reklam
reklam

Ülkü Tamer TKSM’de özel etkinlikle anıldı

Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2018, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 135596

Seher yeli çık dağlara

Güneş topla benim için
Haber ilet dört diyara canım
Güneş topla benim için.
Umutların arasından
Kirpiklerin karasından
Döşte bıçak yarasından canım
Güneş topla benim için.
Seher yeli yar gözünden
Havadaki kuş izinden
Geceleri gökyüzünden canım
Güneş topla benim için.

Gül Dikeni, Memik Oğlan,Üşür Ölüm Bile ve  sizlerle paylaştığımız Güneş Topla Benim İçin’in de aralarında bulunduğu pek çok önemli şiire imza atan İkinci Yeni'ye kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle damga vuran Türk Edebiyatı’nın unutulmaz isimlerinden ve geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan Ülkü Tamer; Maltepe’de  yazarlar Vedat Akdamar ve Dr. Emel Koşar’ın moderatörlüğünde düzenlenen bir programla  Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde anıldı. Programda, edebiyat ve sanat dünyasından isimler, Ülkü Tamer’in farklı yönlerini anlatırken; öykü yazarı Fügen Kıvılcımer de, Ülkü Tamer’in şiirlerinden örnekler sundu

Yazar Abâ Müslim Çelik : “ Ülkü Tamer 2. yeni şairleri arasında mizaha sıklıkla yer veren ve aynı zamanda türkü tadında şiirler yazan bir şair.” 

Etkinlikte söz alan yazar Abâ Müslim Çelik, Tamer’in 2. yeni şairleri arasında kabul edildiğini, yazdığı şiirlerde mizaha yer veren, çocukluğuna koşan bir dil kullandığını belirterek,1960’lardan sonra toplumcu gerçekçi şiirde türkü tadına yakın eserler verdiğini söyledi. 

Şair- yazar Ayten Mutlu da, “Şiir bize çocukluğumuzdur. Ülkü Tamer, şairlerin içinde bu çocukluğun en yakın arkadaşı olandır. Gözlerindeki çocuk hiç uyumaz. Sözcüklerinde büyümeyi unutan şakacı bir çocuk dolaşır. Türk şiirinin en çocuksu, afacan,oyunbaz,kendini her daim yenileyen şairlerinden biridir” dedi. 

Yazar Nükhet Eren ise Tamer’in müthiş hafızasının kendisini çok şaşırttığına değinerek, “Cumhuriyet’in motivasyonuyla yetişmiş Tamer’in yazdığı anı kitabını okumak bize farklı şeyler söyleyecektir” diye konuştu.

Ülkü Tamer’in şiirleri de programda okundu 

Bahadır Bayrıl, Can Yalçın, Cem Özel, Gülümser Çankaya, İrem Erdoğan, Okan Yılmaz, Şerif Fatih ve Volkan Hacıoğlu, usta şairi şiirlerinden bölümler okuyarak andı. 

Programda ayrıca, Tamer’in, ikinci yeni şiir akımının nasıl ortaya çıktığını anlattığı “Oradaydım” isimli belgeselinden bölümlere de yer verildi ve ünlü şairin kendi sesinden okuduğu şiirlerinden örnekler paylaşıldı.

Ülkü Tamer Hakkında 

Ülkü Tamer, 20 Şubat 1937 tarihinde Gaziantep'te dünyaya geldi. Çocukluğu ve ilkokulu  Gaziantep'te geçiren Tamer, ortaöğretimine İstanbul'da devam etti. 1958 yılında Robert Koleji'nden mezun olan Ülkü Tamer'in lise yıllarında şiirleri edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı. “Dünyanın Bir Köşesinden Lucia" adındaki bu ilk şiiri 1954 yılında Avni Dökmeci'nin yönetimindeki Kaynak dergisinde yayınlandı. 

Tamer İkinci Yeni'ye kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle katıldı 

Öğrenimine bir süre Gazetecilik Enstitüsü'nde devam eden Ülkü Tamer, 1964-1968 yıllarında oyunculuk yaptı. 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri oldu. İkinci Yeni'ye, bu akımın ana karakteristikleri oluştuktan sonra dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle dikkati çekti.

Tamer’in şiirleri 1954'den itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladı. İlk şiir kitabı Soğuk Otların Altında 1959'da çıktı. 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri oldu. İkinci Yeni'ye, bu akımın ana karakteristikleri oluştuktan sonra dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle dikkati çekti. Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı. Yayımladığı yedi şiir kitabını 1986'da "Yanardağın Üstündeki Kuş" (1986) adlı kitapta bir araya getirdi.  1991 yılında dört öyküsünü içeren "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabını, 1997'de ise "Alleben Anıları" adlı öykü kitabını yayımladı. Bunu, 1998'de yayımlanan "Yaşamak Hatırlamaktır" adlı anı kitabı izledi. Oyunculuk dönemi anılarını içeren "Bir Gün Ben Tiyatrodayken" 2003'te yayımlandı. 

Memik Oğlan, Ağıt, Üşür Ölüm Bile ve Güneş Topla Benim İçin ’in de aralarında olduğu çok sayıda şiiri ünlü isimlerce bestelendi 

Gül Dikeni, Üşür Ölüm Bile ve Güneş Topla Benim için şiirleri ünlü isimler tarafından bestelenen Ülkü Tamer, bir çok şiirin de aynı zamanda  Türkçe'ye çevirisine imza attı. Şiirlerinden bazıları şunlar; Ağıt, Ben Sana Teşekkür Ederim, Bir Anı, Bruegel, Düello, Geceleyin, Hançer, Kıştan Üşüyen Virgül, Taştan Asker, Uyku, Üşür Ölüm Bile, Yazın Bittiği, Yazmasında

Çok sayıda çevrisi tiyatrolarda sahnelendi 

Euripides, W. Shakespeare, A. Çehov, B. Brecht, A. Miller, E. lonesco, J. Steinbeck, T. S. Eliot, H. Ibsen gibi yazarlardan otuzun üzerinde oyun çevirdi. Bu oyunlarının pek çoğu özel tiyatrolarca sahnelendi. Birçok şiir antolojisi de hazırladı.

Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü'nü kazandı. "İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür" (1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülüne, 1979'da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyeti'nce verilen Endre Ady Ödülü'ne, "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü'ne, 2014 yılında  da "Bir Adın Yolculuktu" adlı kitabı ile Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne değer bulundu. 

Sinemayı da çok seven ve “Çocukluğumdan beri sinemacı olmak istedim” diyen Ülkü  Tamer; Federico Fellini’nin ünlü filmi olan Amarcord’u 1973’te Türkiye getirmiştir. 

Ülkü Tamer 2 Nisan 2018’de çok sevdiği ve son günlerini geçirdiği Bodrum-Turgutreis’de hayata gözlerini yumar.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam