reklam
reklam

Erenköy Kız Lisesi, Albinizm’de farkındalık yaratıyor

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2018, Pazar - 21:00   Okunma Sayısı: 210168

Erenköy Kız Lisesi, değerli hocalarımız ve öğrenci arkadaşlarımızın çalışmalarına kısaca değinmek isterim.

1 yıl boyunca düzenli olarak Albinizm Derneği ve  Erenköy Kız Anadolu Lisesi’nin destekleri ile farkındalık yaratmak amaçlı ''Beyaz Melekler ''projesi yapıldı. Albizimi tanıtmak ve albinizmli bireylere yardımcı olmak amacıyla aktiviteler ve seminerler düzenlendi. Kendi okulumuzda dernek yönetim kurulu başkanının da katıldığı bir seminer düzenlendi. Ayrıca nadir hastalıklar kapsamına albinizm de girdiği için nadir hastalıklar günü için ayrı bir seminer verildi. Albinizmli bir birey olan Elif Kayalar’ın çekmiş olduğu kısa filmin galasına gidildi. Resimlerle ve küçük bilgi yazılarıyla pano hazırlandı ve afiş , broşür tasarlandı.  

Benim Beylerbeyi Lisesi’nden kimya öğretmenim sevgili Sevil hocamızın da içinde bulunduğu Albinizm Derneği, Albinizmli bireyler tarafından kurulmuş ve kendileri gibi olan bireylere yardım etmek adına çalışan bir dernektir. Erenköy Kız Lisesi’nde görevine devam eden sevil hocam burada da Albinizm Derneği ile ortaklaşa çalışmalar yürütmekte ve bu çalışmalara okulun başta müdürü, öğretmenleri ve öğrencileri katkı vermektedirler. Ben de kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

Albinizm nedir?

Albinizmli insanların gözlerinde, derisinde ve saçlarında ya çok az pigment  bulunur ya da hiç bulunmaz. Yaklaşık olarak 17 000 insanda bir çeşit albinizm görülmektedir. Albinizm her ırktan insanı etkiler. Genlerle bir nesilden diğerine geçer. Genler bir bireyi oluşturmak için birleşen yumurta ve spermin yapısında bulunmaktadı.

 

Albinizmin bir kaç alt sendromu bulunmaktadır ve bunlar şöyledir.

Hermansky-Pudlak Sendromu

Hermansy-Pudlak sendromu (HPS) albinizmin kanama eğilimi ve akciğer sorunu olan çeşididir. HPS ayrıca ateşli bağırsak hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarına da yol açabilir.

 

Chediak-Higashi Sendromu: 

 Chediak-Higashi sendromu olan kişilerin beyaz kan hücrelerinde (akyuvar) kusur bulunur ve bu durum da enfeksiyon riskini arttırır. 

 

 

Gricelli Sendromu: 

GS sendromu üç genden birinde bir kusurla oluşan çok nadir bir genetik bozukluktur.. GS genellikle yaşamın ilk on yılında ölümle sonuçlanır.

Albinizm; Ne Gibi Göz Problemlerine Neden Olur?

Albinizmli insanlar kör değildir ama normal bir görüşe de sahip değildir. Gözlük yardımıyla görüşleri tam olarak düzeltilemez.

 

Göz Problemleri İçin Ne Yapılabilir?

Göz klinikleri gözlük üzerine takılan teleskopik camları önerebilirler. Bu aletler hem uzağı hemde yakını görmede etkilidir. 

Albinizmli Çocuklara Okulda Yardım Etmek İçin Ne Yapılabilir?

Albinizmli çocuklar genelde başlarını eğerek yada kağıdı göze yaklaştırarak okurlar. Ayrıca görüşlerinde önemli bir ilerleme görmedikçe çocuklara gözlük kullandırmanız zordur. Bununla birlikte büyük yazılı kitaplar yada gözlük kullanımı manevi baskı yüzünden zor olabilir.

· Koyu yazılı materyaller

· Büyük tip test kitapları

· Öğretmenin tahta notlarının kopyası

· Çeşitli optik aletler

Bilgisayarlara ihtiyaçları vardır.

 

Alay ve İsim Takmalarla Baş Etmek durumundadırlar

 

Gençlerin, “Beyaz”, “Kar beyazı”, “Casper”, “Dört göz”, “Kör göz”, “Dede”, “Nine” gibi sözlerle çağrıldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple bir çok sıkıcı soruyla karşı karşıya kalıyorlar. Ayrıca oyunlarda yeterince iyi olmadıkları için dışlandıkları görülüyor.

Bazen sınıf içinde Albinizm hakkında bilgi sunumu yardımıyla isim takmaları ve alay etmeleri azaltılabilir. Bu, duruma göre öğrenci yada ebeveynler tarafından yapılabilir. Genelde öncelikle öğretmenlerin eğitilmesi gerekir.

Okul öğrencilere, farklılıklarından dolayı kırıcı davranışların ırkçılık olduğunu aşılamalıdır.

Afrikalı-Amerikalılarda Albinizm

Çoğu insan beyaz olmayanlarda beyazlardan daha çok mu albinizm görüldüğünü sorarlar.

Cevap: Hayır. Oran daha yüksek gözükür çünkü beyaz olmayan ırklarda Albinizmli doğanlar daha kolay hatırlanırlar

 

Albinizmli Siyahi Bir Aile

 Çoğu aile ilk şoklarından sonra Albinizmli çocuklarının onlara özel bir hediye olduğunu düşünürler. Okul çağına gelmiş Albinizmli çocuklar ve gençler diğer siyahi gençler tarafından müfredat dışı aktivitelerden ve sosyal etkinliklerden kendilerini dışlanmış bulurlar. Albinizmli çocuklar içine kapanmayla dışlanmaktan kurtulmanın yolunu bulabilirler. 

 

 

Albinizm Hakkında  Genel Sorular

 

. Albinizmli İnsanlar Çocuk Sahibi Olabilir mi ?

Albino olmak çocuk sahibi olmayı etkilemez.  Çocuk albino olabilirde olmaya bilir de. Bu anne babanın genetik yapısıyla ilgilidir.

. Albinizmli İnsanlar Normal Hayat Ömrünü Yaşayabilir mi?

Genelde albinizmli insanlar normal hayat süresine sahiptirler.

. Albinizmli İnsanlar Normal Zekaya Sahip midirler?

Albinizm zihinsel zayıflamaya yada gelişiminde gecikmeye yol açmaz. Bireysel becerileriyle iyi bir kariyere sahip olabilirler.

 

 Renkleri farklı olsada onlar içimizden birileri; kimimizin anne ve babası kimimizin kardeşi kimimizin de arkadaşı. Onlarda bu hayatın içinde var olduklarını ve diğer tüm bireyler gibi eğitim ve sosyal yaşam haklarını yeteri kadar yaşamak, iyi bir eğitim almak, hayallerini gerçekleştirmek ve yaşamlarını sosyal hayatın içinde aktif olarak sürdürmek istiyorlar. Bizler onların da bizler gibi olduklarını kabul edip hayatlarını kolaylaştırıcı yardımlarda bulunmalıyız.

 

EMİNE KALYON 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam