reklam
reklam

Jackie

Köşe Yazarı: SİNAN ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2017, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 1460546

Tarihler 28 Temmuz 1929 ‘u gösterdiğinde  John Vernou Bouvier ile Janet Norton Lee çifti ilk çocuklarını Jacqueline  Bouvier olarak dünyaya getirir.Aile: New England Bölgesi’nin zengin ailelerinden birisidir. Doğarken; kaderi yazılmıştır Jacqueline Bouvier’in.24 yaşında ise 12 Eylül 1953’te Washington’un en gözde bekarı olan John Fitzgerald Kennedy ile evlenir. Kennedy de Katolik İrlandalı zengin bir aileden gelir. Bu ünlü Aile’nin hayat hikâyesi ise ayrı bir yazı konusudur.

Temsilciler Meclisi'nin Massachussets üyesi olan John F. Kennedy ise aile büyüklerinden biraz farklı bir profil çiziyordu. Ailede  babası  siyasete atılmak üzere yetiştirdiği ağabeyi Joe savaşta ölünce Kennedylerde politika devri John F. Kennedy’yle başlamış oldu. Bu görevi sırasında çalışma koşullarının iyileştirilmesini, ücretlerin yükseltilmesini, kiraların ve fiyatların düşük tutulmasını, sosyal konut yapımının ve yaşlılara yönelik sosyal güvenlik hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını savundu. Soğuk Savaş’ı da ilk dilendirenlerdi .Ancak savaş karşıtı duruşa da sahipti. Kennedy göreve başlarken yaptığı konuşmada Amerikalıları insanlığın ortak düşmanları olan zorbalığa, yoksulluğa, hastalığa ve savaşa karşı uzun sürecek bir mücadelenin yükünü taşımaya çağırmıştır.(20 Ocak 1961)

1956'da dünyaya gelen ilk çocukları Arabella Kennedy yedi aylıkken öldü. 1957'de kızları Caroline(Günümüzde ABD’nin Tokyo Büyükelçisidir), 1960'ta da John F. Kennedy, Jr. dünyaya geldi. (Öl.Tar :1999) 1963'te prematüre doğan son çocukları Patrick Bouvier Kennedy ise ancak iki gün yaşayabildi.

8 Kasım 1960'ta yapılan başkanlık seçiminde, Kennedy Cumhuriyetçilerin adayı olan (sonradan kendisi de başkan seçilen) Başkan Yardımcısı Richard M. Nixon'ı yalnızca 113.000 oyluk bir farkla geçtiğinde  43 yaşında; eşi Jackie ise 31 yaşındaydı.

İki yıl, 10 ay ve iki gün boyunca; yani eşi , John F. Kennedy bugün halen  tartışılan suikasta uğrayana değin Jackie Kennedy 20. yüzyılın en çarpıcı, en etkileyici ve en medyatik “First Ladysi olarak anıldı.

Fotojenik güzelliği, ağırbaşlılığı ve gizemli kişiliğiyle adeta hiç film geçmişi olmayan bir sinema oyuncusuna benzeyen Jackie Kennedy 60’larda tüm dünyanın tanıdığı bir figüre dönüşürken 1968’de büyük servet sahibi  ünlü armatör Aristote Onassis’le sürpriz bir biçimde evlendi. Tabi; kayınbiraderi ve yakın arkadaşı  olan Robert F. Kennedy’nin  de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesi ve  bu olayın da  Jackie’yi epey  etkilediği ifade edilmektedir.

Evlilikleri Onassis'in 1975'teki ölümüne dek sürer. Bundan sonraki ömrü ise Jackie için; editörlükle geçmiştir. Kendini tamamen anneliğe adamıştır. Sade bir yaşam sürmeye çalışır. Tarihler 19 Mayıs 1994’ü gösterdiğinde  ise Jacqueline Kennedy Onassis amansız hastalığın kurbanı olur. Jackie 65 yılık ömrünü pek çok önemli olayla geçirmiştir. 20. Yüzyılın en önemli ve en tanınan kadınları arasına girmiştir.

Başkan John F. Kennedy'nin 1963'te Dallas'ta uğradığı suikast sonucu ölmesinin ardından First Lady Jacqueline Kennedy(Jackie), tüm ülkenin gözü üzerindeyken bu büyük travmayı atlatmak, kocasının tarihi mirasını yaşatmak ve çocuklarının karşısında dik bir duruş sergilemesi sürecini yani iki haftalık bir dönemi ele alan; Pablo Larraín tarafından yönetilen ve Noah Oppenheim tarafından yazılan 2016 yapımı biyografik drama filmi Jackie’ye gelirsek… Farklı bir biyografik tarzın olduğu belli. Pablo Larraín’in titiz bir yönetmenlik üslenmesi de olumlu bir özellik.

Kıymetli okuyucularım : iş senaryoya gelince yönetim, sinematografi  ve oyunculuklardaki titizliği ne yazık ki  daha az görüyoruz. Bunun da sebebi senarist Noah Oppenheim’in  tarihin en çok tartışan ve komplo teorilerinin de üretildiği bir olayın (J.F.K Suikastını) daha da derinliğe götürememesinden kaynaklanmakta. Entelektüelin Kutsal Kitabı gibi dikkat çekici ve özel bir çalışmaya imza atan Oppenheim’dan daha iyisini beklerdik. Buna rağmen dikkat çeken ve duygu içerikli  replikler yazması bu eleştirimizi biraz  olsun hafifletiyor.

Ve Natalie Portman. Kariyerinin en iyi performansı kesinlikle bu filmde kıymetli okuyucularım. Hatta meşhur Leondaki 13 yaşında olan Portman’ın ötesine geçmiş bir oyunculuk .Ben Meryl Streep 6.cı Oscar’ını kazanırsa şaşırmam diyordum: fakat iki rakibi  de (Emma Stone ve Natalie Portman) çetin ceviz çıktılar. Ben en azından bir Oscar’ları olsun diye Portman’ın ve Stone’nin de Oscar almasından memnun olurum. Ancak; Natalie Portman daha iyisini çıkartabilir mi diye de düşünmüyor değilim. Sebebi de Portman’ın son dönemde daha bir ivme kazanması.

J.F.K Suikastını en iyi ele alan film halen bence; Oliver Stone'nun yönettiği  başrollerinde Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon'un oynadığı 1991 tarihli  J.F.K’tir. Ancak Pablo Larraín imzalı Jackie’yi de yabana atmayın derim. Zira: Jackie’nin yaşadığı bu büyük  travma irdeleniyor filmde

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam