalır. Parmak kasları gelişir, oyuncak veya emziği sıkıca tutabilirler. Seslere tepki verir, ismi söylendiğinde dönüp bakabilir.

İlişkiler hassaslaşıyor

22,5. ve 26,5. haftaları arasında anneden ayrıldığında ağlamalar başlar, her gördüğünü isteme eğilimindedir. Aynı zamanda söylenen kelimeleri tekrar ettiği bir dönemdir. 33,5. ve 37,5. Haftaları arasında her şeyi kategorilendirmeye başlar. Nesnelerin, duyuların, insanların ve hayvanların belli gruplara dahil olduğu ayırt edebilir. Nasıl hissetmesi gerektiğine karar verir, bir anda ağlarken saniyeler sonra gülme krizine girebilir.

Değişim şimdi başlıyor

50,5. ve 54,5. haftaları arası asıl değişimin başladığı dönemdir. Günlük hayatın rutinlerini keşfetmeye başlar. Giysilerini kendisi getirerek dışarı çıkmayı talep edebilir, oyuncaklarıyla oynarken hayal gücünü kullanır, yeni yeni beceriler kazanır. 59,5. ve 64,5. haftaları arasında ise kurallar dönemi başlayabilir. Hayır.”, “Dur.”, “Yapma.” gibi komutları anlayabilir. İstediğini yaptırmak için sürekli ağlayabilir.

Son atak ve rahatla…

70,5. ve 76,5. haftalarında bebeğin son ataklarının yansımaları görülür. Bu döneme istediğimi yaparım tavrı damga vurur. Dürüst, faydalı veya dikkatli olmak gibi kavramları algılamaya, kendi değerlerini oluşturmaya başlar. aynı zamanda sen ve ben kavramlarını keşfeder, ilk çizimlerini yapmaya başlar. www.avrasyahospita.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam