reklam
reklam

Kaşlar Neden Dökülür

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2021, Pazartesi - 00:30   Okunma Sayısı: 2925620

Kıymetli okurlarım, bir insanda ortalama 600-700 arası kaş teli vardır. Kaşların sıklığı insandan insana değişen bir özelliğe sahiptir. Bazı insanlar gür kaşlı olmaktan bazıları ise seyrek kaşlı olmaktan yakınırlar. Kadınların ve erkeklerin kaşları birbirinden farklı kalınlığa ve uzunluğa sahiptir. Kaş dökülmesi her 100 kişiden 1’inde görülebilen, genellikle önemsenmeyen bir sorundur Doğuştan az veya ince kaşlarla doğan insanları değil, kaşlardaki ani bir azalmayı veya dökülmeyi ifade eder. Kaşlarda dökülme sebebine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilmektedir. Bu yüzden kaşların dökülme sebeplerinin iyice irdelenmesi gerekir.

Bu sebeplerin ilki strestir. Zira stres çok sayıda sağlık sorununu oluşturduğu gibi kaş dökülmesinde de en önemli sebep olarak görülür. Stres kaynaklı dökülmeler kalıcı ya da geçici olabilir. Strese bağlı olarak gelişen hastalıkta sakal, saç ve kaşlarda geçici dökülmelere neden olabilir.

Kaşların dökülmesinde diğer bir önemli sebep de kötü ve yetersiz beslenmedir. Yiyeceklerden yeterince temel besin öğelerini almayan insanlarda, saç, kıl ve kaşların büyümesi için gerekli ortam bozulur. Protein, vitamin ve mineral eksikliği sadece kaş dökülmesine neden olmaz, vücutta genel olarak saç ve kıllar dökülür. Sülfür de kaşlar için önemli bir mineraldir. Yeterince alınmadığında kaş dökülmesi meydana gelir. D vitamini, B12 vitamini, folat ve çinko eksikliği, çölyak hastalığı da kaş dökülmesine neden olur.

Yine Tiroid yetmezliği hem kaş hem de saç dökülmesinin en yaygın nedenlerindendir. Tiroid yetmezliğinin ilk belirtileri kronik yorgunluk, kabızlık, kilo alma, kuru cilt ve üşümedir. Kaş dökülmesi genelde daha sonra ortaya çıkar. Tiroid yetmezliği endokrin sistemi hastalıkları veya dengesizliklerinden biridir. Bundan başka hiperparatiroidi, sistemik lupus eritematozus ve vitiligo hastalıkları da kaş dökülmesine neden olabilir.

Özellikle de kadınlarda kaş dökülmesinin bir başka sebebi fazla kaş aldırma ve kaş kalemi, boyası veya tozları gibi makyaj malzemelerinin kadınlar tarafından aşırı kullanılmasıdır. Kaş aldırma kalıcı olarak kaşlarda eksilmeye yol açar. Bundan dolayı sadece çok gerekli durumlarda bu işlem uygulanmalıdır.

Egzamanın bir türü olan atopik dermatit gibi deri hastalıkları da kaş dökülmesine neden olabilir. Bu durum kaşıntılı kızarıklıklara sebep olur. Eğer göz çevresindeki deriyi etkilerse iltihaplanma, şişkinlik ve kaş dökülmesi görülür. Özellikle cildi hassas olanlarda kozmetik ürün kullanımıyla daha da kötüleşir. Örneğin çocuklarda biotinidaz eksikliği hastalığında da kaş dökülmesi görülebilir.

Yine kemoterapi gibi kanser tedavileri kaş ve saç dökülmesine yol açabilir. İlaçları almaya başladıktan iki hafta sonra genellikle dökülmeler başlar. Cilt kanseri hastaları bu durumdan en fazla etkilenir.

Saç kıran sadece saçlarınızda değil kaş, sakal ve vücut kıllarında da dökülmeye yol açar. Bu durum bağışıklık sisteminin saç ve kıl foliküllerrini enfeksiyon olarak görüp, saldırmasıyla ortaya çıkar. Saç kıran tedavisinde halk arasında sarımsak tedavisi uygulanır. Acı verici ,ama bir o kadar da etkili bir yöntemdir.

Eğer kaş bölgesini bir yere çarptıysanız veya yaraladıysanız, o bölgede de kaş dökülebilir ve bir daha hiç çıkmayabilir.

Bütün bu sebeplerin yanış sıra enfeksiyonlar ya da geçirilen ağır hastalıklar, genetik öykü, kaşların sökülmesi ve hormon sayısındaki değişimler de kaş dökülmesine yol açmaktadır.

*********************************************************************

Değerli okurlarım kaş dökülmesinin doğal tedavisinde doğal olması kaydıyla zeytinyağı ve badem yağı kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu yağlar içindeki vitaminler sayesinde kaşı beslerler. İki yağdan da bir kaşık kadar alınarak karıştırılır. Bu karışımı bir kapta muhafaza edilir. Yağlar serin ortamda bozulmayacağı için uzun süre kullanılabilir. Pamuklu çubuk yardımı ile kaşlara sürülür. Yatmadan önce yapılması daha yararlı olacaktır.

Kaş dökülmesinin tıbbi olarak tedavisiyse   uzman bir doktor kontrolünde yapılması gereken kaş ekimiyle çözülebilmesiyle mümkün olabilir. Stresten uzak durmalı ve bakıma önem vermelisiniz. Sağlıklı günler diliyorum.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam