reklam
reklam

Asker Ressamlarımız

Köşe Yazarı: BAŞAK ERTEKİN   Eklenme Tarihi: 17 Ağustos 2022, Çarşamba - 18:20   Okunma Sayısı: 86170

Ferik İbrahim Paşa

İlk yağlıboya ressamımız olarak isim yapan Ferik İbrahim Paşa'yı Mirati Mühendishane ve Elvah-ı Nakşiye koleksiyonları, ilk Türk Ressamı olarak tescil etmektedir. İlk ressamlarımızın yetiştirildiği Mühendishane-i Berr-i Hümayun’u 1835 yılında bitirdikten sonra Avrupa'ya gönderilen 10 öğrenciden 2’si resim sanatını öğrenmeleri için yollanmıştır.

 

Bu iki öğrenciden Ferik İbrahim Paşa diğeri ise diğeri de Mülazım Sani İbrahim Efendiydi. Sanat tarihimizde ilk Türk ressamı olarak şerefli bir yer alan İbrahim Paşa Nizamı Cedid yüzbaşılarından Konyalı Kulaksız Mustafa Paşa’nın oğludur…

 

Osman Nuri Paşa

Pirimitifler denilen ilk Türk ressamlarımızdan birisidir.. Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemekle beraber, sanatçının İstanbul'da doğduğu ve öğrenimini burada yaptığı bilinmektedir. "Miratı Mektebi Harbiye" nin 279. sahifesindeki bilgiler bunu doğrulamaktadır.

 

Osman Hamdi, Şeker Ahmet Paşa, Hüseyin Zekai Bey, Süleyman, Seyyit ve Hoca Ali Rıza gibi Pirimitifler denilen Türk resim sanatının başlangıcını oluştururken resim sanatına kendi kimliklerini de kazandıran Asker kökenli ressamlarımızdan biridir.

 

Şeker Ahmet Paşa

Asıl adı Ahmet Ali olan Şeker Ahmet Paşa, 1841 yılında İstanbul-Üsküdar semtinde dünyaya geldi. Küçük bir çocukken eniştesi Yahya Paşa tarafından himaye edilen Ahmet Paşa, 1855 yılında Tıbbiye Mektebine girdi ancak doktorluğun hassas yapısına uymadığına karar verdiği için Harbiye Mektebine geçti.

 

Harbiye Mektebi'nde aldığı anatomi ve perspektif dersleri ile resim yeteneğini geliştirdi. Resim Sanatına  karşı olan ilgisi onun Harbiye Mektebi’nin  resim öğretmenliği bölümüne atanmasını sağladı. Resme ilgisiyle tanınan Abdülaziz Han başarılarından dolayı onu Paris’e gönderdi. 1855 yılında Paris’te açılan Mekteb–i Osmanî’de resim sanatı üzerine öğrenim gördü ve yedi yıl süreyle Osman Hamdi Bey'in de devam ettiği Oryantalist ressamlar Boulanger ve Gerome’un atölyelerinde çalıştı… 

 

Süleyman Seyyit (1842-1913)

Osmanlı dönemi Türk ressamıdır. Anadolu yakası Maltepe eşrafından sedef sanatkârlarından ve sedefin kakmacı ustalarından Süleyman Ağa'nın torunu ve Maltepe'nin tanınmış simalarından Hacı İsmail Ağa'nın oğludur.

 

İdadi ve Harbiye’de iken yaptığı karakalem ve suluboya etütleri ile hocaları Schranz ve Kes’in dikkatini çekmiştir. Harbiye’de okurken resme olan eğilimi ile dikkatleri üzerine çeken Seyyid Bey, önceleri İstanbul'daki gayrimüslim ressamlar tarafından eğitildi.

 

Bunlar arasında, karakalem üstatlarından İspanyol kökenli Şiranz ile İtalyan resim akımının Türkiye'deki temsilcisi sayılan Kes'den dersler aldı. Kes'in ailesi, Sultan Mahmud döneminde ordumuza topçuluk uzmanı olarak getirilmiş olanlardandı…

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam