reklam
reklam

Somut Olmayan Kültürel Miras Günü İstanbul'da Kutlanılıyor (17 – 20 Ekim 2020)

Köşe Yazarı: BAŞAK ERTEKİN   Eklenme Tarihi: 20 Ekim 2020, Salı - 10:16   Okunma Sayısı: 496269

İstanbul'daki ‚Dimitrie Cantemir’ Romen Kültür Merkezi, Türk kültürü coğrafyasında Romanya'nın kültürel gelenek ve göreneklerini tanıtmak için düzenlediği bir dizi etkinliğe devam etmektedir.

 

Romen Kültür Merkezi 17-18 Ekim tarihleri arasında, ülkenin çeşitli etnografik bölgelerinden geleneksel Romen kıyafetlerine ait giyim tarzlarının tanıtımı için halk sanatçılarının yetenek ve becerilerini sanatsal olarak yakalayan bir çevrimiçi proje gerçekleştireceğini duyurmuştur.

 

Çevrimiçi kamu, Romanya Ulusal Köylü Müzesi’nin hazırladığı, Türkçe altyazılı bir videoyu izleme fırsatı olacağı belirtilmiştir. Bu giyim kuşamlar, Romanya yöresinin geleneksel kıyafetlerine adanmış "Kültür Giyiyoruz" projesi kapsamında Romanya Ulusal Köylü Müzesi tarafından sunulan "Köylü Giysileri" Koleksiyonunun konusu olmuştur. Sanal sergide, Google Arts & Culture platformundaki mevcut koleksiyonlara eklenmiş olan 27 giyim eseri yer almıştır.

 

19 ve 20 Ekim tarihleri arasındaki program, Ţara Crișurilor, Bihor'dan bir nakıştan esinlenilen, Romen tasarımcı Dorin Negrău imzalı ve geleneksel Romen motiflerini ön plana alan "The Winds Blows" koleksiyonunun bir parçası olan farklı bir filmin sunumuyla tamamlanacaktır. Çekimler, Romanya köyü için sembolik bir önemi taşıdığı başka bir müzede, Bükreş "Dimitrie Gusti" Ulusal Köy Müzesi'nde yapılmıştır.

 

Somut Olmayan Kültürel Miras Günü (17 Ekim) vesilesiyle İstanbul ‚Dimitrie Cantemir’ Romen Kültür Merkezi’nin hazırladığı program, Romanya'nın çeşitli kültürel bölgelerinin ulusal kültürel mirasını tanıtmayı, geleneksel motiflerin ve sembollerin modern ve çağdaş kıyafetlerle bütünleştirilmesini teşvik etmenin yanı sıra Romanya'daki en büyük ve en prestijli etnografya müzelerinden ikisi, Romanya Ulusal Köylü Müzesi ve ‚Dimitrie Gusti’ Ulusal Köy Müzesi’ bu tanıtmayı amaçlamaktadır.

 

Somut Olmayan Kültürel Miras Günü, 2013 yılında ilan edilmiştir. 17 Ekim 2003 tarihinde, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin Paris'teki UNESCO Genel Konferansı'nda kabul edilmesini anmaktadır.

 

Sözleşme, Taraf Devletlerin somut olmayan kültürel mirası tüm biçimleriyle korumayı taahhüt ettikleri yasal araçtır. Somut olmayan kültürel mirasın bir vektörü olarak dil, gösteri sanatları, sosyal uygulamalar, ritüeller ve bayram etkinlikleri, doğa ve evren ile ilgili bilgi ve uygulamaların yanı sıra geleneksel el sanatlarıyla ilgili teknikler içeren sözlü gelenek ve ifadelerdir.

 

İstanbul ‚Dimitrie Cantemir’ Romen Kültür Merkezi tarafından başlatılan ve yürütülen program, Somut Olmayan Kültürel Miras Günü'ne (17 Ekim) adanmış çevrimiçi etkinlikler dizisinin bir parçasıdır.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam