reklam
reklam

Lym (Beyaz Kan Hücresi)

Köşe Yazarı: CEVDET ÇETİN   Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2021, Cumartesi - 00:57   Okunma Sayısı: 1492344

Bağışıklık sistemi birbirinden farklı birçok hücrenin birleşiminden oluşur. Bir arada çalışan tüm bu bağışıklık hücrelerinin tek bir amacı vardır: sizi zararlı bakteri ve virüslerden korumak. Aynı zamanda bir beyaz kan hücresi olan lenfosit ise sizi koruyan yüzlerce bağışıklık sistemi hücresinden biridir. Tıptaki ismiyle lenfosit, kan testi sonuçlarında genellikle lym bazen ise lymph kısaltması ile gözükür.

Lenfosit bir çeşit beyaz kan hücresidir. Her biri diğerinden farklı görevler üstlenen binlerce beyaz kan hücresi bakteri, virüs ve diğer toksik maddeler ile savaşarak hastalıkları önler. En önemli beyaz kan hücrelerinden biri olan lenfosit kemik iliği kök hücreleri tarafından üretilir. Üretilen lenfositlerin bir kısmı kana karışırken büyük kısmı lenf sistemindeki dalak, lenf bezi ve bademcik gibi organlara yerleşir.

Değerli yaşa ve hamilelik durumu olup olmamasına göre oldukça farklılık gösteren lenfosit değerleri kan testi sonuçlarında LYM şeklinde gözükür. Yani lym ya da lympth nedir sorularının cevabı aslında bu değerlerin kanınızdaki lenfosit hücrelerinin oranını gösterdiğidir.

 

LYM Normal Değeri

LYM değerlerinin yaş ve hamilelik durumuna göre oldukça değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden normal lenfosit değeri hakkında konuşurken bu değerleri çocuk, hamile yetişkin ve hamile olmayan yetişkinler için ayrı ayrı belirtmek gerekir. Her laboratuvar kan testi için farklı ölçüm tekniği kullanabildiğinden kan değerlerinizle ilgili en doğru yorumu doktorunuz yapacaktır. Ancak LYM için genellikle standart bir ortalama değer vardır. Hamile olmayan bir yetişkinde her mikrolitre için kanda 1000 ila 4600 arası lenfosit kan hücresi varken bu değer çocuklar için her µL (mikrolitre) kanda 3000- 9500 aralığındadır.

 

Lenfosit Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Grip ya da başka bir hastalık, yoğun stres veya ağır spor gibi birçok faktör sebebiyle LYM değerlerinde aşırıya kaçmayan anlık değişimler görülmesi normaldir. Çocuklarda mikrolitre başına 3000, hamile olmayan yetişkinlerde ise 1000’in altına düşen lenfosit değeri lenfopeni tanısı anlamına gelir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücudun virüslere daha açık hale gelmesi anlamına gelen lenfosit düşüklüğü üç sebepten kaynaklanıyor olabilir: Vücudun yeterli miktarda lenfosit üretememesi, lenfositlerin lenf bezleri ya da dalakta tutuluyor olması, bazı toksinlerin lenfositleri yok etmesi. Bu üç duruma ise birbirinden oldukça farklı durumlar sebep oluyor olabilir.

 

Lenfosit Düşüklüğü Sebepleri

-Yetersiz beslenme

-Grip gibi enfeksiyon hastalıkları

-Bazı kanser hastalıkları

-Kemoterapi gibi bazı uyuşturucu ilaçlarKortizon

-Stres

Lenfosit düşüklüğü belirtileri maalesef çok belirgin olmayan ve diğer pek çok rahatsızlıkla karıştırılabilecek türdendir. Yorgun ve güçsüz hissetme, kilo kaybı, ateş, özellikle geceleri üşüme ve eklem ağrıları düşük LYM değerlerine işaret olabilir. Ancak bu şikayetlere sebep olabilecek birçok farklı durum olabileceğinden lenfosit düşüklüğü belirtileri hakkında konuşmak oldukça zordur.

Düşük LYM değerleri basit bir ilaç tedavisiyle kolayca normal değerine getirilebilir. Çoğu zaman ilaç tedavisine gerek duyulmadan bu değerleri yeterli beslenme ile normale döndürmek mümkündür. Yağsız tavuk ve balık eti, fasulye, protein bakımından zengin süt ürünleri, C vitamini zengini meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler lenfosit değerlerini yükseltmede oldukça etkilidir.

 

LYM Yüksekliği

Yetişkinlerde mikrolitre başına 4800, çocuklarda ise 9000 üzeri olan LYM değeri yüksek olarak kabul edilir. Vücutta LYM değerleri genellikle bir hastalık geçirme durumunda, vücudu enfeksiyon ve bakterilere karşı korumak için artar. Özellikle kabakulak ve kızamık gibi salgın hastalıklar, tüberküloz, sarılık ve boğmaca, kan damarı iltihabı ve lösemi hastalıkları yaşanması durumunda kan tahlillerinde LYM değerinde artış görülür. Bu artış genellikle hastalıktan sonra geçer, ancak geçmezse doktora görünmekte fayda vardır. Peki lenfosit yüksekliği belirtileri nelerdir? Herhangi bir belirti gösterir mi? Lenfosit yüksekliği genellikle bir hastalık durumu sebebiyle ortaya çıktığından hastalığa eşlik eden ateş, kusma ya da öksürük gibi belirtilerin LYM yüksekliğinden kaynaklanıyor olması ihtimal dahilindedir diyebiliriz. Ancak aynı değerin düşük olması durumu için de söylediğimiz gibi yüksek LYM değerleri için belirgin semptomlardan bahsedemeyiz.

 

Lenfosit Yüksekliği Belirtileri

LYM yüksekliğinin bir belirti gösterdiğini söylemek pek doğru olmayabilir. Ancak kandaki değer çoğunlukla bir hastalık sebebi nedeniyle yükseldiğinden hastalık belirtilerini lenfosit yüksekliği belirtileri olarak da kabul edebiliriz. Yani hastalıklara bağlı olarak görülen ishal, bulantı, kusma, ateş ve halsizlik gibi belirtiler aynı zamanda lym yüksekliği belirtileridir.

 

Lenfosit Aşısı Nasıl Yapılmalı

Yapılan bazı araştırmalar nedeni açıklanamayan düşüklere bağışıklık sistemindeki bazı bozuklukların sebep olabileceğini göstermiştir. Buradan hareketle kimi zaman, infertilite ve kısırlık tedavilerinde, neden bilinmeyen sebeplerle hamile kalamayan kadınlara lenfosit aşısı tavsiye edilebilmektedir.

Lenfosit aşısı uygulamasında, önce erkekten kan örneği alınır ve bu örnekteki lenfositler ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu hücreler anne adayının koluna cilt altı enjeksiyonları ile yerleştirilir. Hamilelik ihtimali yaratacağı umulan bu aşının bugüne kadar bebeğe herhangi bir zarar verdiği görülmemiştir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam