reklam
reklam

Bir zamanlar Beşçeşmeler (ll)

Köşe Yazarı: YUSUF KEMAL YILDIZ   Eklenme Tarihi: 1 Mart 2018, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 3501977

Aynı kitapta anılarını anlatan başka isimlerde var tabi .Meselan ünlü "Mahallenin Muhtarları Kahvesi"nin de sahibi ve işleticisi olan Kamil Piker o yılları söyle anlatmakta:
"Ben 1919'da Selanik'te doğmuşum .Ailem 1923'te mübadil olarak gelmiş. Şu an Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin bulunduğu binaya yerleşmişiz. Bu kahvehaneyi de devlet babama vermiş. O tarihte üst katında bulunan Belediye binasının da sahibi olmuşuz. Maltepe ile ilgili anılarım bu kahvehanede başlar. Yaz tatilinde herkes gibi cayırlarda top oynayarak geçiyordu günlerim. Tren yolunda alt gecitin olmadığını hatırlıyorum. Bir bekçi tren gelirken yolu turnikeyle keser kapatırdı. Süreyya Paşa plajı olmadan önce Hüseyin Efendinin ahşap plajına giderdik ailecek. İskele ile plaj arasında geçerdi günlerimiz .Neveser Vapuru'nun iskeleye her gelişinde kalabalığa koşarak bizde katılırdık. Bir yanımızda denizle ulaşım. Bir yanımızda trenle ulaşım. İkisinin arasında geçerdi Beşceşmeler'deki günlerimiz..."
Melek Köselerden’le biz kitap hakkında bir söyleşi yapmıştık ve bu söyleşinde hem kitap hakkında konuşmuş hem de semtin son yıllarda yasadığı önemli değişimlerin sebepleri hakkında şunları belirtmişti.
“Kafeler ve barlar arttı. Ama bu artış devletin veyahut yerel yönetimlerin desteği ile olmadı. Esnafların kendi kişisel çabalarıyla oldu. Biliyorsunuz memleketin üzerinde büyük bir yoksullaşma oldu .Bu yoksullaşma sürercinde geçinemeyen emekliler ne yaptılar ? Kendine iş kurmak zorunda kaldılar. Kahveciliğe başladı .En alt bir meslek hizmet sektöründe kahvecilik. Bu mesleği yapabilmesi kendi imkanlarını seferber ederken büyük bir borçlanmayla karşı karşıya kaldı. Öte yandan kendi istihdamını da yaratamadı. Dolaysıyla bireysel çabalarla semtteki dönüşüm de dönüşüm denilmeyecek bir noktaya geldi.
Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı. Geçmişte şimdi ve gelecek mukayese edilemez. Dolaysıyla 50'li yıllar mı daha iyi yoksa 2000'li yıllar mı Türkiye için daha iyi midir? Böyle bir mukayese olamaz .İlerleme herkes için daha iyi olacaktır: dolayısıyla da geldiğimiz noktaya rağbet edeceğiz .15 yıl önce ne vardı ? Mahalle sakinlerinin daha yoğun oturduğu bir semt vardı .Başka bir cazibesi de yoktu . Yıkık dökük çeşme kalıntıları vardı .Başka neyi varmış da Beşçeşmelerin eskisine rağbet edelim. Eski hali daha güzeldi diyelim. Bence bizim asıl amacımız Beşceşmeler ve Maltepe esnafı olarak nasıl İstanbul geneline markalaştırabiliriz yerel yönetimlerle işbirliği halinde bu konuya eğilmemiz gerekli. Yani Beşceşmeler semtini şu anki halinden nasıl ileriye taşıyabiliriz .Bunu konuşmalıyız. Dünkü ve bugünkü halini kıyaslayarak Beşceşmeler'i tartışmak bence bizi bir yere taşımaz. Önemli olan burayı iyi bir semt haline nasıl getirebiliriz .”
Kıymetli okurlarım :Melek Köselerden’in değindiği üzere olması gereken bu dayanışmanın ilk adımları da 2009’da Beşceşmeler Esnafının “ Beşçeşmeler Esnaflar Derneği” adıyla dernekleşmesiyle atıldı. Derneğin kurulmasından sonra ise Beşceşmeler semtini markalaştırma cabaları hızlandı ve önemli bir noktaya gelinerek, Beşceşmeler’de önemli bir değişim ve yatırım süreci sağlanarak daha hızlı ve daha çabuk gelişen bir Beşceşmeler semtini görür olduk. Bu çabalarından ötürü Beşçeşmeler Esnaflar Derneği’ne ve Dernek Başkanı Nevzat Eren ve Yönetim Kurulu üyelerine de ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam