reklam
reklam

KIŞ MEVSİMİ

Köşe Yazarı: ELİF DOĞAN   Eklenme Tarihi: 2 Şubat 2023, Perşembe - 23:43   Okunma Sayısı: 156152

Dünya yaşamının daha iyi olması için doğanın kendini sürekli yenilemesi gerekmektedir. Bu yüzdende mevsimler oluşturulmuş ve bu mevsimlerin doğanın kendini yenilemesi için bir dizi haline girmiştir. Kış mevsimi 4 mevsimden bir tanesidir. Dünyanın coğrafi konularında kıl mevsimleri değişkenlik gösterir.

Kuzey yarım kürede kış mevsiminin süresi uzunken güney yarım kürede kısadır. Dünyanın birçok yerinde kış mevsimi yaşanmamaktadır. Kurak ve çöl iklimine sahip ülkelerde neredeyse hiç yaşanmadığı için kuraklık meydana gelmektedir. Kış mevsiminin fazla sürdüğü ülkelerde yine aynı şekilde buzullardan dolayı kuraklık yaşanmakta ve bitki türlerine rastlanmaktadır.

Kış Hangi Aylar?

Kış ayları Aralık, Ocak ve Şubat aylardır. Türkiye resmi olarak bu ayları kış ayları olarak ilan etmiştir. Türkiye’de kış ayları bölgelere göre çeşitli iklim çeşitleri göstermektedir. Kış aylarında Türkiye’nin doğu bölgesinde yoğun kar yağışları yaşanmaktadır. Güneyinde ise kışın ılıman bir hava yaşanır.

 Güney de sahil kenarlarının birçoğunda kar yağışı gözükmez. Bu tamamen illerin coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır. Doğanın varoluşun kış aylarını da ihtiyaç duyulur.

Bitki örtüsü derin bir uyku haline bürünür ve bahar mevsiminde doğa yeniden uyanır. Sürekli kış yaşanması hayatı olumsuz etkiler tarım başta olmak üzere insan ihtiyaçlarının karşılanması bir hayli zora düşer. Türkiye dört mevsimi yaşayan nadir ülkelerden biridir.

 

Kış Ne Zaman Başlar?

Kış mevsimi ülkelerden ülkelere farklılık gösterir. Kuzey Yarım Küre 21 Aralık ile 20 Mart arasını kış mevsimi olarak kabul etmektedir. Türkiye’de kış mevsimi kış aylarının ilki olan 1 Aralık'ta başlar ve kış ayının son günü olan 28 Şubat'ta son bulur. Türkiye’de kış ayları tarih bakımından böyle olsa da aslında bölgelere göre bu tarihler değişkenlik gösterebilir.

Türkiye’nin güneyi daha sıcak doğusu daha soğuk iklime sahip olduğu için kış mevsimi değişir. Örneğin Van ilinde kış Nisan sonuna kadar devam ederken Türkiye’nin güneyinde yer alan Mersin'de kış mart ayının başlarında biter. Bu durum diğer bölgelerde aynı şekilde değişir. Türkiye’nin konumundan dolayı bu tarz farklılıklar yaşanabilmektedir.

Kış Ne Zaman Biter?

Kış aylarının başlama tarihine göre bitiş tarihleri de farklıdır. Bu sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünyada da yaşanan bir olaydır. Türkiye’de kış ayının bitiş tarihi 1 Marttır. Fakat Van, Şırnak, Erzurum, Iğdır gibi illerde bitiş tarihi mayıs ayının ortalarına doğdur. Antalya, İzmir, Mersin Adana gibi illerde ise bu tarih şubat sonu mart başı olmaktadır. Kış turizmi kış aylarının daha uzun sürdüğü yüksek kesimlerde yapılır.

Örneğin Erzurum ilinin kış aylarını daha fazla geçirmesinden dolayı orada Palandöken kayak merkezi yer almaktadır. Bu durum Kayseri ve Bursa’da da görülmektedir. Dünyada da aynı yarım kürede olan ülkeler arasında da kış dönemleri arasında ciddi farklılıklar yaşanabilmektedir.

Kış Mevsiminin Avantajları Nelerdir?

Kış denilince akla kar, fırtına, tipi, sel doğa olayları gelse de aslında kılın ayrı bir güzelliği bulunmaktadır. Kış mevsimi en başta çok kıymetli olan meyve sebzeleri kullanmamızı sağlar. Örneğin Türkiye’de kış mevsiminde mandalina, greyfurt, limon ve portakal gibi narenciye ürünleri üretilmektedir.

Aynı zamanda Türkiye’de yaşanan kış, kış turizminin yaşanmasına ve Türkiye’nin çeşitli Kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasına sebep olmuştur. Genelde Türkiye’ye yaz turizmi için turist ziyareti yapıldığı düşünülse de kış turizmi için gelen birçok turist bulunmaktadır. Ayrıca kış etkinlikleri de kış mevsiminin daha renkli geçmesini sağlamaktadır. Ülkenin su ihtiyaçlarını karşılamak için kar sularına ihtiyaç duyulur. Buda kış mevsiminde yağan kar ve yağmurun önemini arttırmaktadır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam