reklam
reklam

Londra’da karantina (1)

Köşe Yazarı: SONNUR ADA   Eklenme Tarihi: 21 Şubat 2021, Pazar - 00:03   Okunma Sayısı: 339397

Sağlık çalışanı bir arkadaşımın tespitiyle başlamak istiyorum yazıma.

“Burada doğal yollarla ya da kazayla ölenlere de test yapıyorlar ve pozitif çıkarsa ölüm nedeni covid oluyor”

 

Gerçeklerle saklambaç oynamadan covid sayısı ve sonucunu anlamaya çalışıyorlar.

 

İki aydır buradayım. Bu süreçte, test merkezlerine septomunuz olmadan da gidip test yapılabildiğini gözlemledim. 

Günlük test sayılarının yüksekliğinin düşmemesinin  temel nedeni, insanları test olmaya çağıran notların sokaklarda her köşe başında yer alması.

 

Yüksek sayıda test yaparak semptomsuz vakalar da böylece tespit edilmiş oluyor. İki aylık karantina gözlem sürecinin çıkarımlarını yaparken dışarıda neler oluyor kısmının, bilmemizi istedikleriyle sınırlı kalmamış olmasını diliyorum.

Burada olduğum süreçte defalarca İngiltere haberlerini çarpıtarak daha iyi durumda olduğumuzu düşünmemizi isteyen basının haberleri de notlarımızın arasında dursun.

 

İnsan olarak sokakta kalacağınız süreci ya da yaşınıza bağlı sokağa çıkma hakkınızı elinizden almıyorlar. Parklarda oturan ya da markete ekmeğini almaya gelen emekli insanlar yasak duvarıyla karşılaşmıyor.

 

Yine basın,  belediyeler ve sağlık bakanlığı aracılığıyla yürüyüş yapmak temiz hava ve spor yapmanın süreçteki önemi insanlara sıklıkla anımsatılıyor.  Kolaylaştırmak için parklarda yürüyüş yaparken kendinizi güvenli hissedeceğiniz yön çizgileri ve alanları kurulmuş.

 

Bağlı bulunduğunuz aile hekiminizde görevlendirilimiş sosyal hizmet uzmanları sizin ve ailenizin psikolojisini ve fiziksel sağlığını sormak için arıyor ve rutin kontrolleriniz için sağlık ocaklarına gitmeniz öneriliyor.

 

Çalışma hayatınızı etkileyen bir durum söz konusuysa normal kazancınızın yüzde seksenini ödüyorlar. 


Şikayet edenler var mı? Evet var, şikayet konularını bizimle kıyaslayınca çok lüks kaçıyor. Mesela tatil planı yapamamak, lokantaların, kahve ve pubların kapalı olması... Kuaförlerin kapalı olmasından dolayı bunalıma girdiğini söyleyenler de var.

 

Karantina sonuçlarının insanlarda oluşturduğu güven ve inancın olumlu yansımaları da Nisan ayında açılacak dükkanlar ve lokantalara yansıyacaktır.

 

Güven duygusunun, yönetime olan inancın bir süre sonra ülke ekonomisine de olumlu katkısı olacaktır.

 

76 yaşındaki komşum biriktirdiği parasını İskoçya'da harcama planları yapıyor, gözleri ışıldayarak.

 

Yönetimin en başındaki ile evinde oturan sıradan bir vatandaşa da eşit koşullarda uygulanan karantinanın insan olarak değerlilik duygusuna iyi geldiğini de paylaşmalıyım.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam