reklam
reklam

SON YILLARIN EN GÖZDE MESLEKLERİ

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2018, Pazartesi - 11:40   Okunma Sayısı: 187262
Uzmanlar, son yıllarda rehberlik ve psikolojik danışma, sosyoloji, sosyal hizmetler ve psikoloji gibi mesleklerin popüler olduğunu söyledi.

İSTANBUL

Uzmanlar, öğrencilerin üniversitede tercih edecekleri bölümlere ilişkin, “Son yıllarda rehberlik ve psikolojik danışma, sosyoloji, sosyal hizmetler ve psikoloji gibi meslekler popüler oldu. Her zaman olduğu gibi sağlık sektörünün önemi artacak, fakat klasik alanların değil, estetik gibi, beslenme gibi, diş hekimliği gibi alanlar daha gelişime açık.” açıklamasını yaptı. Uzmanlar, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin kendi ilgi yetenek ve değerlerini belirlemesi ve netleştirmesi gerektiğini, kendi yetenek ve ilgileri hakkında karar veremeyen öğrencilerin okullarındaki rehber öğretmenlerden ve psikolojik danışmanlardan yardım istemeleri gerektiğini belirtiyor. Rehber öğretmenlerin de öğrencilere belli yetenek ve ilgi testlerini uygulayabileceklerini aktaran uzmanlar, meslek seçimi yapacak adaylara şu tavsiyelerde bulunuyorlar: ” Son birkaç yıl içindeki karnelerini göz önüne alsınlar ve hangi alanlarda başarılı olduklarına baksınlar. Bu okul başarısı ve yeteneği hakkında kendilerine bir fikir verir. Daha sonra boş zaman etkinliklerini düşünsünler en çok ne yapıyorlar, ne tür etkinlikler yapmaktan zevk alıyorlar. Bu etkinlikler kendilerini tanımalarına yardım eder. Yine anne baba, öğretmen ve yakın arkadaşların da öğrenciler hakkındaki gözlem ve değerlendirmeleri önemlidir, bunlar da önemli bilgi kaynaklarıdır.”Televizyon, sosyal medya ve gündelik yaşam olaylarının etkisiyle zaman zaman bazı mesleklerin popülaritesinin arttığına işaret eden uzmanlar, popüler mesleklerin zaman içerisinde etkisinin azalabileceğinin düşünülmesi gerektiğine dikkati çekti. Tercih zamanı, öğrencilerin üniversitelerin internet sitelerinde bölüm tanıtım sayfalarını incelemeleri, üniversite kampüsleri ziyaret etmeleri ve seçmek istediği işi yapan biriyle konuşmaları bulunmaları gerekiyor. “Estetik, beslenme, diş hekimliği gibi alanlar gelişime daha açık”
Türkiye’de önü açık olan mesleklere dair uzmanlar  şunları kaydediyor:“Son yıllarda rehberlik ve psikolojik danışma, sosyoloji, sosyal hizmetler ve psikoloji gibi meslekler popüler oldu. Bunun nedeni de devletin bu alanlarda istihdam olanakları sağlamasıdır. Gıda mühendisliği, beslenme ve diyetisyenlik ve beslenme danışmanlığı gibi alanlar çok ilgi çekiyor. Popüler sektörlere bakacak olursa, yazılım sektörü yükselişte olan bir alan. Gerek bilgisayar mühendisliği gerekse yazılım mühendislikleri, kod yazma, robotik programlar öne çıkıyor. Her zaman olduğu gibi sağlık sektörünün önemi artacak, fakat klasik alanların değil, estetik gibi, beslenme gibi, diş hekimliği gibi alanlar daha gelişime açık.”

 

 

GELECEK 20 YIL İÇİNDE ÖN PLANA ÇIKACAK MESLEKLER

1. 3D Üretim Mühendisi

3 boyutlu yazıcılar son yılların en çok dikkat çeken teknolojilerinden biri. Bu alanda kurulan girişimler ise özellikle tekstil, sağlık, yemek gibi konularda önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği gelecekte üretimi seri üretimden kurtarıp kişiselleştirebilir bir hale getirecek. Siz de gelecekte kendi ürünlerinizi kendinize özel üretmeye hazır olun. Üstelik çok daha hızlı ve ekonomik.

2. Robot Teknisyeni

Robotların teslimattan kişisel asistanlığa kadar yavaş yavaş hayatımıza dahil olduğu günümüzden bakınca, gelecekte robotların ve robotları özel görevlere programlayacak teknisyenlerin öneminin artacağını öngörmek zor değil. Robotlara alışmamız gerekecek ve robot teknisyeni de gelecekte en çok değer kazanacak mesleklerin başında gelecek gibi görünüyor.

3. Yapay Zeka Eğitmeni

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bugünlerde en çok konuştuğumuz meselelerden biri de yapay zeka. Temelde insan davranışlarının ve düşünme biçiminin makinelere öğretilmesi ve makinelerin bağımsız düşünmelerini, aksiyon almalarını amaçlıyor. Bu aksiyon, teknoloji alanında çalışacak birçok insanı da beraberinde getiriyor. Hatta fazlasıyla getirmeye başladı diyebiliriz. Yapay zeka şu an konuşulduğundan çok daha fazla konuşulacak ve belki de yapay zeka eğitmenliği geleceğin en gözde meslekleri arasında yerini alacak.

4. İnsan DNA Programcısı – Biyoteknolog

Biyoteknoloji son yıllarda en köklü gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. İnsan benzeri makineler yaratma misyonu, bir yandan da insan ömrünü uzatan teknolojiler geliştirme misyonuyla besleniyor. DNA çalışmaları yaparak daha güçlü, hastalıklara daha dayanıklı hatta ölümsüz insan yaratmayı amaçlayan bu çalışmalar gelecekte daha önem kazanacak ve elbette insan DNA programcılığı geleceğin mesleklerleri arasında yerini alacak.

5. İklim Mühendisi

İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konular ve ekosistemin bozulmasının insanlık için büyük sorunlar oluşturacağı fikri her geçen gün artıyor ve bu alanda yapılan çalışmalar yoğunlaşıyor. Ülkeler, iş adamları hatta girişimciler Elon Musk gibi bu konunun üzerinde çalışıyorlar. Yakın gelecekte bu sorunun derinleşeceğini ve bu alanda çalışıp çözümler üretecek profesyonellere ihtiyacın artacağını öngörmek hiç zor değil.

6. Veri Analisti

Günümüzde oldukça önemli olan veri analistleri özellikle büyük veri konusunda yaptıkları çalışmalar ve gelişen teknolojilerle önem kazanmaya devam ediyorlar. Gelecekte internet of things (nesnelerin interneti), big data (büyük veri) gibi teknolojilerin bu uzmanlara duyulan ihtiyacı artırmasına kesin gözüyle bakılıyor!

7. Endüstriyel Tasarım Mühendisi

Tasarım ve üretim, tarihin hiçbir döneminde bu kadar bir arada olmamıştı. Günümüzde herkes kişiselleştirilmiş ürünlere ve yeni tasarımlara odaklanıyor. Gelecekte bu durumun devam etmesi ve daha iyi tasarlanmış ürünlere olan ilginin artması endüstriyel tasarım profesyonellerine harika fırsatlar sunacaktır. Bu da endüstriyel tasarım mühendisliğini geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor.

8.Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

Şu anda bile o kadar çok bilgiye maruz kalıyoruz ki beynimiz bir yerden sonra yetişemiyor. Sosyal medyada bir çoğumuz mutluymuş gibi tonlarca fotoğraf paylaşıyoruz. Paylaşımlar sizce ne kadar doğruyu gösteriyor? Eski insanlara bir bakın, daha mutlulardı. Gelecekte teknoloji kullanımının giderek artacağını düşünürsek insanlar teknoloji detoksu yapmak isteyeceklerdir.  Danışmanlık eğitimi almış olan insanlar muhtemelen bu işi yapmak için en iyi şekilde donatılmış olacaktır.

9.Drone Pilotu

Hobi olarak yaygın kullanılan drone aynı zamanda birçok film, video çekiminde hali hazırda kullanıyor. Otomobil gibi drone yarışları da mevcut. Henüz bu mesleği yapan biri ile karşılaşmamış olmanız yakın gelecek çokça adını duymayacağınız anlamına gelmiyor. Bu meslek çok yeni olmasına rağmen gelecek sadece video çekimlerinde değil insan taşımak için hatta belki askeri alanlarda bile kullanılacak.

10.Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi

Hayat şu haliyle çok sıkıcı diyenlerin başını çektiği bir meslek olarak düşünebiliriz aslında. Apple’ın son tanıttığı telefonda geleceğinin açık olduğunu fark etmişsinizdir. Zaten yıllardır Microsoft hololens ile artırılmış gerçekliğini hayatımıza sokmak için bir hayli gayret gösteriyor. Gosth in the shell (kabuğun içindeki hayalet) filminde ise bu artırılmış gerçekliğin hayatımızda nasıl yer edeceğini daha somut şekilde görebilirsiniz.

11.Kişisel Gizlilik Danışmanı

Teşircilik kültürü tüm dünyada sosyal medya ile yayıldı. Hepimiz nerede olduğumuzu, ne yediğimizi ne aldığımızı sosyal medyada paylaşmaktan zevk alıyor hatta diğer insanlar ne yapmış diye bakmaktan bir hayli keyif alıyoruz. Teknoloji aynı hızda ilerlemeye devam ederse ki öyle gözüküyor; birçok bilgimiz, medeni durumumuz, bankalarla olan durumumuz, sicil kaydı gibi detay bilgilerimiz kolayca ulaşılır olmaya başlayacak. Şu an için teşhircilik kültürü hoşumuza giderken ileride büyük sorunlara yol açacak. Bunun için kişisel gizlilik danışmanlarına danışıyor olacağız.

12.Nanoteknoloji Mühendisi

Nanoteknoloji bilgisayar hatta kıyafet gibi farklı sektörlerde kullanılıyor. Yakın gelecekte kendisini kopyalamayı başaran nano robotlar vücutlarımızın içinde geziyor, virüslerle mücadele ediyor olacak. Bu robotların sağlımıza ve çevremize bir tehdit oluşturmadığını bilmemiz gerekiyor.

13.Kişiye Özel Organ Üretim Uzmanı

3 boyutlu yazıcıların hayatımıza girmesiyle bir sürü ürünün üretimi hızlanmıştı. Aynı teknoloji tıp alanında kullanılmaya başlandığında organ nakli için sırada bekleme listeleri tarihe karışacak. Bilim insanları böbrek, kalp, kulak gibi organların üretimini gerçekleştirmiş olacak. Yakında bu tür olaylar daha yaygın hale gelecek.

14. Enerji Sistemleri Mühendisi

Enerji yüzyıllardır insanoğlunun gündemini en çok meşgul eden konulardan biri. Ancak muhtemelen hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ve bu önem her geçen gün artıyor. Özellikle temiz ve yenilenebilir enerji gibi konular gelecekte oldukça önemli hale gelecek, bu alandaki profesyonellere büyük fırsatlar sunacak ve enerji sistemleri geleceğin mesleklerinde büyük öneme sahip bir konu haline gelecek.

15.Beyin İmplant Uzmanı

İnsan beyni inanılmaz derecede karmaşıktır, ancak insanlığın nasıl çalıştığına dair anlayışı, çoğumuzun muhtemelen fark ettiklerinden daha hızlı büyür. Sinirbilimdeki hızlı gelişmeler bilgisayar teknolojisindeki inanılmaz ilerlemelerle birleştirilirken, bazı şaşırtıcı olanaklar bulacağız. Bir gün, sanal telepati, bellek iyileştirmesi, hastalık yönetimi, ruh hali düzenlemesi, felç tedavileri ve çok daha fazlası gibi avantajlar için insanların beyinlerine implante edilebilir.

16.Teknik Etik Uzmanı

İnsanlık, hâlâ yapabileceğimiz şeyleri yapmamamız gerektiğini tam olarak öğrenememiştir. Çünkü elimizden geleni yapabiliyoruz. Etik uzmanlarımız, o dersi zor yoldan öğrenmemek için bize yardım etmeye çalışıyorlar. Yeni teknolojilere ve bunların potansiyel sonuçlarına ilişkin cevapsız sorularını incelememize yardımcı olurlar. Örneğin, “tasarımcı bebekler”in yaratılmasına izin vermeli miyiz? Bir insan anne rahminin dışında bir laboratuarda yaratılmış, yetiştirilmiş ve doğmuşken kimlerin ebeveyn hakları vardır? Yapay olarak akıllı robotlarla aynı haklara sahip olmalı mıyız? Başkaları hakkında ne kadar çok bilgiye ihtiyacımız var? Teknolojinin dünyamızı nasıl hızla değiştiğini göz önüne alındığında, sorular sınırsızlaşıyor.

17. Sayborg Tasarımcısı

Yarı insan yarı makine yani sayborgların sayısı sürekli artıyor. Hatta gelecekte birçok zengin insanın birer sayborga dönüşeceği tahminler arasında. Durum ve sayborglara olan talebin bu ölçüde artması sayborg tasarımclığını geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor.

18.Zihin Transferi Uzmanı

Evet, bu işgal çok zor görünüyor. Fakat bazı uzmanlar bunun gerçekleşebileceğini düşünüyorlar. Bu yüzyılın sonundan önce, bir bilgisayara insan zihni yüklemek ve daha sonra aynı veya farklı insan beynine geri aktarmak için saklamak mümkün olabilir. Bazı insanlar zihinlerini kendi klonlarına, suni beyinli sentetik organizmalara veya bilinçlerini genişletmek için özel sibernetik robotlara aktarabilirler.

19.Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı

Zamanlarının çoğunu sanal dünyalarda geçiren insanlar, gerçek dünyada biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. VR kıyafetlerini giymek zorunda kalmadan sanal arkadaşlarıyla veya önemli diğerleriyle etkileşim kurmak isteyebilirler. Böylece, teknoloji sonunda bu sanal arkadaşların robotik bedenlerde veya 3B hologramlarda gerçek yaşam avatarları haline gelmesine izin verebilir. Gerçek dünyada, etten kanlı insanlar kadar yaygınlaşabilirler. Ancak hayvanlar ve garip uzaylı benzeri yaratıklar da dahil olmak üzere birçok farklı form alacaklardır. Yaşadıkları sanal dünyada olduğu gibi gerçek dünyada da çekici veya yaratıcı olan özel avatarların yaratılmasına yardımcı olmak için özel tasarımcılara ihtiyaç duyulacaktır.

20. IT ve Matematik Uzmanları

Teknolojinin bu gelişimi karşısında şaşırtıcı olmayacak bir gelişme de IT ve Matematik alanında çalışacak profesyonellerin gelecekte de oldukça revaçta olacak olması. Özellikle teknolojinin farklı alanlarında yaşanan baş döndürücü gelişmeler bugün bile ihtiyacın oldukça fazla olduğu bu meslekleri vazgeçilmez kılıyor. Siz de bu vazgeçilmez alanda ihtiyacınız olanlar hakkında bilgi edinmek ve kariyer fırsatlarını keşfetmek için toptalent.co’ya göz atabilirsiniz.

21. Uzay Turizm Rehberi

Uzay uzunca bir süredir tüm insanlığın merak ettiği ve gündeminde olan bir konu. Bundan sonra da uzayı keşfetmek adına daha büyük adımlar atılacak. Uzayda yaşam fikri hepimizi heyecanlandırsa da uzayda bir turizm rehberi abartılı geliyor olabilir. Ama Uzay Turizm Rehberliği geleceğin mesleklerinden biri.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam