reklam
reklam

20’lik dişler

Köşe Yazarı: ELİF DOĞAN   Eklenme Tarihi: 1 Mayıs 2021, Cumartesi - 10:03   Okunma Sayısı: 186121

Kıymetli okurlarım yirmilik dişler gömülü ya da yarı gömülü şekilde yer almaktadır. Anatomik olarak değerlendiğinde de 32 dişin 4 ünü bir araya getiren ve en arka azı dişlere yirmilik diş adı verilmektedir.

Bazı kişilerde çene yapısı küçük olmasından dolayı dişin çıkmaya çalıştığı alanlarda boşluk ortaya çıkmamakta ve bu durum çene kemiği bölgesini yormaya başlamaktadır. Bu yüzden dişin ilk çıkma belirtileri olarak ağrı şeklinde görülmeye başlamakta ve diğer dişlerin çarpıklaşması hızlı hale gelmektedir. Çeneye baskı yapılmasından dolayı çene ağrısına, baş ağrısına ya da bademcik şişmesine de neden olabilmektedir. Yirmilik diş genel olarak 17 ile 30 yaş arasında çıkmaktadır.

Yetişkinlerde toplam olarak 32 diş yer almaktadır. Yirmilik dişler ise alt ve üst çenede diş sırası diziliminde son sıradadır. Yirmilik dişler zamanla işlevselliğini yitirmekte ve insan çenesi küçük bir yapıya sahip olması durumunda 28 veya 30 dişin sığabileceği boyutta bulunmamaktadır. Diğer dişleriniz sağlıklı ise yirmilik dişlere hiç bir ihtiyacınız bulunmamaktadır.

Gömülü dişlerin çekimi köklerin pozisyonuna bağlı olarak değişmektedir. Diş çekiminin normale göre zorluğu çene filmi ile anlaşılır. Bu uygulamalarda lokal anestezi kullanılacağı için herhangi bir acı ve ağrı duyulmamaktadır. Ancak çekimden sonraki birkaç gün boyunca ağrı şikayetleriyle karşılaşabilinir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam