reklam
reklam

AİLEDE DEMOKRATİK TUTUM

Köşe Yazarı: SALİH KOÇ   Eklenme Tarihi: 1 Aralık 2020, Salı - 01:08   Okunma Sayısı: 290230

Yıllar önce Dr. Erdal Atabek’in ‘’Çocuklar, Büyükler ve Tavşanlar’’ adlı bir kitabını okumuştum. Bundan yaklaşık yirmi altı yıl önce ( 1994) kaleme alınmış bu kitapta; diğer birçok görüşlerin yanında ailedeki demokratik tutumun önemi vurgulanıyor ve ‘’Ne zaman ki çocuklar; anne, babanın tahsil düzeyini aşarsa işte o zaman ailede demokratik yaşam başlar. Kız ortayı, oğlan da liseyi bitirdi. Onların da fikrini soralım’’ gibi anlamlara gelen çok güzel öngörüler vardı. Belki şimdiye kadar bir yerlerde yazmadım ama sohbetlerimde bu örneği/öngörüyü çok dillendirdim. Tıpkı yazarımız Dr. Erdal Atabek gibi ben de bir eğitimci olarak buna çok umut bağlamıştım.

Çağımızda diğer teknolojilerin yanında iletişim araçları da hızla gelişti, buna bağlı olarak sosyal medyadaki gelişmeler çok hızlandı. Öngörüyü doğrular nitelikte sonuçlar gözlemlesek de sonuç tam da umduğumuz gibi olamadı. Aile büyüklerinin ‘’Bir de oğlana/kıza soralım’’ diyecekleri demokratik aile ortamı yıllar ilerledikçe yerini ‘’Sen anlamazsın!’’ boyutuna geliverdi.

Günümüzde çocuk eğitimini, demokratik aile tutumlarındaki olumsuzlukları, gelişen teknolojiye, sosyal medyadaki gelişmelere bağlamayı alışkanlık haline getirerek bir bakıma uygulanan eğitim sistemi veya çocuk yetiştirme yöntemlerimizi gözden kaçırmak anlamına gelmektedir. Sosyal medyadaki hızlı gelişme bahaneleri, uygulanan eğitim sistemi veya çocuk yetiştirme yöntemlerimizi gözden kaçırmak isteyenlerin değirmenine su mu taşımaya yarıyor diye aklıma gelmiyor da değil…

İster istemez ‘’Bizi bu noktaya kim veya ne getirdi?’’ sorusu kafamıza takılıyor haklı olarak. Bu bir öngörü hatası mı? Yoksa bir yerlerde yaptığımız eksiklik mi? Buna bir başarısızlık da diyebiliriz. Okuduğum kişisel gelişim kitaplarının birinde ‘’Başarısızlık varsa orada ihmal edilmiş bir kural veya kurallar manzumesi vardır.’’ diye yazıyordu.

Aile içindeki demokratik tutumlardaki görülen olumsuzlukları; teknolojideki baş döndüren hıza, sosyal medyadaki gelişmelere bağlama alışkanlığını bırakarak; uygulamaya çalıştığımız eğitim sistemi ile çocuk yetiştirme yöntemlerimizde aramanın doğru bir tutum olacağını düşünenlerdenim…

Aile en küçük bir topluluktur. Ailedeki demokratik ortam ülkeye yansıyacaktır. Buradan hareketle; demokratik aile demokratik Türkiye’dir diyebiliriz…

 

Ülke olarak huzura, birlik beraberliğe giden yolun demokratik aile tutumlarından geçtiğini hatırlatarak çok değerli okurlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum…

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam