reklam
reklam

Çocuk Hakları Bildirgesi

Köşe Yazarı: NESLİHAN KALAYCI   Eklenme Tarihi: 5 Haziran 2023, Pazartesi - 11:55   Okunma Sayısı: 53840

Çocuklar; geleceğimiz.
Hepimizin göz nuru, canımız ciğerimiz.
Bütün canlıların yavrularını koruma bilinci biz insanlarda da var. Basında falan çocuklara yapılan istismarları görüp duydukça hepimiz üzülüyoruz.

Çocukların kötü amaçlara alet edilmesi, çocuk istismarı, küçük çocukların köle gibi çalıştırılmaları insanlığın vicdanında her zaman derin yaralar oluşturmuş.

Dünya milletleri çocuk haklarını korumak için epeyce kafa yormuşlar, konunun üzerinde çalışmalar yapılmış. Bu çalışmalarda ana maddeler belirlenerek Çocuk Hakları Beyannamesi oluşturulup tüm ülkelerin imzasına açılmış.

Cenevre Çocuk Hakları Beyannamesi, diğer adıyla Çocuk Hakları Bildirgesi 1924 yılında Milletlerarası Çocuklara Yardım Birliği tarafından yayınlanmıştır. Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi, uluslararası alanda çocukların korunmasına yönelik yapılan ilk sözleşmedir. Cenevre Bildirgesi’nde; çocukların doğal biçimde gelişmesine olanak sağlanması, aç çocukların beslenmesi, hasta çocukların tedavi edilmesi, terk edilmiş çocukların korunması, felaket anında yardımın öncelikle çocuğa yapılması, çocukların her türlü istismara karşı korunması ve kardeşlik duyguları içinde eğitilmeleri gerektiği belirtilmiştir.

Bu kongreler Balkan ülkeleri ile sınırlı olmasına karşın bu alanda gerçekleştirilen evrensel çalışmalara öncülük etmişlerdir. 1924 yılında Milletler Cemiyeti çocuk haklarına ilişkin beş maddeyi yayınlamış ve bildirge, 1928 yılında Atatürk tarafından imzalanmıştır. Daha sonra Balkan ülkelerinin çocukları koruma kuruluşlarının işbirliği sonunda 5-9 Nisan 1936 tarihinde Türkiye’nin de katıldığı Birinci Balkan Kongresi toplanmıştır.

Normal ve sağlam çocukların korunması ve çocukların çalışma yaşı konularında çalışmalar yapmak üzere 1-7 Ekim 1938 tarihleri arasında da İkinci Balkan Kongresi toplanmıştır. İkinci Dünya Savaşından sonra 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi yayınlanmıştır. Savaş sonu çocukların durumunun daha da kötüleştiği düşünülerek beş madde daha eklenmiştir. En son olarak 1989 yılında 54 maddeden oluşan Çocuk Hakları Sözleşmesi imzaya açılmış ve 193 üye ülkenin 187 si tarafından onaylanmıştır.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam