reklam
reklam

SANAL ALEMDE AŞK BAŞKADIR

Köşe Yazarı: NEJLA BİLGİN   Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2020, Çarşamba - 10:31   Okunma Sayısı: 75526

Yıllar önce hayatlarımıza ev telefonları girdiği andan itibaren telefon ile karşı cins ile tanışma fırsatı çıkmış oldu. Rast gele numara çevirip telefonu açanın sesini beğenirse tanışma talebinde olanlar, tanıdığı kişiye yüzüne teklif edemeyeceği arkadaşlığı telefon İle teklif edenler vardı. Bu şekilde tanışanlar, konuşanlar, sevgili olanlar oldu.

Ev telefonu salonda sehpanın üzerinde gururla sergilenir üzerine de el işi dantel örtülürdü. Sesi de o kadar çok rahatsız ediciydi. Okulların ders zili bile kulağa  daha hoş geliyordu. Zır, zır çalar evin her odasından sesi duyulurdu. Zaten telefon çalınca aile alarma geçer, telefonu açanın yanına dikilir "kim arıyor, ne diyor?" diye soru yağmuruna tutar, karşı tarafın sesinin duyulmasına ister istemez mani olurdu.

Telefonu evde anne veya baba açardı. Evin kızı ancak annesi evde meşgul ise açar, babası evdeyken telefonun yanına bile yaklaşmazdı.
Bazı evlerde telefon kilitliydi, sadece dışarıdan arandığında açılırdı. Evin Reisi telefonu kilitler bu şekilde telefon masrafından kurtulurdu.
 Mahalle bakkallarından para verip telefon etmek mümkündü. Telefon kulübeleri vardı her mahallede fakat çoğunlukla bozuk olur jeton yutardı veya kuyruk olurdu. Zaten ne konuşsan sıradaki dinler hiçbir mahremiyeti olmazdı konuşmanın.

Daha sonra araba telefonları hayatımıza girdi, kaba bir telsiz telefondu bunlar ve iletişim çok sağlıklı değildi. Ya çekmiyor yada iki taraftan birisi sesi iyi duyamıyordu.

En sonunda cep telefonu hayatımıza girdi. İlk önce işi gücü olanlar cep telefonu edindi, ardından, ihtiyacı olanlar,  en sonunda da her herkesin cep telefonu oldu. Bu andan itibaren insanlar ellerindeki cep telefonuna aşık oldu ve o telefonun adı el telefonu oldu. Keza o telefonlar her daim elde taşınmaya başladı. Birde bunların modelleri önemli oldu. Sadece alo diyenler ve hiçbir fonksiyonunu kullanmayan veya gerekmeyenler bile en üst modelini hava atmak için almaya başladı.

 O tarihten itibaren cep telefonları olmadan tuvalete bile gidemez olduk. Tuvalette sürekli telefonda konuşanlar, ana caddeden karşıya geçerken gözlerini telefondan ayırmayanlar başladı. Bu arada iletişim ağı güçlendiği için telefonlar tanışma, buluşma aracı olarak ön sırada yer aldı. Artık randevuya geç kalma ve randevuyu unutmak mümkün olmadı. Karşı taraf sabahın köründen gece yarısına kadar istediği saatte sana ulaşabilme hakkını kendinde gördü.

Oysa eskiden ev telefonu zamanında akşam dokuzdan sonra ve sabah dokuzdan önce kimse kimseyi acil bir durum olmadıkça arayıp rahatsız etmiyordu.
Şimdi herkesin elinde El telefonu olduğu için telefonunuzu bilen herkes sizi günün her saat diliminde arama hakkını kendinde görmeye başladı.

Arayıp geri dönmediğiniz zaman sorun olmaya başladı. Aslında insanların kendine ait uyku, dinlenme, yeme, içme vs, gibi özel zamanlara da ihtiyacı var. Bunlar biranda göz ardı edilmeye başlandı.

Birde telefonlarla birlikte mesaj ve bedava kaç dakika görüşebileceğin paketler çıktı, hatta konuştukça bedava dakika mesaj yükleyen hatlar türedi. Mahremiyet ortadan kalktı. Zaman ilerledikçe internet ve görüntülü konuşma çıktı durum daha da vahim olmaya başladı.

Artık tanışmak istediğin yerli yabancı kim varsa bir tık ötede oldu. İnternet paketleri yaygınlaştı ve herkesin telefonunda internet oldu, tanışmak için arkadaşlık siteleri kuruldu. Normal kimlikleri ile sayfalara girenlerin dışında sanal yani sahte kimliklerle girenler çoğaldı, evliler bekar, yaşlılar genç, eğitimsizler kendilerini eğitimli, yoksullar varsıl olarak tanıtmaya başladı. Yuvalar önce sallandı ardından yıkıldı.

Genç, yaşlı kim varsa elinde telefon İle efsunlanmış gibi gözlerini ekrana kilitledi. Dış dünyaya tamamen kapattı, sanal bir alem içinde sanal bir dünyada yaşamaya başladılar.
Burada kurulan sanal aşklar sevdaya dönüşmedi, kısa vadede herkesin birbirine oynadığı oyunlarla son buldu. Çok az insan gerçek kimliği ile bu alemde bulundu ve düzgün dostluklar kurdu.

Bir sonraki zamanda insanların birbirine söyleyecek hiçbir şeyi kalmadı. Telefonun şarjı bitince insanlar şarjım bitti demeye başladı ve telefonla bütünleşti.
Akşam yemeği için pişen yemek, içilen kahve, alınan giysi veya eşya görgüsüzce sergilendi.

İlişkiler sanal başladı, sahte duygularla sürdü ve birçok kişi sanal alemde aşk başkadır diye düşündü ve duygularını sanal alemde tüketti, gerçek alemde yaşayacak aşk kalmadı. Güven sorunu başladı keza herkes birbirini aldatmaya başladı.

Ellerimizden cep telefonu cebinize konulmadığı ve sadece iletişim aracı olarak kullanılmadığı sürece sanal telefon aşkı sürmeye devam eder.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam