reklam
reklam

Dolandırıcılığın Hukuki Boyutu

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2020, Cuma - 10:53   Okunma Sayısı: 128270

Son dönemde ülke gündemimize giren konulardan bir başkası da dolandırıcılık. Örneğin; telefon üzerinden  polismiş gibi sizi arayıp “Teröre veya mafyaya mali destekte bulundunuz.” gibi sözler sarf ediyorlar ve inandığınız takdirde, ki bir çoğu bu numarayı yiyor dolandırıcının ağına düşüyorsunuz. Türkiye'de binlerce kişi dolandırıcıların ağına düştü. Dolandırılanların arasında üniversite profesörleri de var, ev hanımları da, gençler de var.

Değerli okurlarım; dolandırıcılık suçunun takibi şikâyete bağlı değil. Savcılık bu suçun işlendiğini tespit ettiği anda resen soruşturma açar.  Şikâyetin azami süresi dava zamanaşımı süresi olan 8 senedir.  Basit dolandırıcılık suçu uzlaştırma yasasına tabidir. Gerek soruşturma aşamasında gerekse kovuşturma aşamasında uzlaştırma mümkündür. Ancak nitelikli dolandırıcılık suçunda uzlaştırma mümkün değildir.

Nitelikli dolandırıcılık suçunda fail mağdurun dini duygularını istismar eder veya kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanır.  Kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanır.  Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından, istifade eder.  Kamu kurum ve kuruluşlarını araç olarak kullanır.  Basın yayın organlarının sağladığı kolaylıktan yararlanarak bu suçu işleyebilir. Bilişim sistemlerini banka kredi kurumlarını araç olarak kullanabilir.  Serbest meslek sahipleri bu mesleğe duyulan güveni kötüye kullanarak dolandırıcılık suçu işleyebilir. Sigorta bedelini almak için işlenirse yine nitelikle dolandırıcılık suçu oluşur. 

*Mağdurla sizin aranızda hukuki bir ilişki varsa ve siz de bu hukuki ilişkiye dayana alacağınızı tahsil etmek için dolandırıcılık suçu işlerseniz TCK 159 Maddedeki suç oluşmaktadır.  Bu suçların takibi ise şikâyete tabidir.

*2016’da konu hakkında yeni hukuki düzenlenmeler yapıldı. Buna göre ;asit dolandırıcılık suçlarının cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.   Nitelikli dolandırıcılık suçunda ise suçun işlendiği tarih bizim açımızdan önemlidir.  Şu 24 Kasım 2016dan önce işlenmişse; 2 yıldan 7 yıla hapis cezası verilir.  Şu anki mevcut yasaya göre 6753 sayılı yasa ile TCK 158.  maddeye göre 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alınır ve  ayrıca 5000 tl adli para cezası da bulunmaktadır.

*Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak bilişim sistemlerini araç olarak kullanarak banka veya diğer kredi kurumlarına tahsis edilmemesi gereken krediyi açtırmak için ya da sigorta bedelini almak için kişinin kendisini kamu görevlisi banka görevlisi olarak tanıtarak bu suçu işlerse kamu görevlileri ile onların nezdinde hatırı sayılır bir ilişkisi olduğunu belirterek işlerse cezanın alt sınırı 4 seneden başlar ve adli para cezası elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.

*Dolandırıcılık suçunu 3 ya da daha fazla kişi işlerse ceza   ½  oranında artırılır.

*Örgüt faaliyeti çerçevesinde bu suç işlenirse ceza 1 kat artırılır.

 

*Eğer 3 ya da daha fazla kişi dolandırıcılık suçu işliyorsa basit dolandırıcılıkta 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası ayrıca 7500 güne kadar Adli para cezası verilir.

*Dolandırıcılık suçlarında etkin pişmanlık mümkündür. Mağdurun zararını dava açılmadan önce giderilirse 2/3 oranında ceza indirimi yapılır. Dava açıldıktan sonra 1/2 oranında indirim yapılır.

*Dolandırıcılık suçlarında Adli para cezası verilebilir.  Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Cezanın ertelenmesi kararı verilebilir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam