reklam
reklam

At Irkları (4)

Köşe Yazarı: NURCAN ÖZÜDURUK   Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2022, Çarşamba - 15:34   Okunma Sayısı: 342738

(Canik Atı) Samsun, Çarşamba ve Terme’yi de kapsayan bölgede yoğun olarak görülmektedir. Kökenini Çerkezler tarafından Kafkaslardan getirilen atların oluşturduğu bilinmektedir. Diğer yerli ırk atlara göre, daha derin ve geniş göğüs yapısı ile daha uzun bir vücuda sahiptir. Baş orta büyüklükte, alın geniş, boyun uzun ve ince, bel uzun ve sağrı düşüktür. Bacak ve tırnak yapısı sağlamdır. Asabi mizaçlıdır ve Rahvan yürüyüşe yatkındır. Doru don en sık rastlanan dondur. Binek ve yük taşıma amaçlı kullanılmaktadır. (Hınısın Kolu Kısası) Hınısın Kolu Kısası (Hınıs Atı) Erzurum’un Hınıs ilçesi başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak görülmektedir. 93 Harbinde Bağdat’tan gelen Muavin Atlısı Aşireti’ne ait atlarla yerli atların birleşmesinden oluştuğu ve ön bacakların arka bacaklardan daha kısa olmasından dolayı bu adı aldığı bilinmektedir. Kemik, eklem ve tırnak yapısı sağlamdır.

Baş küçük, göğüs geniş ve derin, boyun kısa ve kalındır. En çok doru dona rastlanmaktadır. Dayanıklıi hızlı ve çevik olmasından dolayıuzun yıllar binek ve cirit atı olarak kullanılmışlardır. Sayıları oldukça azalmıştır, hatta soyu tükenmek üzeredir. (Anadolu Yerli Atları) Anadolu Yerli Atları: Orta Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak bulunur. Küçük yapılıdır ve cidago yüksekliği 130-140 cm arasındadır. Bütün don renkleri görülür. Geç gelişirler.

Hastalıklara ve olumsuz çevre şartlarına karşı oldukça dayanıklıdırlar. Adaptasyon kabiliyetleri çok iyidir. Sağlam-kuvvetli bacak ve tırnak yapısına sahiptir. Dağlık araziye sahip küçük işletmelerde tarımsal faaliyetlerde, köy ve kasabalarda ise binek ve taşıma işlerinde kullanılmaktadır. • Asil Yerli Tip • Çukurova Tipi • Arap Atının Etkisinde Kalmış Yerli Tip Olmak üzere 3 grupta incelenir. (Anadolu Yerli Atları) : Asil Yerli Tip Anadoluda yoğun olarak bulunduğu ve cidago yüksekliğinin 134-135 cm civarında olduğu bilinmektedir. Anadolunun iklim şartlarına iyi adapte olmuş, halk tarafından uzun yıllar taşıma ve binek amaçlı kullanılmıştır. Kas gelişimi iyi, kemik ve tırnak yapısı sağlamdır. Baş orta büyüklükte, göğüs geniş ve derindir.

Bel ve sağrı kısa, hafif meyilli ve kaslıdır. Çukurova Atı Adana çevresinde bulunmaktadır. Uzunyayla ve Türk Arap Atı’nın birleşmesi sonucu oluştuğu bilinmektedir. Koşum ve Binek olmak üzere 2 tipi vardır. Cidago yüksekliği 137 cm, bedeb uzun ve geniş, göğüs dar, sırt, bel ve sağrı uzun olup vücut bölgeleri arasında uyumsuzluk vardır. Kemik yapısı kuvvetli ve sağlamdır. Kılıç bacaklılık yaygın görülen kusurudur. Yüksek sıcaklık ve nem gibi çevre şartlarına dayanıklıdır. En çok, al, doru ve kır don görülmektedir. Sayıları oldukça azalmış durumdadır Arap Atının Etkisinde Kalmış Yerli Tip Türkiye’de en fazla görülen yerli tiptir. Asil Yerli Tip’in genel özelliklerini gösterdiği gibi Arap Atının da bazı özelliklerini taşımaktadır. Baş küçük ve zarif, alın geniş, boyun ince ve kısa, göğüs dar, bel uzun, sağrı kısadır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam