reklam
reklam

101 baraj ve hidroelektrik santralin açılışı 14 Ocak’ta yapılacak

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2015, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 141901

ANKARA 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, enerjide bir kriz yaşanması durumunda hidroelektrik baraj ve santrallerden sağlanan elektrik üretiminin yedekler de devreye alınarak yüzde 20 artırılabileceğini belirterek, "Endişeye gerek yok, ayrıca toplam 2 bin 194 megavat güce sahip ve maliyeti yaklaşık 10 milyar lira olan 101 baraj ve hidroelektrik santralin daha toplu açılışı 14 Ocak'ta yapılacak" dedi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye'nin bu alanda sıkıntı çekmemesi için kaynak çeşitlendirmesinin önemine değindi.

Yerli kaynakların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Ülkemizde en yüksek potansiyele sahip olan kaynak da hidroelektrik enerji ve bu kapasitenin tamamı devreye alınabilirse, Türkiye'nin elektik tüketiminin yaklaşık yüzde 80'i karşılanabilir. Elektriğin şu anda yaklaşık dörtte birini hidroelektrik enerji kaynaklı baraj ve santrallerden karşılıyoruz ve elimizde yeteri kadar su var. Bir kriz olması durumda yedekleri de devreye sokarak hidroelektrik kaynaklı üretimi yüzde 20 artırmamız mümkün, vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok" diye konuştu.

101 tesisten 7,4 milyar kilovatsaat elektrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2004 yılında hidroelektrik santrallerin yapımını hızlandırmak ve kullanılabilir potansiyelini artırmak için seferberlik başlattığını anımsatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Özel sektörün de katkılarıyla çok yol katedildi. Hidroelektrik ve baraj kapasitelerindeki artış önemli ama daha da fazlası lazım. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı tarafından 14 Ocak’ta toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar lira olan 101 baraj ve hidroelektrik santralin toplu açılışı yapılacak. Türkiye'nin yedi bölgesinde yer alan 2 bin 194 megavat toplam güce sahip projeler yıllık 7,4 milyar kilovatsaat elektrik üretecek." 

2019'a kadar bin 71 tesis daha

Bakan Eroğlu, Türkiye'de suyun yaklaşık yüzde 75'inin sulamada kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yazın şehirlere verdiğimiz su miktarı da artan taleple birlikte yükseliyor. Bunu nasıl karşılayacağız? Akarsularımızın bir kısmı kurur ve azalır. Baraj ve göletlerin yapılması bir gerekliliktir çünkü Türkiye yağışların bol olduğu bir ülke değil, yarı kurak iklim bölgesinde yer alıyor. Suyu bol olduğunda biriktirmek en mantıklısıdır ve biriktirince de bunun gücünden faydalanmak doğaldır. Elektriği depolamak mümkün değil ama barajlarda suyu biriktirmek suretiyle elektrik orada dolaylı olarak depolanıyor. Enerjinin çok kullanıldığı akşam saatlerinde birden bire elektriğe talep artar. Pik saatlerdeki ihtiyaç barajlı hidroelektrik santrallerden karşılanıyor. Bunun için barajlar ve göletler yapıyoruz. Bu konuda bir müjde daha vermek isterim, 2019 yılına kadar bin 71 adet gölet ve sulama tesisi yapacağız."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam