reklam
reklam

Sırt Ağrısı ve Sebepleri

Köşe Yazarı: ELİF DOĞAN   Eklenme Tarihi: 3 Temmuz 2020, Cuma - 10:15   Okunma Sayısı: 240436

Her yaş grubunda ortaya çıkabilen sırt ağrıları, kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilirken, bazen de kalp hastalıkları ve omurga eğriliği gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle sabit bir bölgede devam eden ve sürekli devam eden sırt ağrıları ciddiye alınmalıdır . Aksi takdirde bu ağrılar yaşamımızı olumsuz yönde etkileyecek ve işgücü kaybına uğratacaktır. Birçok hastalıkta da olduğu gibi sırt ağrılarından değil, geç kalınmaktan korkulmalıdır.

Değerli okurlarımız; sırt ağrılarının nedeni, sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni de strestir. Bünye, strese girdiğinde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda "C" harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır, sinirler baskı altında kalır.

Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunlukta, ağır kaldırma sonucunda, klima veya ventilatör altında uzun süre kalmada ağrılara yol açar ve dayanılmaz ağrılar çekeriz. Kas gerginliğini azaltmak için farkında olmadan sırtımızı kamburlaştırırız.

Maalesef ki; ağrıları uzun zaman çekenler, avuç avuç ilaç alırlar, doktor doktor dolaşırlar, büyük karamsarlığa kapılırlar. Eğer ki sırt ağrısı uzun bir süredir devam ediyorsa; , sırtta bir yaralanma veya zedelenme meydana gelmişse ya da doktorun başka bir rahatsızlıktan şüphelenmesi halinde gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir.

Sırt ağrısının araştırılmasında; kan tahlili, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Kas incinmesine bağlı sırt ağrılarının çoğu birkaç günde kendiliğinden geçer. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Sırt ağrısı farklı diğer hastalıklardan kaynaklanıyorsa ağrıya sebep olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir.

Doktorlar sırt ağrılarına sebep olan hastalıkları birkaç grupta toplamıştır;

  1. Masa başında çalışan grupta görülen ağrılar;:

Son yıllarda bilgisayarın hayatımıza daha fazla girmesi nedeniyle özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde sırt ağrıları sıklıkla görülmektedir. Genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, ağrının basınçla tetiklendiği rahatsızlık, daha çok masa başı çalışan kişileri etkilemektedir.

2.Myofasiyel ağrı sendromu:

Sırt bölgesinde kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrıların görülme sıklığı bilgisayarın hayatımıza daha fazla girmesi nedeniyle özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde arttı. Uzmanlarca yapılan çalışmalara göre; uzun süreli sırt ağrısından yakınan hastaların yaklaşık yarısında Myofasiyel Ağrı Sendromu mevcut. Bu sendrom özellikle ofis çalışanları gibi oturarak uzun süre çalışan kişileri etkiliyor. Bu hastalarda, genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, üzerine basmakla ağrının tetiklendiği noktalar bulunur. Kişilerin duruşlarının bozuk oluşu yakınmaları arttırır.

3.Kalp, akciğer ve safra kesesi hastalıklarından kaynaklı sırt ağrıları:

Sırt ağrısı; sırt bölgesinde omuzlardan kaburgaların bitimine kadar görülen ağrı olarak tarif edilmektedir. Gençlerde ve her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Sırt ağrıları sıklıkla duruş bozukluğundan kaynaklandığı gibi; vücudun farklı bölgelerindeki rahatsızlıklar (Safra kesesi taşı, mide ülseri, reflü hastalığı, kronik obtrüktif akciğer hastalığı vb. ) veya kalp hastalıklarının habercisi olabilir.

  1. Boyun fıtığı ve sırt ağrıları:

Boyun, sırt ve omuz birbirine yakın olduğu için bu bölgelerin ağrıları birbirleri ile karışabilmektedir. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabiliyor. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısı kaynağı olabiliyor. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar olabilmekle beraber, bu sorun daha nadir olarak görülmektedir.

Ağrıya özellikle kolda güç kaybı veya uyuşukluk eşlik ediyorsa, boyun fıtığının habercisi olabilir. Bel ağrısına ayak, bacaklarda güçsüzlük, uyuşma eşlik ediyorsa bel fıtığı olabilir. Sırt fıtığı da ağrı nedenidir. Boyun ve bel fıtığına göre daha seyrektir. Daha çok sırtın alt bölgesinde görülmektedir.

5.Fibromiyali(Yumuşak Doku Romatizması)

Fibromyalji daha çok da kadın hastalarda daha sık görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısına neden olan bir hastalıktır. Hastalar sıklıkla sabah yorgun kalktıklarından, çabuk yorulduklarından şikayetçi olurlar. Şikayetler soğuk, yorgunluk ve stresle artar. Bu grup hastada baş ağrıları, bağırsak sorunları (özellikle şişkinlik) ellerde uyuşma ve şişlik hissi gibi bazı başka şikayetler de sık gözlenir.

Depresif duygu durum hastaların ağrıya hassasiyetini arttırır. Bu nedenle hastaların bu yönden de tedavi olmaları ağrıları hafifletir. Hastalar sabah yorgun ve ağrılı olarak uyanırlar. Bazen vücudun sağ, bazen sol yarısı etkilenebilir. Yaygın nitelikte olan ağrıya bazen bel ve sırt ağrısı da eşlik edebilir.

6.Skolyoz(Omurga eğriliği)

Sırt ağrısı ile başvuran hastaların yaşı da dikkate alınmalıdır. Çünkü farklı yaşlardaki hastalarda farklı hastalıklar kendini sırt ağrısı olarak gösterebilir. Örneğin gelişme çağındaki çocuklarda skolyoz adı verilen omurga eğriliğinin tipik belirtisi sırt ağrısı olabilir. Çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi olarak adlandırılan “skolyoz” sırt ağrısıyla kendini belli etmektedir.

Bu sırt ağrıları hareketle artan, dinlenmeyle geçen özelliktedir. Şikayetler uzun süre bilgisayar başında kalındığında artış gösterir. Bu hastalığın sıklıkla takip edilmesi gerektiği için erken dönemde doktora başvurulması gerekmektedir. Çocuk ve ergenlerde genellikle ağrı olmayabilir. Omuz, kürek kemikleri ve kalçalardaki asimetri bu hastalığı gösterir.

*Sırt ağrısıyla Romatizmal hastalıklar arasındaki ilişkiler:

Değerli okurlarımız; kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir. Gece uykudan uyandıracak şiddetteki ağrılar (romatizmal hastalıklar), eklem şişmeleri gibi şikayetler de sırt ağrısına neden olmaktadır. Ergenlerde görülen ankilozan spondilitde sabah tutukluluğu, sabahları ciddi sırt ağrısı olur. Günün ilerleyen saatlerinde geçer. Juvenil romatoid artritin RF pozitif olan tipi kalça eklemlerini tutar ve sırt ağrısına neden olur.

*Zona’nın belirtisi sırt ağrısı olabilir mi?

Sorunun yanıtını verirsek; sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan zona hastalığı hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebilir.

*Gece olan sırt ağrıları nelerin habercisidir?

Yaşlı ve kadın hastalardaki kemik erimesi (osteoporoz) hastalığında sırt ağrısı, sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalması görülür. Bu durumda ilaç tedavisini yanı sıra sırt kaslarına yönelik egzersizler kişinin sırtında kalıcı kamburluk oluşmasını engelleyebilir.

Belli bir sırt omuru üzerinde yoğunlaşan, şiddetli, sürekli ağrı ve hassasiyet görülür. Omurgaları tutan omurga tümörleri gibi hastalıklar da sırt ağrısına neden olabilir. Bu nedenle; ağrı gece başlıyorsa, sürekli ya da şiddetliyse ve hastada kilo kaybı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.

Sırt ağrılarıyla bazı hastalıklar arasındaki ilişki

*3-5 dakika bekletilen idrarı simsiyah olan bir çocukta sırt ağrısın en olası nedeni alkaptonüri hastalığıdır.

*Kansızlığı olan bir çocukta gecenin ilerleyen saatlerinde sırt ağrısı ve kanlı idrar yapma görülüyorsa en olası hastalık paroksismal noktürnal hemoglobinüridir.

*El, ayak, bacaklarda uyuşma ve sırt ağrısı olan bir çocukta doğuşsal bir omurilik defekti olan hidromyeli ya da sonrada kazanılan omurilik hastalığı siringomyeli olabilir.

*Tek taraflı aksayarak yürüyen bir çocukta sırt ağrısının nedeni doğuşşsal kalça çıkığı, polio sekeli, diastomyeli, femur başı epifiz kayması, femur başı aseptik nekrozuda olabilir.

*Kansızlığı, çarpıntısı, ciltde sarılığı olan çocukta ciddi bacak ve sırt ağrısı varsa en olası tanı orak hücreli anemidir.

Sırt ağrılarının tedavi süreci

İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı, sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Yapılacak teşhisin hemen öncesinde öncelikle fiziki muayene, şikayetlerin dinlenmesi ile sonra da MR, BT ve direkt grafi incelemeleri ile konur. EMG de yardımcı olan bir uygulamadır.

Kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler (bu merhemleri iyice yedirerek sürdükten sonra mutlaka en az on dakika ütüyle ısıtılmış havlu, sıcak su torbası veya saç kurutma makinasıyla sıcak uygulanmalıdır) kullanılır; ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir.

Mutlaka fizik tedavi veya alternatif tedavi(masaj, manipulasyon, nöral terapi, akupunktur, soft lazer) uygulanmalıdır. Fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir.

Fizik tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse hastanın yaşamında stresi körükleyen unsurlarda köklü değişiklikler yapmak, tatile çıkmak, hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olur. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa bir psikiyatristin veya psikoloğun yardımını almak yararlı olur.

Tedavi bitiminde doktorunuzun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egsersizleri yapmak gereklidir. Eğer gerekli ortam bulunursa sırtüstü yüzmek en iyi egsersizdir. Güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmak gereklidir.

Tabi; bu tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır.

Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmek, yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardır.

Değerli okurlarımız için; sırt ağrılarından bazı korunma önerilerini sizlerle paylaşıp, yazımızı tamamlayacağız.

*Stresten kaçınmak, kilo vermek, sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapmak, ani hareketlerden veya kas zorlanmalarından kaçınmak gerekir.

*Sırtüstü yüzmek, yoga, pilates gibi spor aktiviteleri özellikle sırt ağrısı çekenler için yararlı olacaktır.

*Güneş, deniz, sıcak kum ve kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmalıyız.

Okurlarımıza ağrısız, şifa dolu, sağlıklı günler diliyorum.

Her yaş grubunda ortaya çıkabilen sırt ağrıları, kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilirken, bazen de kalp hastalıkları ve omurga eğriliği gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle sabit bir bölgede devam eden ve sürekli devam eden sırt ağrıları ciddiye alınmalıdır . Aksi takdirde bu ağrılar yaşamımızı olumsuz yönde etkileyecek ve işgücü kaybına uğratacaktır. Birçok hastalıkta da olduğu gibi sırt ağrılarından değil, geç kalınmaktan korkulmalıdır.

Değerli okurlarımız; sırt ağrılarının nedeni, sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni de strestir. Bünye, strese girdiğinde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda "C" harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır, sinirler baskı altında kalır.

Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunlukta, ağır kaldırma sonucunda, klima veya ventilatör altında uzun süre kalmada ağrılara yol açar ve dayanılmaz ağrılar çekeriz. Kas gerginliğini azaltmak için farkında olmadan sırtımızı kamburlaştırırız.

Maalesef ki; ağrıları uzun zaman çekenler, avuç avuç ilaç alırlar, doktor doktor dolaşırlar, büyük karamsarlığa kapılırlar. Eğer ki sırt ağrısı uzun bir süredir devam ediyorsa; , sırtta bir yaralanma veya zedelenme meydana gelmişse ya da doktorun başka bir rahatsızlıktan şüphelenmesi halinde gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir.

Sırt ağrısının araştırılmasında; kan tahlili, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Kas incinmesine bağlı sırt ağrılarının çoğu birkaç günde kendiliğinden geçer. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Sırt ağrısı farklı diğer hastalıklardan kaynaklanıyorsa ağrıya sebep olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir.

Doktorlar sırt ağrılarına sebep olan hastalıkları birkaç grupta toplamıştır;

  1. Masa başında çalışan grupta görülen ağrılar;:

Son yıllarda bilgisayarın hayatımıza daha fazla girmesi nedeniyle özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde sırt ağrıları sıklıkla görülmektedir. Genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, ağrının basınçla tetiklendiği rahatsızlık, daha çok masa başı çalışan kişileri etkilemektedir.

2.Myofasiyel ağrı sendromu:

Sırt bölgesinde kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrıların görülme sıklığı bilgisayarın hayatımıza daha fazla girmesi nedeniyle özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde arttı. Uzmanlarca yapılan çalışmalara göre; uzun süreli sırt ağrısından yakınan hastaların yaklaşık yarısında Myofasiyel Ağrı Sendromu mevcut. Bu sendrom özellikle ofis çalışanları gibi oturarak uzun süre çalışan kişileri etkiliyor. Bu hastalarda, genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, üzerine basmakla ağrının tetiklendiği noktalar bulunur. Kişilerin duruşlarının bozuk oluşu yakınmaları arttırır.

3.Kalp, akciğer ve safra kesesi hastalıklarından kaynaklı sırt ağrıları:

Sırt ağrısı; sırt bölgesinde omuzlardan kaburgaların bitimine kadar görülen ağrı olarak tarif edilmektedir. Gençlerde ve her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Sırt ağrıları sıklıkla duruş bozukluğundan kaynaklandığı gibi; vücudun farklı bölgelerindeki rahatsızlıklar (Safra kesesi taşı, mide ülseri, reflü hastalığı, kronik obtrüktif akciğer hastalığı vb. ) veya kalp hastalıklarının habercisi olabilir.

  1. Boyun fıtığı ve sırt ağrıları:

Boyun, sırt ve omuz birbirine yakın olduğu için bu bölgelerin ağrıları birbirleri ile karışabilmektedir. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabiliyor. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısı kaynağı olabiliyor. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar olabilmekle beraber, bu sorun daha nadir olarak görülmektedir.

Ağrıya özellikle kolda güç kaybı veya uyuşukluk eşlik ediyorsa, boyun fıtığının habercisi olabilir. Bel ağrısına ayak, bacaklarda güçsüzlük, uyuşma eşlik ediyorsa bel fıtığı olabilir. Sırt fıtığı da ağrı nedenidir. Boyun ve bel fıtığına göre daha seyrektir. Daha çok sırtın alt bölgesinde görülmektedir.

5.Fibromiyali(Yumuşak Doku Romatizması)

Fibromyalji daha çok da kadın hastalarda daha sık görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısına neden olan bir hastalıktır. Hastalar sıklıkla sabah yorgun kalktıklarından, çabuk yorulduklarından şikayetçi olurlar. Şikayetler soğuk, yorgunluk ve stresle artar. Bu grup hastada baş ağrıları, bağırsak sorunları (özellikle şişkinlik) ellerde uyuşma ve şişlik hissi gibi bazı başka şikayetler de sık gözlenir.

Depresif duygu durum hastaların ağrıya hassasiyetini arttırır. Bu nedenle hastaların bu yönden de tedavi olmaları ağrıları hafifletir. Hastalar sabah yorgun ve ağrılı olarak uyanırlar. Bazen vücudun sağ, bazen sol yarısı etkilenebilir. Yaygın nitelikte olan ağrıya bazen bel ve sırt ağrısı da eşlik edebilir.

6.Skolyoz(Omurga eğriliği)

Sırt ağrısı ile başvuran hastaların yaşı da dikkate alınmalıdır. Çünkü farklı yaşlardaki hastalarda farklı hastalıklar kendini sırt ağrısı olarak gösterebilir. Örneğin gelişme çağındaki çocuklarda skolyoz adı verilen omurga eğriliğinin tipik belirtisi sırt ağrısı olabilir. Çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi olarak adlandırılan “skolyoz” sırt ağrısıyla kendini belli etmektedir.

Bu sırt ağrıları hareketle artan, dinlenmeyle geçen özelliktedir. Şikayetler uzun süre bilgisayar başında kalındığında artış gösterir. Bu hastalığın sıklıkla takip edilmesi gerektiği için erken dönemde doktora başvurulması gerekmektedir. Çocuk ve ergenlerde genellikle ağrı olmayabilir. Omuz, kürek kemikleri ve kalçalardaki asimetri bu hastalığı gösterir.

*Sırt ağrısıyla Romatizmal hastalıklar arasındaki ilişkiler:

Değerli okurlarımız; kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir. Gece uykudan uyandıracak şiddetteki ağrılar (romatizmal hastalıklar), eklem şişmeleri gibi şikayetler de sırt ağrısına neden olmaktadır. Ergenlerde görülen ankilozan spondilitde sabah tutukluluğu, sabahları ciddi sırt ağrısı olur. Günün ilerleyen saatlerinde geçer. Juvenil romatoid artritin RF pozitif olan tipi kalça eklemlerini tutar ve sırt ağrısına neden olur.

*Zona’nın belirtisi sırt ağrısı olabilir mi?

Sorunun yanıtını verirsek; sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan zona hastalığı hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebilir.

*Gece olan sırt ağrıları nelerin habercisidir?

Yaşlı ve kadın hastalardaki kemik erimesi (osteoporoz) hastalığında sırt ağrısı, sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalması görülür. Bu durumda ilaç tedavisini yanı sıra sırt kaslarına yönelik egzersizler kişinin sırtında kalıcı kamburluk oluşmasını engelleyebilir.

Belli bir sırt omuru üzerinde yoğunlaşan, şiddetli, sürekli ağrı ve hassasiyet görülür. Omurgaları tutan omurga tümörleri gibi hastalıklar da sırt ağrısına neden olabilir. Bu nedenle; ağrı gece başlıyorsa, sürekli ya da şiddetliyse ve hastada kilo kaybı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.

Sırt ağrılarıyla bazı hastalıklar arasındaki ilişki

*3-5 dakika bekletilen idrarı simsiyah olan bir çocukta sırt ağrısın en olası nedeni alkaptonüri hastalığıdır.

*Kansızlığı olan bir çocukta gecenin ilerleyen saatlerinde sırt ağrısı ve kanlı idrar yapma görülüyorsa en olası hastalık paroksismal noktürnal hemoglobinüridir.

*El, ayak, bacaklarda uyuşma ve sırt ağrısı olan bir çocukta doğuşsal bir omurilik defekti olan hidromyeli ya da sonrada kazanılan omurilik hastalığı siringomyeli olabilir.

*Tek taraflı aksayarak yürüyen bir çocukta sırt ağrısının nedeni doğuşşsal kalça çıkığı, polio sekeli, diastomyeli, femur başı epifiz kayması, femur başı aseptik nekrozuda olabilir.

*Kansızlığı, çarpıntısı, ciltde sarılığı olan çocukta ciddi bacak ve sırt ağrısı varsa en olası tanı orak hücreli anemidir.

Sırt ağrılarının tedavi süreci

İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı, sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Yapılacak teşhisin hemen öncesinde öncelikle fiziki muayene, şikayetlerin dinlenmesi ile sonra da MR, BT ve direkt grafi incelemeleri ile konur. EMG de yardımcı olan bir uygulamadır.

Kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler (bu merhemleri iyice yedirerek sürdükten sonra mutlaka en az on dakika ütüyle ısıtılmış havlu, sıcak su torbası veya saç kurutma makinasıyla sıcak uygulanmalıdır) kullanılır; ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir.

Mutlaka fizik tedavi veya alternatif tedavi(masaj, manipulasyon, nöral terapi, akupunktur, soft lazer) uygulanmalıdır. Fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir.

Fizik tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse hastanın yaşamında stresi körükleyen unsurlarda köklü değişiklikler yapmak, tatile çıkmak, hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olur. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa bir psikiyatristin veya psikoloğun yardımını almak yararlı olur.

Tedavi bitiminde doktorunuzun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egsersizleri yapmak gereklidir. Eğer gerekli ortam bulunursa sırtüstü yüzmek en iyi egsersizdir. Güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmak gereklidir.

Tabi; bu tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır.

Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmek, yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardır.

Değerli okurlarımız için; sırt ağrılarından bazı korunma önerilerini sizlerle paylaşıp, yazımızı tamamlayacağız.

*Stresten kaçınmak, kilo vermek, sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapmak, ani hareketlerden veya kas zorlanmalarından kaçınmak gerekir.

*Sırtüstü yüzmek, yoga, pilates gibi spor aktiviteleri özellikle sırt ağrısı çekenler için yararlı olacaktır.

*Güneş, deniz, sıcak kum ve kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmalıyız.

Okurlarımıza ağrısız, şifa dolu, sağlıklı günler diliyorum.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam