reklam
reklam

Rast gele!

Köşe Yazarı: BAŞAK ERTEKİN   Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2022, Perşembe - 23:07   Okunma Sayısı: 148992

Steve Goodier, “Ter- mostat ve termometre arasında bir fark vardır”, der. “Termometre sıcak- lık ölçer, ama yaptığı ölçüyle ilgili hiçbir şey yapmaz. Oysa termostat sıcaklığı ölçmekle kalmaz, ona göre tepki verir.

Sıcaklık yüksekse
ısıtma işlemine son verir,
sıcaklık düşükse ısıtma işlemini yeniden başlatır. Termometre edilgin, termostat ise etkin bir aygıttır. İkisinin de konusunun sıcaklık olmasına karşın, sıcaklık karşısında yalnızca termostat tepki verir.

Kim kişiler termometre gibidirler. Kendilerine zarar verecek şeylere bile karışmazlar. Karşılaştıkları sorun ve zorlukları fark etmenin ötesinde bir şey yapmazlar. Bir çözüm yolu bulmaya çalışmazlar, yaşamı yalnızca seyred- erler, kendilerini güçsüz hissederler.

Kimi kişiler ise termostat gibidirler. Güçlük- lerle karşılaşır karşılaşmaz harekete geçerler. Daima bir çözüm yolunun bulunduğuna inanır- lar. Tepki gösterir, karar alır ve harekete geçer- ler.

Siz hangisindensiniz acaba?
*** *** *** Borsa

Tarihimizdeki ilk borsa 2 Aralık 1873 günü tüzükle çalışmaya başlayan Dersaadet Tahvi- lat Borsasıdır. Türkiye’de 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarda sanat ve ticaretle uğraşanların lonca örgütleri, ilk borsa kuruluşlarıysa da resmi bir nitelik taşımazlardı.

İlk doğum kliniği

İlk doğum kliniğimiz 1892 yılında İstanbul Demirkapı’da açıldı. Adı Seririyat-ı Viladiye idi (Çocuk kliniği). Brada ebelik ve kadın hastalık- ları bilimleri, hem gelen hastalar üzerinde uygulanır, hem de öğrencilere uygulamalı olarak öğretilirdi. Özel olarak açılmıştı.

İlk bilmece

Türklerde ilk bilmecenin geçmişinin çok eski zamanlara dayandığı ve bunların genellikle halk bilmeceleri olduğu sanılmaktadır. 11’inci yüzyılda Kaşgarlı Mahmut’un Türk Dilleri Sö- zlüğü adlı kitabı da bunu doğrulamaktadır.

*** *** ***

Bilmecelerimizden

Tam yedi rengi vardır Bele sarılmayan tek kuşaktır (Cevap: Gökkuşağı) Bana bakan beni değil kendini görür (Cevap: Ayna) Kendisini göremez ama sana dünyaları gösterir. (Cevap: Göz) İnci gibi dişlerim Tahtalar, ahşaplar diş- lerim (Cevap: Testere)

Kırılırsa üzülmesin çünkü kırmadan yiye- mezsin (Cevap: Yumurta)

Döner durur hissetmezsin Doğduğundan beri içindesin (Cevap: Dünya)

Her sabah saat kurmadan kalkar Yazın geç, kışın erken batar (Cevap: Güneş)

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam