reklam
reklam

SÖZ MÜ?

Köşe Yazarı: ELİF ÇINAR   Eklenme Tarihi: 8 Aralık 2020, Salı - 10:39   Okunma Sayısı: 604775

Yeni çözüm önerimi kamuoyuna sunmuş bulunuyorum. Hadi hayırlı uğurlu olsun.

Gelin hep beraber bir yanlıştan dönelim. Kadın ve şiddet kelimelerini sürekli yan yana kullanmaktan vazgeçelim. Kadına minnet yakışır. Kadın annedir, kadın güzelliktir, kadın zarafettir, kadın eştir, kadın insandır, kadın kadındır, kadın minnet duyulması gereken bir varlıktır.

Afişlerde, sosyal medyada, reklamlarda, sokakta, her yerde hatta eğitimcilerin ve bilim insanlarının dilinde. İki kelime… Kadın ve şiddet. Niyet doğru; ama yöntem yanlış. Negatif yönlü mesaj veriliyor. Bir şeyi kırk defa söylersen olur. Biz kaç milyon kez söyledik, yazdık, resimledik Allah bilir. Çamurlu kek olmaz, çamurlu kek yapma, çamurlu keke hayır… “Benim kekimin neden çamuru yok?” diye düşünen insanlar olabilir. Evet adam bunu düşünüyor ki şiddet vakaları tavan yaptı. İnsan bunu sürekli duyup görürse ister istemez çamur ve kek kelimeleri birleşik olarak bilinçaltına kodlar. Toplumsal hipnoza mahal vermeyelim. Kadına şiddet yakışmıyor kadın ve şiddet kelimesi çok fazla bir arada yer aldı. “Kadın” kelimesinin yanına koca koca puntolarla hemen yapıştırıverdik “şiddet” kelimesini. Ardından gelen zavallı “hayır” kelimesi pek okunmadı ki çok da hayırlı olamadı herhalde. Bunu bilinçli olarak yapmadıklarını umut ediyorum. Ve buradan herkese yeni teorimi sunuyorum.

Artık kadına şiddete hayır demeyelim, demeyin. “Kadına minnete evet.” diyelim şiddet kelimesini atalım minnet kelimesini kullanalım. Kadın ve şiddet kelimesi artık yan yana gelmesin.

Şiddete değil minnete odaklanalım. Elimizdeki resme başka bir pencereden bakalım. Şiddeti normalleştirmeyelim. Şiddeti yaymayalım. Minneti ve minnet örneklerini yayalım. Minnetimizle şiddeti boğalım. Şiddet demeyelim. Minnet diyelim. Bu da bir eylemdir; ama pozitif yönlü mesaj veren bir eylemdir. “Şiddet” gitsin “minnet” yazılsın artık. Şiddet yok tamam mı? Söyleyenin ağzına acı biber süreceğim bak! Tamam, söz mü, anlaştık mı?

İlk sloganı ben buraya ekliyorum. “Kadına minnete evet.” Siz de yayın, yazın, paylaşın. Şiddetin yerini minnet alsın. “Kadına MİNNETE evet!” “Kadına MİNNETE evet!” “Kadına MİNNETE evet!”

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam