reklam
reklam

Türkiye'nin beyaz melekleri "Albinolar"

Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2018, Cuma - 11:00   Okunma Sayısı: 177498

İSTANBUL

Bu gün size bahsetmek istediğim konu sevgili Sevil hocamın daveti ile gittiğim  İstanbul Şehir Üniversitesi’nde yapılan ‘Kar Taneleri’nin galasında  onları yakından görme ve tanıma fırsatı bulduğum Albinolar. Belki de çoğumuzun duymadığı hatta görmediği Albinolar, onların maruz kaldığı bir genetik hastalık olan Albinizm’den almışlar bu adı. Bu beyaz melekleri 

etkileyen Albinizm’den bahsetmek istiyorum öncelikle sizlere. Albinizm; canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur ve kalıtsal (genetik) olduğu için bir nesilden diğerine aktarılır. Melanin pigmenti olmadığı için güneş ışığına karşı duyarlı olan ciltleri korunmazsa yanıklar oluşabilir ayrıca gözlerde de görme sorunu yaşayanlar ise teleskobik gözlüğe ihtiyaç duymaktadırlar. Dünya ortalamasına göre, bir toplulukta yaklaşık 1/17.000 insanda Albinizm görülmektedir. Ülkemiz nüfusuna oranladığımızda, ülkemizde 3000-4000 kişinin albinizmden etkilenmiş olabileceği varsayılmaktadır. Ortalama her 70 kişiden biri Albinizm geni taşıyıcısıdır. Albinizm, her ırktan insanı ve dünya üzerindeki tüm canlıları etkilemektedir. Ülkemizde de sayıları azımsanmayacak kadar Albinizmli bireyler bulunmaktadır. Albinizm konusuna dikkat çekmek, farkındalık yaratmak, albinizmli bireyler ve ailelerinin yaşam kalitelerini artırmak adına yola çıkan arkadaşlar 2013 yılında Albinizm Derneği’ni kurmuşlardır. 

Dernek çalışmaları ile kendilerinin sesi olmaya çalışan Albinolar, ‘renklerimiz farklı ama aynıyız’ mesajı vererek hayatın içinde daha aktif yer almak, her insan gibi onlarda hayallerini gerçekleştirmek, yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek adına çalışmalarını sürdürüyorlar.  Bu arkadaşlarımızdan biri var ki çalışması ile sesini dünya çapında duyuran ve kocaman bir farkındalık yaratan kendisi de albino olan Elif Kayalar.  İstanbul Şehir Üniversitesi sinema televizyon bölümü öğrencisi Elif Nur Kayalar, kendisi gibi albinizmli bireylerin yaşadığı hastalığı konu alan filmi "Kar Taneleri" ile Hindistan'da gerçekleştirilen Woodpecker Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Öğrenci Filmi" ödülünün sahibi olarak ülkemize döndü. Bunun bir çok mutluluk verici yanı vardı bana göre, ilki bir öğrencimizin Uluslararası Film Festivali'nde bir ödül kazanması, diğeri ise ilkine göre daha da sevindirici olan ise kendisi de albine olan bir kızımızın kendisi gibi sıkıntı yaşayanların sesi olması ve farkındalık yaratması olmuştur. Ben de Elif Nur Kayalar’ı başarılarından dolayı kutluyorum. Hindistan Yeni Delhi'de yapılan Woodpecker Uluslararası Film Festivali'nde resmi seçkiye alına  36 dakikalık "Kar Taneleri" filminde genç yönetmenimiz Elif Kayalar, kalıtım yoluyla bir nesilden diğerine geçen genetik, metabolik bir deri hastalığı olan albinizmin daha önce bir filme konu olmadığını araştırdıktan sonra  hem kendisiyle bağlantılı bir şey hem de bunun dünyada bir örneği olmadığını gördüğü için bu filmi yapmak istemiş ve beyaz meleklerin sesi olarak "Kar Taneleri" ile Hindistan’dan gurur verici bir ödülle dönmüştür. 

Geçtiğimiz günlerde sevgili sevil hocamın da daveti ile ben  de beyaz melekleri yakından görme ve tanıma fırsatı buldum. 

İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Elif Nur Kayalar’ın "Woodpecker Uluslararası Film Festivali"nde "En İyi Uluslararası Öğrenci Filmi" ödüllünü kazanan “Kar Taneleri”(Snowflakes) filminin galası İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsü’nde gerçekleşti. Havanın hayli soğuk olmasına rağmen davetliler salonu doldurmuş ve beyaz meleklere destek olmak ve bu gurur verici ödülü kutlamak adına orada yerimizi aldık. Film gösterimine İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Peyami Çelikcan, Albinizm Derneği Başkanı Pınar Koşar, dernek üyeleri, albinizmli bireylerin aileleri ve üniversite öğrencileri katıldılar. 

Yaşam içinde yaşadıkları sıkıntıları da aktaran albinolu bireylerin anlattıklarını yakından dinleyince ben de çok etkilendim. Belki duyup görmediğimiz ya da çok az rastladığımız bu insanları, gördüğümüzde çoğumuz sadece saç renkleri açık olarak düşünebiliriz oysa görüne ile yaşananlar aynı değilmiş. Melanin pigmenti olmayışından çok hassas olan tenleri yüzünden güneşli bir havada doyasıya dışarda vakit geçiremeyen, özgürce sokaklarda müziğini yapamayan, askerlik hayali çeken erkekler, dışarıda oldukları zamanlarda saçlarındaki aklar nedeni ile yaşları genç olmasına rağmen yaşlı muamelesi görenler, renklerinden dolayı etraftaki insanlar tarafından farklı görülüp kendilerine yaklaşılmadığını söyleyenler ve beni en çok etkileyen ise bir bireyin hayatta yaşam mücadelesi için en önemli organı olan gözlerinin albinolarda daha az gördüğü ve bu yüzden hem eğitim hem de iş hayatlarında bazı sıkıntılar yaşadıkları bölüm oldu. Kendisi de bir albino olan  Elif Nur Kayalar’ın tüm bu sıkıntıları en yakın şahidi ve yaşamış biri olarak aktarması büyük ses getirdi ve gurur verici bir ödül oldu tüm albinolar adına. 

Geçtiğimiz yıl çekimleri tamamlanan belgesel filmin proje danışmanlığını üstlenen İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan; “Bu özel proje için öğrencimiz Elif Nur Kayalar’ı albinizm konusunda dikkat çektiği için bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Aynı zamanda Elif Nur’un bu özel projesine destek veren başta Albinizm Derneği başkanına, dernek üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Öğrencilerimizin hayata geçirdikleri projelerle bu tarz konulara karşı göstermiş oldukları duyarlı davranışlarından gurur duyuyor ve bu tarz çalışmaların her geçen gün daha da artmasını diliyorum” dedi.

Albinizmli Emre Bora Atay'ın mini konserinin ardından gala, Albinizm Derneği Başkanı Pınar Koşar’ın İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan’a teşekkür sertifikası takdim etmesiyle son buldu.

“Kar Taneleri” belgesel filmiyle Hindistan’ın en önemli film festivallerinden biri olan "Woodpecker Uluslararası Film Festivali"nde "En İyi Uluslararası Öğrenci Filmi" ödülünün sahibi olan Elif Nur Kayalar aynı zamanda Keşmir Uluslararası Film Festivali’nde sağlık kategorisinde, Worldwide Women’s Film Festivali’nde de kısa belgesel kategorisinde de ödül kazanan isim oldu.

Ben de çok fazla bilmediğim sadece adlarını duyduğum albinoları, Albinizm Derneği üyesi sevgili Sevil hocam sayesinde tanımış oldum ve yaşadıkları sıkıntılara yakından şahit oldum. Onlar da bizler gibi yaşamın içinde ki tüm bireysel haklarını sonuna kadar kullanmak ve sosyal yaşamın içinde daha fazla ve aktif olmak istiyorlar. Elimizden geldiğince onlara destek vermeli ve sıkıntılarını biraz olsun azaltmalarına yardımcı olmalıyız. 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam