reklam
reklam

KİTAP HEDİYE ETMEK BİR KÜLTÜRDÜR

Köşe Yazarı: NEJLA BİLGİN   Eklenme Tarihi: 4 Ağustos 2020, Salı - 09:07   Okunma Sayısı: 234098


Kitap en güzel hediyedir ve kitap hediye etmek kitap okuyan insan için çok değerli bir hediyedir. Yazar emek verip kitap yazıp, yayınlatarak zaten okurlarına kitap hediye etmiş oluyor. Birde bu kadar emek verdiği bir eserini imza karşılığı bedava istemek ne kadar doğru? Aylarca ve yıllarca uykusuz gecelerde, bilgisayar başında satır satır yüzlerce sayfa romanı, öyküyü yazmak kolay değil, gerçekten çok ciddi emek ve çalışma gerektiriyor. 

Her kitap yazılırken çeşitli araştırmalar gerekiyor, daha sonra sakin ortamlarda tamamen kitaba adapte olunmakta, her karakter için emek verilip o karakter ne yer, ne içer, içer, ne  düşünür, hayata nasıl bakar diye neredeyse o karakterin kimliğine bürünmekte yazar.  Kitapta kaç karakter varsa hepsi için ayrı, ayrı emek harcanmakta.  Bu nedenle kitap yazılırken çok zaman harcanır, Doğum süreci her vakit çok sancılı geçer. 

Doğumdan sonrası kitabın yayınlanma sonrasıdır.
Yayınlanma aşamasında yaşanan zorlukları hiç anlatmıyorum. Öyle ben bir kitap yazdım bunu her yayın evi yayınlamak içim sıraya girer diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Tabiki tanınmış bir isim değilseniz işiniz çok daha meşakkatli.

Eseriniz yayınevi politikalarına uygun olmalı ve bu devrin okuruna hitap etmeli. 
Her yayınevinin kendi yayın politikası var, her  eser her yayınevinde aynı kabulü ve değeri görmüyor. Bu süreç yazarı daha bir yıpratıyor. Kısaca yazmak zor, yayınlatmak zor, yayınlandıktan sonra okura ulaşması çok daha zor çünkü pek çok yayınevi kendisini kitap yayınlayan matbaa gibi görüyor, yayınlıyor kitabı işi bitiyor. Kitabı okura ulaştırma görevi size veriliyor. 

Bazı yazar arkadaşlar Anadolu'nun her yerindeki en ücra yerdeki kitap fuarlarına bile katılıp eserlerini okurları İle buluşturmak için ciddi emek harcıyorlar. Bazıları da tıpkı çorap pazarlar gibi kitaplarını zorla satmak için dil döküyorlar. İmza gününde mi yazar yoksa kitap pazarlama gününde mi tartışılır bu durum. Söyleşi yapmak ve kitabın tanırım günlerinden bahsetmiyorum, kitap fuarlarındaki imza günlerinden bahsetiyorum. Gerçekten uzaktan izlense bu yazarım diyen arkadaşların bozuk Türkçe İle konuşmaları ve okura yaklaşımları şaşırırsınız. Eserim dediği kitaba baktığınız vakit ise baştan sona ilk öğretim öğrencisinin bile yapmadığı imla hataları İle anlaşılmaz cümleler İle karşılaşırsınız. 

Birde sadece imla kurallarını biliyorum ben iyi yazarım diye kasılmalar ve ders kitabı gibi roman ve öykü yazanlar var bunlar ayrı bir yazı konusu olsun.

Kalemdaşım bir yazar arkadaş yazardan kitap isteme ve ücretsiz kitap alma hayalinde olanlara güzel bir yazı yazmış katılıyorum Yazdıklarına.
Maalesef binbir emek ve zorlukla yazdığımız ve yayınlatmak için olağanüstü zorluklarla mücadele ettiğimiz kitapları hediye etmemiz gerekir gibi bir beklenti var.

Komşunuz çorap imalatı yapıyorsa veya komşunuz pasta yapıyor ve satıyorsa siz ondan bedava çorap ve pasta beklentisine giriyormusunuz? 
Kitap niçin ücretsiz dağıtılsın! Yazarın bir sonraki yayınlayacağı kitap için araştırma yapmak, yazmak ve yayınlamak için paraya ihtiyacı yok mu? Yazarlar havadan beslenmiyor ayrıca imza günlerinde ve katıldığı kitap fuarlarında çoğunlukla cebinden harcıyor tüm masrafları. 

Adıma kütüphane kuruyorum diyenler kitap istiyor çoğunlukla. Adına kütüphane kuruyorsan bedelini de ödemem gerekmiyor mu? Kendi adına okul veya camii yaptırdığın zaman tuğlalarını, demirini, çimentosunu başkalarından bağış mı alıyorsun? Eğer bunları bağış alıyorsan kendi adına bir eser bırakmış olamazsın. Bağış karşılığı olmadan iyilik adına yapılan iş veya yaptırılan bir eserdir ve bedelini öz sermayen İle karşılarsın.

Yazdığı eserini bir kuruma bağışlayan ve eserinden elde ettiği cüzi miktarda geliri zaten bağışlayan bir yazara birde o kitabı bana ücretsiz ver veya gönder demek hangi akla ve vicdana sığar.

Kitap hediye etmek isteyenler kime kitap hediye etmek istiyorlarsa yazara o isme imzalatıp, ücretini ödeyip o kitabı hediye edebilirler.

Çiçekçi bir arkadaşınız olsa bir sevdiğiniz için çiçek almak için gitseniz ve çiçeğe yazılan karta istediğiniz notu yazıp bunu bana hediye et, bende başkasına hediye göndereceğim deseniz nasıl olur? Bunu düşünmek bile manasız gelirken kitap isteyip hediye edeceğinizi söylemeniz ne kadar manalı acaba?

Kitap fuarlarında ve imza günlerinde dost, arkadaş olarak gelip bu beklentilere girenler var. Birde bu kişiler kendilerini kültürlü çok okuyan kişiler olarak dile getiriyorlar. Çok okumak güzel fakat okuduğunu anlamak, emeğe saygı duymak çok daha güzel. 

Lütfen bu konuda biraz daha duyarlı olalım.

Selamlar,  saygılar, 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam